Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, le-a transmis, marti, magistratilor ca, pentru o crestere spectaculoasa a salariilor, sa se adreseze Ministerului Muncii si a aratat ca este nevoie de o lege a salarizarii unitare in sistemul public, astfel incat sa se corecteze situatii precum acelea in care un politist are un salariu mai mare decat un procuror, scrie News.ro.

"Eu salut faptul ca, fie si in al 12-lea ceas, asociatiile de magistrati au iesit cu un Memorandum pentru justitie. Nu pot decat sa salut ca, in fine, magistratura se ocupa de problemele restante ale justitiei. Justitia are inca o problema de subfinantare, nu este finantata asa cum ar trebui sa fie, si pentru asta avem si explicatii. Va dau numai una: incercarile diverselor guverne de a face in asa fel incat taxele de timbru, de exemplu, sa ramana ca fonduri pentru justitie, au fost blocate. In mare parte, taxele de timbru care se platesc in cursul fiecarui proces merg la bugetele locale. (...) Si eu propun public sa dam taxele de timbru, intr-o masura mult mai mare decat pana acum magistraturii. Daca vom face asta, vom putea sa si finantam mai bine infrastructura judiciara", a declarat, marti, Raluca Pruna.

Ea a mai aratat ca are un regret ca magistratura "este foarte vocala acum si n-a fost foarte vocala inainte ca eu sa preiau acest mandat, insa iau asta ca pe o incredere in mine si le promit ca le voi livra in masura unor asteptari realiste".

Ministrul Justitiei le-a transmis magistratilor ca, daca vor mariri spectaculoase de salarii, sa se adreseze Ministerului Muncii.

"Daca vorbim de mariri spectaculoase de salarii, mesajul meu este acelasi ca si pana acum: De salarizare se ocupa ministrul Muncii. Impreuna cu ministrul Muncii inteleg sa am o discutie cu magistratii ca sa mai explicam inca o data care a fost scopul ordonantei 20, de a corecta anumite inechitati si ca sa mai explicam inca o data ceea ce ministrul Muncii a explicat, si anume o lege a salarizarii unice, care sa aduca echitate in toate sectoarele publice din Romania. Avem situatii in care un politist poate sa aiba salariul mai mare decat un procuror. Nu va spun ce politist si ce procuror", a mai spus Raluca Pruna, la finalul unei conferinte privind tematica anticoruptiei in sectorul de business, intalnire organizata de Monica Macovei si sustinuta de ambasadele SUA si Marii Britanii la Bucuresti.

Magistratii mai multor instante si parchete au demarat un "protest public" care consta fie in solutionarea doar a cauzelor urgente, fie in purtarea de banderole albe pe brat de catre judecatori.

Protestele au fost decise in urma unor hotarari ale Adunarilor Generale ale judecatorilor, care cer adoptarea unor masuri privitoare la reorganizarea justitiei, salarizarea nediscriminatorie a magistratilor si asigurarea separatiei puterilor in stat, unele instante cerand inclusiv demisia ministrului Justitiei.

Protestul s-a declansat la sfarsitul lunii august, de la o ordonanta a Guvernului care a decis majorarea salariilor personalului medical si din sistemul de invatamant. Dintr-o eroare, textul ordonantei vorbeste de "personalul platit din fonduri publice".

Desi ordonanta viza salariile mici din sanatate si din invatamant, magistratii au speculat sintagma din ordonanta si au cerut 18 la suta in plus la salariu pe motiv ca si ei sunt platiti din fonduri publice. Chiar daca Guvernul a retras ulterior ordonanta si a modificat-o astfel incat sa beneficieze de cresterea salariilor doar medicii si profesorii, magistratii au cerut Avocatului Poporului sa atace noul act normativ la Curtea Constitutionala, sustinand ca este discriminatoriu.

Instante din mai multe judete au fost in greva in 12 septembrie, pentru a cere, printre altele, respectarea independentei sistemului judiciar si implementarea mai multor masuri, cum ar fi inlaturarea discriminarilor salariale, revendicari care se regasesc in Memorandumul privind justitia, publicat de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania.

In urma declansarii acestor proteste de catre magistrati, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, si ministrul Muncii, Dragos Pislaru, au stabilit ca, in saptamana 19-25 septembrie sa invite la discutii reprezentantii magistratilor si ordonatorii de credite, pentru a analiza revendicarile salariale de la nivelul instantelor.