#BahamasLeaks, noua scurgere de informatii globala, scoate la lumina o felie din economia româneasca. Documentele offshore, obtinute de Süddeutsche Zeitung si procesate de International Consortium for Investigative Journalists în parteneriat RISE Project, arhiveaza secretele românesti din Bahamas, arhipelagul supranumit “Cortina din Caraibi”. Firmele identificate de RISE au interese majore în România, de la energie la sistemul sanitar.

#BahamasLeaks ofera informatii si despre o companie offshore din grupul Rompetrol, afacere anchetata în prezent la Bucuresti, dar jurnalistii de la Rise Project au gasit data si despre ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care detine din 2008 o filiala în România, înfiintata special pentru parteneriatul cu OMV Petrom din Marea Neagra. #BahamasLeaks transparentizeaza si o particica dintr-un imperiu financiar de sute de milioane de euro, crescut în inima sistemului medical românesc. E vorba de doi actionari minoritari, înregistrati în Bahamas, ai grupului de firme Medicarom.

Printre românii care apar în documentele ajunse la Süddeutsche Zeitung figureaza si un membru al numeroasei familii a soacrei lui Mircea Geoana – Margareta Costea (nascuta Barba). E vorba de Gheorghe Valentin Barba (57 de ani), var primar al Mihaelei Geoana.

  • Citeste pe RiseProject investigatia despre romanii care apar in #BahamasLeaks