Deputatul Iacob Puscas (fost UNPR) a depus la Senat un proiect de lege in procedura de urgenta prin care tinerii pana in 35 de ani primesc 15.000 de lei cand se casatoresc, suma care se acorda si la nasterea celui de-al treilea copil, scrie Mediafax. Familiile care aduc pe lume un al treilea copil vor fi astfel rasplatite cu o "prima pentru recunoasterea contributiei aduse natiunii", spune deputatul.

Iacob PuscasFoto: cdep.ro

Familiile biparentale vor primi "prima pentru recunoasterea contributiei aduse natiunii" de 15.000 de lei la nasterea celui de-al treilea copil. De asemenea, familiile cu trei copii vor primi o alocatie suplimentara in valoare de 50% din salariul minim brut, potrivit proiectului de lege.

Initiativa legislativa prevede ca parintii cu cel putin trei copii minori nu platesc impozit pe venit din salarii si platesc doar 50% din impozitul pe alte activitati producatoare de venit, iar mamele cu cel putin trei copiii beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu doi ani pentru fiecare copil, dar nu mai mult de opt ani.

Totodata, proiectul propune ca tinerii pana in 35 de ani sa primeasca in momentul casatoriei o "prima pentru recunoasterea contributiei aduse societatii prin casatorie" de 15.000 de lei, insa daca divorteaza in primii cinci ani de casatorie sunt nevoiti sa inapoieze banii statului in trei luni de la divort. De asemenea, tinerii casatoriti sunt scutiti de impozitul pe venituri din salarii.

"Prin exceptie de la prevederile Codului fiscal, TVA pentru produsele de igiena si ingrijire destinate copiilor in varsta de pana la 6 ani inclusiv este de maximum 5%", potrivit initiativei legislative.

In proiect este prevazut ca de aceste prevederi beneficiaza si familiile monoparentale, insa doar in cazul decesului unuia dintre soti. De aceleasi prevederi beneficiaza si familiile care au si copii adoptati.

De prevederile legii ar urma sa beneficieze si familiile numeroase devenite astfel in ultimii 5 ani de la intrarea in vigoare a legii, dar si tinerii de sub 35 de ani care s-au casatorit in ultimii 5 ani.

Initiatorul a prevazut in proiect ca fondurile vor proveni de Ministerul Muncii si ca aceste drepturi nu sunt impozabile si ca se aplica retroactiv pentru ultimii cinci ani de la intrarea in vigoare a legii.