Curtea Constitutionala a amanat din nou, marti, luarea unei decizii asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicata de un cuplu de homosexuali in privinta Codului Civil, care interzice recunoasterea in Romania a casatoriilor persoanelor de acelasi sex incheiate in strainatate, transmite News.ro.

Cazul va fi discutat din nou de CCR in 27 octombrie.

UPDATE 14.04 Presedintele CCR, Valer Dorneanu, a precizat jurnalistilor ca este vorba de o “repunere pe rol” a exceptiei ridicate, ceea ce inseamna ca vor fi rechemate toate partile. Dorneanu a precizat ca nu s-a schimbat nimic in analizarea cazului, dar ca judecatorii Curtii au simtit "nevoia unei adanciri”.

CCR a amanat si in luna iulie luarea unei decizii. Dosarul aflat pe masa judecatorilor Curtii a fost deschis in urma unui proces intentat de cetateanul roman Relu Adrian Coman si de americanul Robert Clabourn Hamilton, care s-au casatorit la Bruxelles in anul 2010.

Cei doi contesta prevederea din Codul Civil care impiedica recunoasterea casatoriilor persoanelor de acelasi sex incheiate in strainatate.

"Ne-am casatorit la Bruxelles si casatoria pentru noi a fost o modalitate de reconfirmare a dragostei si a angajamentului pe care il avem unul fata de celalalt", a spus Adrian Coman, in momentul in care exceptia de neconstitutionalitate a ajuns la CCR.

Demersurile prin care cuplul Coman-Hamilton a solicitat recunoasterea relatiei de familie in vederea exercitarii dreptului la libertate de circulatie pe teritoriul Uniunii Europene au inceput la Inspectoratul General in anul 2013.

Aflat intr-o perioada de somaj, dupa ce i s-a incheiat contractual la Parlamentul European, Adrian Coman a incercat sa gaseasca o solutie prin care sa traiasca alaturi de sotul sau si, astfel, a incercat sa obtina dreptul de resedinta pentru Robert Clabourn Hamilton in Romania.

Hamilton nu poate locui legal in Romania pentru perioade mai lungi de trei luni in calitate de membru de familie, desi este casatorit cu un cetatean roman.

In sedinta din 20 iulie, CCR a amanat pentru 20 septembrie luarea unei decizii, pentru a avea dezbateri mai ample.