Proiect de lege: Un deputat propune acordarea a 15.000 de lei de la stat prima de casatorie si pentru nasterea celui de-al treilea copil
Familiile biparentale vor primi "prima pentru recunoasterea contributiei aduse natiunii" de 15.000 de lei la nasterea celui de-al treilea copil. De asemenea, familiile cu trei copii vor primi o alocatie suplimentara in valoare de 50% din salariul minim brut, potrivit proiectului de lege.
Initiativa legislativa prevede ca parintii cu cel putin trei copii minori nu platesc impozit pe venit din salarii si platesc doar 50% din impozitul pe alte activitati producatoare de venit, iar mamele cu cel putin trei copiii beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu doi ani pentru fiecare copil, dar nu mai mult de opt ani.
Totodata, proiectul propune ca tinerii pana in 35 de ani sa primeasca in momentul casatoriei o "prima pentru recunoasterea contributiei aduse societatii prin casatorie" de 15.000 de lei, insa daca divorteaza in primii cinci ani de casatorie sunt nevoiti sa inapoieze banii statului in trei luni de la divort. De asemenea, tinerii casatoriti sunt scutiti de impozitul pe venituri din salarii.
"Prin exceptie de la prevederile Codului fiscal, TVA pentru produsele de igiena si ingrijire destinate copiilor in varsta de pana la 6 ani inclusiv este de maximum 5%", potrivit initiativei legislative.
In proiect este prevazut ca de aceste prevederi beneficiaza si familiile monoparentale, insa doar in cazul decesului unuia dintre soti. De aceleasi prevederi beneficiaza si familiile care au si copii adoptati.
De prevederile legii ar urma sa beneficieze si familiile numeroase devenite astfel in ultimii 5 ani de la intrarea in vigoare a legii, dar si tinerii de sub 35 de ani care s-au casatorit in ultimii 5 ani.
Initiatorul a prevazut in proiect ca fondurile vor proveni de Ministerul Muncii si ca aceste drepturi nu sunt impozabile si ca se aplica retroactiv pentru ultimii cinci ani de la intrarea in vigoare a legii.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
asa ca, atentie la neatentie. Da stimulente fiscale daca vrei copii multi. Fa gradinite gratuite (in austria sunt gratuite chiar si cele private). Incurajeaza facerea de copii la clasa medie (sau muncitoare, ca la noi clasa medie nu gasesti decat in 2-3 orase si aia e putina)
In caz ca o merlesti(sa vb pe intelesul tau) si te alegi cu o boala mai rara sa zicem, banii pe care i-ai dat tu lunar la stat toata viata, nu acopera nici macar 1% din tratament (am un prieten care are tratament suportat de stat de 1500 euro / saptamana).
Nu mai punem la socoteala faptul ca poti fi bogat pt ca muncesti sau risti mai mult. Eu de exemplu platesc sanatate din 3 parti (angajat, chirie si PFA).
Acum revenind la subiectul nostru, nu ti se pare normal ca ala care plateste la stat de ii ies ochii ca la melc sa si primeasca proportional? Bun, la sanatate sa zicem ca nu poate sa ii dea un pat mai bun sau un tratament mai scump (desi nu vad motive sa nu o poata face). Dar cand e vb de un stimulent direct in bani, trebuie platit proportional. De ce?
Pt ca bogatasul se frustreaza. Si daca se frustreaza isi muta afacerea in alta tara, sau lucreaza la negru. Adica isi ia jucariile si pleaca.
Tu care ai contactat o boala rara si grava nu vei avea posibilitatea sa te faci bine pt ca statul va ramane doar cu contributia ta. Adica vei muri.
Intelegi? Eu cred ca e destul de simplu. O tara doar de saraci nu e de dorit. Stiu ca nu poti dormi noaptea de nervi dar asta e realitatea.
PS: nu vorbim de bogatii cu venituri ilicite deci ascunse (aia oricum nu ar primi niciun ajutor pt casatorie sau copii ca aia nu au venituri la vedere - de la asta pornisem: sa primeasca toti proportional cu cat contribuie)
Bunica mea n-a stiut ce e aia alocatie pt. copii dar a facut 9. :)
nu trebuie dati bani pentru ca acestia nu ajung decat rareori unde se vrea
Datele pe le-am vazut pe 2013 aratau ca 72% dintre familiile tinere nu au copii, circa 25% aveau 1-2 copii si restul de 3% aveau 3 copii sau mai multi.
Problema nu e actul casatoriei (nu cred ca 15.000 lei e o recompensa necesara, mai ales ca va deveni inca un motiv serios de dispute la un eventual divort), ci asumarea unui copil.
Mai util ar fi un mix de masuri, financiare, fiscale, de infrastructura, etc., orientat catre a face viata tinerelor mame mult mai usoara, ele trebuie sa simta din plin ajutorul societatii (nu doar a familiei largite), din momentul in care sunt luate in grija medicului care supravegheaza sarcina pana cand copiii ajung in clase mai mari si devin ceva mai responsabili.
Romania are in prezent un deficit demografic natural, pentru un echilibru intre decese si nasteri numarul de nasteri ar trebui sa creasca cu 25%-30%.
nu te ai prins ca e campanie electorala?
doar nu crezi ca platesc ei
platesc fraierii
Pai in general familiile sarace, din mediul rural, de o anumita etnie, etc.
Din care oare ce procentaj nu prea au de lucru? Si cam ce procentaj voteaza "traditional" cu stanga?
Dar de ce nu se dau alte stimulente nu neaparat financiare, pentru cei care si contribuie economic la societate?
De exemplu cine lucreaza si are 2+ copii sa aiba program de 7 ore de lucru in loc de 8 ca sa mai stea si pe acasa (la acelasi salariu ca inainte, nu redus la 7/8 din ce avea inainte). In Luxembourg de exemplu pt o mama care inca alapteaza exista o scutire de 2 ore/zi din programul de lucru. Adica 6 in loc de 8. Si asta parca maxim pana face copilul 1 an.
Daca chiar se doresc niste stimulente financiare ar trebui sa fie date ca un trade-off, pe baza unor rezultate, nu ca o pomana ca au nascut al treilea plod.
De exemplu:
- X RON la nastere
- Y RON dupa S an, dar conditionat de niste vizite la doctor/vaccinari (ca tot avem scandalul saptamana asta)
- Z RON la varsta de T ani (cu alte vizite la doctor/vaccinuri)
si asa mai departe: cand intra la scoala, cand termina 4 clase, etc. Daca vor sa ajunga la 15000 RON ar putea sa se intinda pana la terminarea facultatii, un bonus de vreo 5000RON pt proaspatul absolvent.
Sa revin la Luxembourg, aici se da o prima de 580EUR x 3 transe pentru un copil dupa cum urmeaza:
1) cu ~2 luni inainte de nastere (pe baza a 5 vzite la ginecolog + 1 la dentist)
2) dupa nastere + prima vizita la ginecolog (~2 luni dupa nastere), pe baza atestarii ca s-a nascut un copil viu
3) La aproximativ 2 ani ai copilului, dupa cateva controale pediatrice obligatorii (ultimul e intre 21-24 luni)
Fiecare transa cu formularul lui de completat si tinut cu grija la dosar...si evident doar daca esti rezident.
PS: in Luxembourg se dorea cresterea populatiei de pe la 500.000 la 750.000 de aia au dat stimulentele astea. Si oricum mare parte sunt straini.
PS. Hai, cine pluseaza ca doar nu dati de la voi. ;)
1.De ce spermatozoizii unui tanar de 35 de ani sunt socotiti mai breji decat cei ai unui "mos" de 36 de ani ?
2. De ce sotul care a obtinut divortul din vina exclusiva trebuie sa restituie prima incasata cu prilejul incheierii casatoriei ?
PS. Nu-i asa d-le Puscas, ca nu va incadrati in nici una din categoriile care potrivit proiectului dvs de lege ar urma sa fie premiata cu 15.000. de lei de catre stat ?
asa ca nu se incadreaza
PS. Cred ca am calculat bine ! :)))
Vor turna toti colorații puradei ca sa ia banii. Maine vine alt deștept si propune sa dam 20k la al patrulea copil si asa mai departe.
Zău, nu stiu cat mai rezistam.
1 copil, impozitul pe venit se reduce de la 16% la 14, al doilea copil se reducela 12, la al treilea la 10%. Nici macar nu iti mai bati capul cu dosare si balamuc, angajatul (mama in cazul asta, sau tatal daca mama nu este incadrata inmunca) aduce copie dupa certificatul de nastere al copiilor si angajatorul va plati catre stat conform procentelor. Dar mna, de ce sa nu dam legi tampite in campanie electorala.
1. Libia lui Gaddafi nu avea nici o datorie faţă de nimeni în lume.
2. Preţul unui litru de benzină era de 0.14$
3. Preţul unei pâini era de 0.15$
4. Învăţământul şi spitalizarea erau gratuite.
5. Tinerii căsătoriţi primeau în dar 64000$ pentru a-şi procura apartament.
6. Fiecare familie libiană avea propria casă.
7. Pentru fiecare membru, familia libiană primea anual 1000$ subvenţii.
8. Pentru fiecare copil nou născut, familia primea 7000$, ajutor material.
9. Ajutorul de şomaj 730$ lunar.
10. Orice libian, dacă era admis la oricare facultate din lume, primea 2500 euro de la stat plus întreţinere plus un automobil.
11. Salariul unei asistente medicale era de minim 1000$.
12. Automobilele în ţară erau vândute numai la preţ de fabrică.
13. La deschiderea propriei afaceri, Jamahiriya Libiană oferea un ajutor material de 20000$, într-o singură tranşă.
14. Nu exista impozit pe imobil, la apartamente şi casele de locuit.
15. Impozitele mari erau interzise prin lege.
16. Cetăţenii libieni primeau creditele fără dobândă din partea statului.
17. Energia electrică era gratuită pentru populaţie.
18. În toată ţara era dezvoltată o reţea de magazine pentru familiile cu mulți copii, în care alimentele de bază erau vândute la un preţ simbolic.
19. Pentru vânzarea produselor alimentare cu termenul expirat – amenzi astronomice.
20. Pentru falsificarea preparatelor medicale – pedeapsa cu moartea.
Cum sa nu-l omori?
- manuale, rechizite, uniforme si echipamente gratuite pt familiile ce fac dovada ca isi trimit copii la scoala;
- toate interventiile medicale, inclusiv cele stomatologice GRATUITE pt toti tinerii ce urmeaza o forma de invatamant.
MACAR ATAT.
Restul va avea consecinte dezastruase pt viitoarea RRomanie.