Sapte tari, printre care si Romania, au promis ca vor reinstala sau primi cel putin de zece ori mai multi refugiati decat au facut-o in 2015, transmite agentia AFP, care citeaza oficiali americani.

Criza refugiatilorFoto: Andrei Pungovschi

UPDATE Ministerul roman de Externe informeaza ca, la Summit-ul liderilor pe problema refugiatilor de la New York, Romania nu si-a asumat angajamente suplimentare de relocare fata de decizia luata la nivel european. (MAE: Romania nu si-a asumat angajamente suplimentare de relocare a refugiatilor)

Informatia vine in contextul in care presedintele american Barack Obama a anuntat marti la ONU angajamentul a 50 de tari de a primi 360.000 anul viitor, respectiv o dublare a cifrelor in raport cu cele actuale.

Casa Alba a anuntat, de asemenea, o crestere cu 4,5 miliarde de dolari in raport cu 2015 a contributiilor financiare ale acestor tari reunite in marja Adunarii generale a ONU de la New York.

In deschiderea summitului sefilor de stat, organizat la initiativa SUA, Obama a salutat rolul jucat de Germania si Canada in fata crizei migratiei.

"Impreuna, tarile noastre vor dubla numarul de refugiati pe care ii primim in tarile noastre panna la 360.000 in acest an", a spus el, fara alte precizari legate de angajamentele diferitelor tari.

SUA au primit 10.000 de refugiati sirieni in cursul anului fiscal care a trecut.

Aceasta cifra este considerata insuficienta de organizatiile care militeaza pentru drepturile omului si care critica prima putere mondiala pentru lipsa de reactie in fata unei crize migratorii de o amploare fara precedent.

Peste jumatate dintre refugiati traiesc in 8 tari (Liban, Iordania, Turcia, Iran, Kenya, Etiopia, Pakistan, Uganda) in timp ce tarile cele mai bogate nu primesc decat 14%.

Ministrul german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, a promis ca Germania, care a primit anul trecut un milion de refugiati, a promis ca tara nu va inchide portile.