Celebrul scriitor Mircea Cartarescu afirma ca se gandeste cu "teribila tristete" la activista antivaccin Olivia Steer care "a avut ghinionul sa intalneasca, in setea ei de adevar, o cauza nedemna de o fiinta ca ea".

Mircea CartarescuFoto: Cosmin Bumbut

"Nu cred ca oameni ca ea trebuie blamati, ci priviti cu tristete, asemenea celor ce cad victima sectelor religioase, fanatismelor politice, teoriilor conspiratiilor. Olivia Steer e o victima, aproape o martira", a scris Mircea Cartarescu, pe contul lui de Facebook.

In opinia sa, "lucrul cel mai bun" nu este ca Olivia Steer sa fie zdrobita "cu ura" deoarece, "ca orice martir, ea se va bucura de asta", "ci sa-i dorim sa iasa, daca va putea vreodata, de sub fascinatia nefasta care-o schimba, dintr-o femeie plina de calitati, intr-o panorama-a desertaciunilor".

Insa, spune Cartarescu, "raul pe care-l face in dorinta ei de-a ne deschide ochii "este "real, din pacate".

"Daca sustii ca americanii n-au pus piciorul pe luna, nu se-ntampla nimic. Daca crezi ca Elvis traieste, poti face oricati prozeliti vrei fara nicio problema. Dar daca spui ca vaccinurile sunt nocive, oamenii care te cred isi condamna copiii la boli si la moarte", arata el.

"Lupta totala si fara compromis pentru propriul tau adevar se numeste eroism cand serveste tuturor si fanatism cand raneste pe toata lumea", a subliniat scriitorul.

Reamintim ca Olivia Steer, cea mai cunoscuta activista antivaccin, a fost miercuri seara invitata lui Mihai Gadea la emisunea Sinteza Zilei de pe Antena 3 exact in ziua in care Ministerul Sanatatii a anuntat epidemie de rujeola din cauza nevaccinarii copiilor.

Olivia Steer a transmis pe tot parcursul emisiunii o lipsa totala de incredere in sistemul medical si a vorbit, fara a fi contrazisa, despre asa-zise minciuni ale sustinatorilor vaccinarii.

Iata mai jos postarea lui Mircea Cartarescu:

"Ma gandesc cu teribila tristete la Olivia Steer (pe care n-o cunosc personal).

Cred ca, dincolo de orice, e o femeie curajoasa. Daca ar avea dreptate, ar fi o figura tragica asemenea lui Giordano Bruno. Caci nu ma-ndoiesc ca s-ar lasa arsa pe rug pentru ideile ei. Putini ar fi capabili sa suporte uriasul blam public pe care-l suporta ea de ani de zile, de cand sustine unele dintre cele mai nepopulare idei cu putinta cu un zel de posesor al adevarului pur.

Lupta totala si fara compromis pentru propriul tau adevar se numeste eroism cand serveste tuturor si fanatism cand raneste pe toata lumea.

Cred ca Olivia Steer a avut ghinionul sa intalneasca, in setea ei de adevar, o cauza nedemna de o fiinta ca ea. Nu cred ca oameni ca ea trebuie blamati, ci priviti cu tristete, asemenea celor ce cad victima sectelor religioase, fanatismelor politice, teoriilor conspiratiilor.

Olivia Steer e o victima, aproape o martira. Nu cred ca lucrul cel mai bun e sa o zdrobim cu ura (ca orice martir, ea se va bucura de asta), ci sa-i dorim sa iasa, daca va putea vreodata, de sub fascinatia nefasta care-o schimba, dintr-o femeie plina de calitati, intr-o panorama-a desertaciunilor.

Cat despre raul pe care-l face in dorinta ei de-a ne deschide ochii, el e real, din pacate. Daca sustii ca americanii n-au pus piciorul pe luna, nu se-ntampla nimic. Daca crezi ca Elvis traieste, poti face oricati prozeliti vrei fara nicio problema. Dar daca spui ca vaccinurile sunt nocive, oamenii care te cred isi condamna copiii la boli si la moarte".