Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis ca afirmatiile primarului municipiului Craiova, Lia Olguta Vasilescu, aduc atingere independentei, prestigiului si credibilitatii justitiei, cu consecinta subminarii autoritatii acesteia, scrie Agerpres.

Lia Olguta VasilescuFoto: Facebook - Lia Olguta Vasilescu

Potrivit unui comunicat de presa transmis, marti, de CSM, verificarile au fost efectuate de Inspectia Judiciara (IJ) la solicitarea din data de 29 iulie a presedintelui Consiliului, ca urmare a sesizarii procurorului sef al DNA, si au vizat afirmatiile pe care Lia Olguta Vasilescu le-a facut in spatiul public prin intermediul unei emisiuni difuzate de un post de televiziune in data de 19 iulie si prin intermediul retelei de socializare Facebook.

Conform sursei citate, afirmatiile Olgutei Vasilescu vizau activitatea profesionala a procurorului care a efectuat urmarirea penala si a dispus trimiterea sa in judecata, iar prin intermediul acestora s-a acreditat ideea ca procurorii DNA instrumenteaza dosarele in maniera abuziva, fara respectarea dispozitiilor legale in materie penala.

'Mai mult, prin intermediul retelei de socializare Facebook, doamna primar a lansat afirmatii denigratoare la adresa unui martor denuntator si a publicat acte si probe din dosar, actiuni de natura a transmite ideea ca sistemul judiciar este incapabil a evalua probatorii', mai precizeaza comunicatul mentionat.

Astfel, inspectorii judiciari au constatat ca afirmatiile lansate in spatiul public de primarul Craiovei au drept consecinta 'alterarea increderii opiniei publice in competenta, corectitudinea si probitatea pe care, in mod legitim, orice persoana care incredinteaza magistratilor apararea drepturilor sale le asteapta'.

De asemenea, Plenul CSM a apreciat ca afirmatiile si actiunile publice ale Olgutei Vasilescu 'au depasit limitele admisibile ale libertatii de exprimare in raport cu activitatea magistratilor, aducand atingere independentei, prestigiului si credibilitatii justitiei, cu consecinta subminarii autoritatii acesteia'.