Zeci de angajati ai Judecatoriei si Tribunalului Braila au iesit miercuri, in fata Palatului de Justitie, organizand un protest spontan in semn de nemultumire fata de inechitatile salariale din sistem si volumul mare de munca. Acestia sustin ca vor continua protestul in fiecare zi, intre orele 11.00 si 12.00, pana cand revendicarile lor vor gasi o rezolvare, informeaza Agerpres.

Revendicarile protestatarilor au fost in principal de ordin salarial si au vizat volumul mare de munca al personalului auxiliar, orele suplimentare neplatite si mai multe inechitati salariale existente in randul angajatilor din sistem.

Imbracati in robe, unii protestatari au purtat coli A4 pe care era scris: "Vrem plata orelor suplimentare efectuate si neplatite de ani de zile" sau "Ne cerem drepturile salariale conform legii in vigoare si nu in baza unei legi abrogate".

Grefierii de la mai multe instante din judetul Timis au declansat miercuri dimineata un protest spontan, nemultumiti de o serie de probleme semnalate inca din 2009, scrie Press Alert. Aceeasi sursa relateaza ca protestul a inceput la ora 10 in fata Tribunalului Timis, unde s-au adunat toti grefierii institutiei. Ulterior, la protest au aderat grefierii instantelor din alte localitati ale judetului, precum Lugoj, Deta, Sannicolau Mare si Faget. Activitatea Tribunalului Timis a fost blocata in intervalul 10-11, dar procesele penale au avut loc, anunta Digi 24.

Reamintim ca presedintele executiv al Federatiei Pro Just, Raducu Petcu, a anuntat luni ca grefierii si personalul auxiliar din circa 16 instante din tara au declansat la inceputul acestei saptamani diverse actiuni de protest, fiind nemultumiti, printre altele, de "lipsa totala de comunicare a ministrului Justitiei" si neaplicarea uniforma a OUG 20/2016. Tot luni, grefierii de la Tribunalul Bucuresti au oprit activitatea si au iesit in fata institutiei timp de doua ore, protestand astfel impotriva conditiilor grele de munca. Presedintele Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei, a declarat pentru HotNews ca protestul grefierilor din cadrul institutiei pe care o conduce nu a avut legatura cu actiunea anuntata de Federatia Pro Just – organizatia sindicala care reprezinta intereserele personalului auxiliar din instante.

Protestul personalului de specialitate are loc in contextul numultumirilor magistratilor care doresc, intre altele, cresterea veniturilor cu 18%. Aproape o suta de instante au adoptat in adunari generale "Memorandumul privind justitia", o prima masura de protest, anunta Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania. Magistratii vin cu o serie de revendicari, cele mai importante fiind cele de natura salariala. Magistratii doresc sa fie inclusi in ordonanta prin care Guvernul Ciolos a acordat majorari de venituri doar pentru anumite categorii de bugetari, medici si profesori.