Daca introduci in lege si in Romania invatarea acasa, "sunt 10-25 de parinti care ar avea ce le trebuie sa faca homeschooling, dar mai sunt alte 25 de familii care si-ar pune copiii la munca", a declarat pentru HotNews.ro Dragos Ciuparu, fostul sef al Cercetarii. Acesta atrage atentia ca astfel s-ar putea deschide poarta catre abuzuri create de asa-zisi "guru" ai educatiei, de tip MISA. Si fostul ministru Daniel Funeriu avertizeaza ca in "capcana" homeschooling-ului au cazut oameni de buna-credinta, exasperati de proasta calitate a invatamantului de stat.
Pe de alta parte, Serban Iosifescu, presedintele agentiei care asigura calitatea scolilor, este in favoarea reglementarii home schooling-ului, tocmai pentru a evita orice abuzuri. Si fostul ministru Teodor Baconschi sustine ca "scoala acasa" e nu doar un semn al crizei sistemului national de educatie, "ci si un simptom prevestitor".
- Vezi in articol care este pozitia Bisericii Ortodoxe Romane cu privire la homeschooling
- Daniel Funeriu: Traim intr-o tara in care statul abia isi poate controla prim ministrii plagiatori. Sa vezi ce misto o sa verifice educatia data de geniile nedescoperite ale pedagogiei de sufragerie.
Dragos Ciuparu: Homeschoolingul poate fi folosit in alte scopuri decat educationale - prozelitism, copii pusi la munca sau abuzuri gen MISA
O prevedere care face referire la homeschooling a fost introdusa in lege, recent, in Republica Moldova. Dragos Ciuparu, expert european pe educatie si cercetare, fost sef al Cercetarii in Romania, consilier pana in 2015 al ministrului din Republica Moldova si visiting professor la Departamentul de Inginerie Chimica la Yale University din 2005 pana in 2008, a vorbit pentru HotNews.ro despre aceasta prevedere.
"In Republica Moldova, asta a fost un fel de negociere politica. Acolo, reprezentantul cultului bapstist parca, ce era in partidul de guvernamant cand se discuta in parlament legea, a insistat foarte tare pe aceasta prevedere. Dar noi stiam ca homeschoolingul poate fi folosit in alte scopuri decat educationale: pentru prozelitism. Se face deseori lucrul asta. Deci pentru a asigura sustinatori ai unui anumit cult", a declarat pentru HotNews.ro Dragos Ciuparu.
Acesta a explicat ca prevederea din Republica Moldova "spune ca pot exista alternative educationale care pot functiona conform unei metodologii facute de Ministerul Educatiei, cu respectarea minima a unui curriculum, a planului-cadru si poti sa iti faci 10-15% alte lucruri. In situatia in care ai organisme de control care sa se asigure ca aceste lucruri sunt respectate, ar putea sa functioneze. Dar nu este vorba despre o scolarizare acasa, ci de scoli acreditate de stat in care copilul sa mearga fizic".
"La vremea la care am plecat eu din Republica Moldova, in decembrie 2015, nu aparusera nici metodologia, nici cereri. Dar prin alternativa educationala intelegem Waldorf sau Montessori sau alte scoli care acopera foarte bine curriculumul national. Ei voiau, in Moldova, sa mearga si mai departe de scoala-umbrela si copiii sa fie pur si simplu tinuti acasa. Dar prevederea legala se refera la alternativa educationala, deci vorbim despre scoli unde copiii trebuie sa se duca fizic", a declarat pentru HotNews.ro Dragos Ciuparu.
Potrivit acestuia, "homeschoolingul ar putea functiona intr-o societate in care nivelul de educatie mediu este ridicat. Dar, in prezent, el merge doar pentru comunitati izolate. Se da exemplul SUA, unde sunt multi copii educati astfel, dar in Alaska e foarte greu sa deplasezi copilul intr-o institutie de invatamant".
"In Romania, homeschooling-ul s-ar intampla in orasele mari, unde nu se justifica asa ceva si in niciun caz nu se justifica pe seama incapacitatii sistemului romanesc de invatamant, pentru ca el este departe de a fi incapabil sa dea o minima educatie copiilor. Cine s-ar putea ocupa de asta? In sistemul homeschooling, parintele isi asuma educatia copilului. Poate fi abuzata prevederea in sensul in care parintele pretinde ca se ocupa de educare, dar paseaza - de buna-credinta si pentru binele copilului - aceasta responsabilitate unui guru, il duce acolo si nu mai stie ce se intampla cu el. Fara sa fie un cadru institutional, ati vazut ce a fost cu MISA. E o paralela foarte buna. Acolo s-au dus studenti multi, dar si liceeni. Au fost tragedii. Au fost chestii teribile care s-au intamplat", sustine Ciuparu.
Fostul sef al Cercetarii avertizeaza ca, atunci "cand se particularizeaza discutia, este foarte usor sa aduci argumente pro sau contra. Dar daca te gandesti la nivel de sistem, de 200.000 de copii, generalizarea sistemului arata mai multa dezavantaje cu privire la homeschooling. Cel putin pentru tara noastra. Eu cred ca Romania nici nu este pregatita, nu are un nivel suficient pentru a generaliza o astfel de reglementare, si nici nu stiu daca pentru 20 de copii care ar beneficia ar merita sa ne asumam riscurile pentru ceilalti 20.000".
"Trebuie sa le asiguri copiilor un standard: curriculumul minimal, standarde de igiena, de siguranta, de pregatire a cadrelor didactice si se verifica in procesul de acreditare a scolii. Ori acasa il trimiti sa praseasca porumb. Daca deschizi o usa din asta, sunt 10-25 de parinti care ar avea ce le trebuie sa faca homeschooling, dar mai sunt alte 25 de familii care si-ar pune copiii la munca, pretinzand ca aia e scoala. Dincolo de asta, mai e si povestea cu aceasta componenta de prozelitism, care e o treaba periculoasa si in detrimentul copiilor. Eu nu am nicio problema, sa o faca sambata si duminica, pe timpul lor", sustine Ciuparu.
Referitor la argumentul ca in Statele Unite ale Americii (SUA) sunt foarte multi copii in acest sistem, Dragos Ciuparu spune ca acolo este "o situatie particulara. Hai sa vedem densitatea de populatie din Alaska si sa ne intrebam ce faci cu 2 copii. E drept ca eu am vazut homeschooling cu ochii mei, la un coleg de clasa de-al fiului meu, cand eram in SUA. Parintii lui, intelectuali, si-au retras copilul pentru un an, avand senzatia ca pot sa face treaba mai bine ca profesorii. In acel an, copilul a devenit singuratic, depresiv, ii lipsea in mod clar mediul social. Deci el nu a avut un handicap pe linie de educatie, ci pe linie sociala, de relatie cu alti copii de varsta lui. Dupa un an l-au adus la scoala, intelegand ca aceasta capacitate de a relationa cu semenii e importanta. Asta am vazut cu ochii mei si nu am contestat niciun moment capacitatea parintilor de a face asta, dar ei mi-au zis ca a devenit taciturn, ca au vazut cum se degradeaza starea copilului, pentru ca aceasta capacitate de a relationa cu semenii de aceeasi varsta e foarte importanta".
Daniel Funeriu: In capcana homeschooling cadeau oameni de buna calitate si credinta, exasperati de proasta calitate a invatamantului de stat
Intentia de a legaliza homeschooling-ul a existat si in Romania. In 2011, cand legea educatiei era discutata in Parlament si era in stadiul de proiect, au existat asociatii care au facut lobby pentru introducerea in lege a optiunii de a educa elevii acasa, lobby venit mai ales din partea unor culte religioase, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.
Daniel Funeriu, ministru al Educatiei la acea vreme si cel care a aplicat legea educatiei, spune ca s-a opus "introducerii homeschooling-ului in Legea 1 [Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, aflata in vigoare - n.red.] si imi asum acest lucru".
Intr-o postare pe blogul sau, Funeriu scrie ca "o doamna deputat pe care o apreciam foarte mult imi cerea cu o insistenta neobisnuita sa introduc asta in lege. A renuntat repede in fata argumentelor echipei ministerului, si mi-a dezvaluit si motivul insistentei initiale: 'cei care insistau pe langa mine pareau sa aiba motive religioase', zice ea. Eu nu ezit sa o spun mai pe sleau: acei oameni, si nu numai ei, erau niste sectanti ciudati. O spun clar cu atat mai mult cu cat aveam si alte informatii institutionale credibile: cei care insistau pe la toate usile erau sectanti ciudati care aveau ca unic scop indoctrinarea religioasa a copiilor prin acest mijloc. E limpede ca in agenda/trena lor cadeau oameni de buna calitate si credinta, exasperati (pe buna dreptate) de proasta calitate a invatamantului de stat. Fondul de comert al extremistilor de tot soiul a fost intotdeauna exasperarea justificata a oamenilor fata de realitatea cotidiana.".
Fostul ministru al Educatiei sustine ca "alternativa corecta la invatamantul obligatoriu de stat", prevazuta de legea pe care a promovat-o, este invatamantul privat sustinut de principiul "banul urmeaza elevul", aplicata in pratica abia acum, de guvernul Ciolos.
Potrivit lui Funeriu, "homeschooling-ul nu este o 'alternativa educationala', ci o tentativa de inginerie sociala. Una pe care societatea noastra nu o poate gestiona acum. Paradigma homeschooling-ului e total diferita de ceea ce pretind, din nestiinta, indoctrinare sau naivitate promotorii sai: aici nu e vorba despre optimizarea invatarii/educarii. De ce avem legi nationale/regionale ale educatiei? Pentru ca societatile noastre considera ca invatarea/educarea copilului nu sunt numai la dispozitia parintilor, ci si la dispozitia societatii: faptul ca esti parinte nu iti da dreptul (privilegiul) sa iti educi copilul numai cum vrei tu, ci si cum vrea societatea".
"In primul articol al Constitutiei scrie ca 'Romania este stat de drept, democratic si social'. Povestea cu libertatea individuala nu tine: libertatea absoluta presupune responsabilitate absoluta. Ceea ce stim ca nu poate exista. Nu ai voie sa ii dai copilului tau droguri, nu e voie sa ii aplici pedepse corporale si multe alte interdictii. Societatea considera ca educatia trebuie sa fie si printre atributiile ei. E bine asta, e rau? Nu stiu si nici nu tine de mine sa decid asta. Societatea trebuie sa decida. Dar trebuie sa fim constienti ca daca acceptam homeschooling-ul, aceptam sa facem fara anestezie si fara a fi calificati, o operatie pe creierul societatilor noastre. eu unul nu sunt pregatit pentru asa ceva", scrie Daniel Funeriu pe blogul sau.
Fostul ministru precizeaza ca, "daca acceptam homeschooling, fiecare parinte va primi de la stat costul standard per elev, adica vreo 3500 de lei pe an. Si atunci sa vezi ce succes o sa aiba homeschooling-ul printre cei mai saraci 10% dintre parinti, mai ales printre cei care au nevoie de o mana de ajutor in ograda din partea copiilor de 7 ani. Traim intr-o tara in care statul abia isi poate controla prim ministrii plagiatori. Sa vezi ce misto o sa verifice educatia data de geniile nedescoperite ale pedagogiei de sufragerie. Nici nu intru in aspecte de socializare si invatarea normelor sociale, ca o sa imi sara toti razvratitii in cap, si o sa imi explice ca e dreptul lor sa faca ce ii taie capul si ca sunt un comunistoid".
Serban Iosifescu, presedintele Agentiei care asigura calitatea invatamantului: Posibilitatea de face homeschooling in Romania este prin inscrierea la scoli-umbrela din strainatate
"Homeschooling-ul nu este reglementat in Romania, nu este prevazut in Legea Educatiei Nationale", a declarat pentru HotNews.ro Serban Iosifescu, presedintele Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP). Acesta conduce institutia din subordinea Ministerului Educatiei care are ca misiune autorizarea si acreditarea scolilor.
"Pe de alta parte, exista posibilitatea de a inscrie copiii la asa numitele scoli-umbrela, in state care permit homeschooling-ul", sustine acesta. Presedintele ARACIP a afirmat pentru HotNews.ro ca nu exista o centralizare a numarului de copii inscrisi la scoli-umbrela in strainatate, care de facto invata stand in Romania.
Ce sunt scolile-umbrela?
Pentru a se putea inscrie la o facultate sau la liceu, elevii au nevoie de notele din ciclul scolar parcurs anterior. Parintii copiilor care invata acasa se inscriu de la distanta in astfel de scoli-umbrela care functioneaza in strainatate si in care elevii inscrisi dau examene cum se dau si la universitatile de tip MOOCs (universitati care ofera cursuri online deschise si in masa - Massive Open Online Courses) sau trimit prin posta tezele de examen si ele sunt evaluate", afirma Serban Iosifescu. Ei dau aceste examene fara sa fie fizic in scoala respectiva.
"Practic, la finalul unui ciclu de invatamant, copiii care invata acasa sunt astfel examinati si primesc un certificat de la aceasta scoala-umbrela, care poate fi echivalat la noi daca scoala-umbrela are un statut in tara respectiva si daca certificatul este recunoscut. Asta este posibilitatea de face homeschooling in Romania", sustine Iosifescu.
Intrebat cati elevi au intrat in sistemul public liceal sau universitar cu astfel de certificate, Serban Iosifescu a declarat pentru HotNews.ro ca "nu exista obligatia inregistrarii lor": "Acum, cu vedetele, a aparut problema in prim-plan, dar in general sunt oameni linistiti care prefera sa nu faca galagie. Acum, daca apar probleme, acestea se leaga de recunoasterea acestor certificate. Nu stiu sa fi ajuns un copil sa se inscrie la un liceu sau la universitate la noi. Asta este o consecinta a faptului ca domeniul nu este reglementat. Daca impuneam in lege conditii chiar drastice - ca acel parinte sa fie cadru calificat, sau copilul sa fie pregatit acasa de cadre calificate, sau copilul sa fie examinat la scoala anual, deci examenele nationale sa fie date - pe de o parte noi am fi siguri ca acelui copil i se respecta dreptul la educatie, pe de alta parte si parintii ar fi linistiti in privinta recunoasterii scolarizarii acasa. Dar statul trebuie sa aiba grija sa respecte principiile neprozelitismului religios, independentei fata de factorul politic".
Iosifescu sustine ca, "din discutiile pe care le-am avut, stiu ca parintii spre scoli-umbrela din SUA se duc, pentru ca acolo sistemul este mult mai permisiv, poti sa infiintezi o scoala mult mai usor, oricine poate sa infiinteze o scoala. Fiecare comunitate locala raspunde de scoala si are cuvantul cel mai greu de spus".
Dar o eventuala reglementare in Romania a scolarizarii acasa ar duce inclusiv la finantarea directa de catre stat a familiei. Legea educatiei prevede ca "Finantarea de baza a invatamantului preuniversitar se face dupa principiul 'resursa financiara urmeaza elevul', in baza caruia alocatia bugetara aferenta unui elev sau unui prescolar se transfera la unitatea de invatamant la care acesta invata".
"Costul standard per elev este de 3.000 de lei pe an. Bani pe care familiile care si-ar scoli acasa copiii ar trebui sa ii primeasca anual de la stat, in loc ca statul sa trimita banii catre scoala. Daca s-ar acorda acesti bani, statul, prin autoritatea pentru protectia copilului, ar trebui sa fie foarte atent sa se previna posibilitatea unor abuzuri. In mod normal, cand statul finanteaza ceva, trebuie sa si controleze ce finanteaza", a declarat pentru HotNews.ro presedintele Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar.
Acesta a precizat ca, pe de alta parte, copiii care studiaza acasa nu beneficiaza de programul cornul si laptele sau de manuale gratuite.
"Discutia importanta este legata de cauza amplorii acestei dezbateri. Este nevoie de o discutie despre calitatea invatamantului public, care ii indeparteaza pe copii si parinti de el. Cei care au bani se duc in privat sau in scolile din afara, inclusiv la invatamantul obligatroriu. Un numar de parinti, care devine semnificativ, incep sa nu mai aiba incredere in sistemul public de invatamant. Poate de aici ar trebui sa incepem discutia, care sunt cauzele, ce e de facut, inclusiv sa discutam cu parintii copiilor care opteaza pentru homeschooling, sa vedem care sunt motivele pentru care s-au indepartat de scolile publice si sa vedem ce e de facut pentru invatamant", a afirmat Iosifescu.
"Sunt cei care spun ca homeschooling-ul a aparut acolo unde era fizic imposibil ca copilul sa ajunga la scoala, in Australia, in SUA. Dar la noi apare din alte motive: din cauza calitatii si a influentei cultelor religioase asupra parintilor respectivi. Eu am citit o astfel de marturie pe Facebook: eu vreau sa imi educ copilul acasa pentru ca in scoala nu il cunoaste suficient pe Iisus. Deci sunt niste subiecte foarte sensibile care se ating cu homeschooling-ul: increderea/neincrederea in invatamantul public, rolul religiei in scoala", a continuat acesta.
Serban Iosifescu a declarat ca, in opinia sa, "este nevoie de reglementarea domeniului, pentru ca acesta este o realitate. Decat sa se produca in afara oricarui control, mai bine reglementam".
Vasile Banescu, purtator de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane: Homeschooling-ul este un experiment asupra caruia biserica nu se poate inca pronunta
Contactat de HotNews.ro, Vasile Banescu, purtator de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, a declarat ca "Biserica isi doreste imbunatatirea actualului sistem de invatamant romanesc, pe care il vede ca pe un sistem al unei educatii integrale, din care sa nu lipseasca materii cu un continut bogat de spiritualitate. In sensul acesta, Biserica sprijina invatamantul care imbina formatia stiintifica cu cea morala si spirituala".
"Homeschooling-ul este un experiment asupra caruia biserica nu se poate inca pronunta, lucru care revine in primul rand ministerului educatiei", a afirmat, pentru HotNews.ro, purtator de cuvant al Patriarhiei.
Teodor Baconschi, fost ministru de Externe: Cazul romanesc de "scoala acasa" e nu doar un semn al crizei in care se afla sistemul national de educatie, ci si un simptom prevestitor
Despre sistemul homeschooling a scris, pe contul sau de Facebook, si fostul ministru de Externe Teodor Baconschi. "Sa va spun si eu ce cred despre 'homeschooling', sau scoala acasa. Cred ca, gratie internetului, scoala traditionala (corp didactic, sali de clasa/cursuri, biblioteca, examene scrise sau orale sustinute in lacasul fizic al institutiei) se va transforma, poate intr-o generatie, poate in doua, in ceva complet diferit".
"Daca vorbiti cu studentii de azi (chiar de la mari universitati occidentale), va vor spune ca nu ce aud la cursuri e cel mai interesant: mai palpitanta e societatea studenteasca, interactiunea informala dintre niste tineri selectati cu greu, care sunt foarte inteligenti si, cumva, deja (in)formati", scrie fostul ministru.
Aceasta sustine ca "afli din conferintele marilor spirite (puse pe YouTube) mai mult, sau la fel de mult ca de la cursul 'clasic' din amfiteatru. Ai acces la intregi bibliografii digitalizate. Deci ceea ce conteaza cu adevarat se dematerializeaza, reducandu-se la o tehnologie de contact intelectual perpetuu, pulsatil, caleidoscopic. Procesul despre care vorbesc se va desfasura in paralel cu generalizarea treptata a tele-muncii".
"Pe scurt, cazul romanesc de 'scoala acasa' e nu doar un semn al crizei in care se afla sistemul national de educatie, ci si un simptom prevestitor, care trebuie evaluat intr-un context global", incheie Baconschi.
Ce spune legea
Legislatia romaneasca nu are nicio prevedere referitoare la homeschooling, insa stipuleaza sanctionarea cu inchisoarea sau cu amenda a parintilor care impiedica scolarizarea cu frecventa a copiilor.
Legea Educatiei
Articolul 16
(1) Invatamantul general obligatoriu este de 11 clase si cuprinde invatamantul primar, invatamantul gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior. (...)
(2) Obligatia de a frecventa invatamantul obligatoriu de 11 clase, la forma cu frecventa, inceteaza la varsta de 18 ani.
Articolul 25
(1) Formele de organizare a invatamantului preuniversitar sunt: invatamant cu frecventa si invatamant cu frecventa redusa.
(2) Invatamantul obligatoriu este invatamant cu frecventa. In mod exceptional, pentru persoanele care au depasit cu mai mult de 3 ani varsta clasei, invatamantul obligatoriu se poate organiza si in forma de invatamant cu frecventa redusa, in conformitate cu prevederile unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
(3) Pentru copiii cu cerinte educationale speciale sau nedeplasabili din motive medicale, se poate organiza invatamant la domiciliu sau pe langa unitatile de asistenta medicala.
Articolul 86 (...)
(3) Parintele sau tutorele legal este obligat sa ia masuri pentru scolarizarea elevului, pe perioada invatamantului obligatoriu.
Articolul 360
(1) Urmatoarele fapte constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) nerespectarea dispozitiilor art. 86 alin. (3), din culpa parintelui sau a tutorelui legal instituit, cu amenda cuprinsa intre 100 lei si 1.000 lei ori cu munca echivalenta in folosul comunitatii, prestata de parinte sau de tutorele legal;
Codul Penal
Art. 380
Impiedicarea accesului la invatamantul general obligatoriu
(1) Parintele sau persoana careia i-a fost incredintat, potrivit legii, un minor si care, in mod nejustificat, il retrage sau il impiedica prin orice mijloace sa urmeze cursurile invatamantului general obligatoriu se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
(2) Fapta nu se pedepseste daca inainte de terminarea urmaririi penale inculpatul asigura reluarea frecventarii cursurilor de catre minor.
(3) Daca pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare inculpatul asigura reluarea frecventarii cursurilor de catre minor, instanta dispune, dupa caz, amanarea aplicarii pedepsei sau suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, chiar daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru aceasta.
Informatie de background
Dezbaterea despre homeschooling a debutat in urma cu 5 zile, la inceputul anului scolar 2016-2017, cand actorul Dragos Bucur si sotia sa, cantareata Dana Nalbaru, au anuntat ca si-au retras fiica de la scoala, pentru "ca ea sa invete in sistem home schooling". Dragos Bucur a spus pe blogul lor ca au inscris-o "la o scoala tip umbrela".
Iata motivele invocate de Dragos Bucur:
"In primul rand, nu va apucati sa dati cu pietre, pentru ca din fericire traim intr-o lume in care oamenii pot lua decizii pentru ei insisi si pentru propriile familii sau cel putin asa vrem sa credem.
Azi Sofia a inceput scoala si a fost cel mai relaxat inceput de scoala de cand ma stiu eu.
Azi am pornit toti 4 patru pe un drum complet necunoscut, laudat de o mana de oameni si blamat de majoritatea.
Azi am decis sa retragem responsabilitatea unor straini de a ne forma copilul si ne-am reasumat raspunderea pentru educatia Sofiei
De Azi Sofia nu mai merge la scoala.
De ceva timp ne gandim la home schooling si in vara asta am decis sa facem pasul.Am retras-o pe S din sistemul de invatamant de stat, am inscris-o la o scoala tip umbrela si ne-am aruncat in necunoscut.Sofia a fost intr-o clasa care avea o invatatoare foarte buna, dar nici chiar o invatatoare f buna nu poate acoperi gaurile dintr-un sistem care functioneaza dupa reguli cu care noi(eu si Dana) nu mai suntem de mult de acord. Sunt convins ca acest ' sistem' (ce o fi de fapt asta) se va modifica la un moment dat, dar nu sunt dispus sa astept asta, asa ca prefer sa mergem pe propriul nostru drum.Am citit un articol interesant in care sistemul era comparat cu un mare vapor care atunci cand vrea sa schimbe directia are nevoie de timp si spatiu pentru asta, in timp ce barcile micute din jurul lui pot face schimbarea pe loc. Imi place sa cred ca suntem o mica barcuta si ca in timp sistemul de invatamant se va adapta vremurilor in care traim.Nu incerc sa promovez abandonul scolar, pentru ca Sofia nu a abandonat de fapt scoala ci doar a luat-o pe alt drum cu aceeasi finalitate-educatie, pregatire si descoperirea vocatiei.
Ieri, in prima zi de ne-scoala Sofia a facut primul curs de scenaristica, a stat 2 ore in fata calculatorului facand MATEMATICA si alta ora jumatate invatand programare pe calculator la cursurile online Khan Academy.
Pentru ca a vrut.
Dragos"
Citeste aici si argumentele Danei Nalbaru
Nu e cam ciudata aceasta adunare de forte?
"Somitati"?! Unii nu au mai citit o carte de specialitate de decenii....
cred ca unul din subiectele menite sa ne atraga atentia de la magariile din politica care se intampla zilele astea. avem lucruri mai iportante de dezbatut decat o decizie a unor persoane fizice, adica despre un caz izolat.
Am nu putini colegi americani (ingineri) si care au fost educati acasa. Nu au ajuns niste depresivi, ca in exemplul din articol. Ba din contra. Doar ca exista un alt context in SUA, fata de Romania. Un exemplu concret de cum se desfasoara homeschooling-ul acolo: multe mame sunt casnice, familia se descurca cu ceea ce castiga tatal. Mamele au si ele ceva studii (in diverse domenii). Se intalanesc mai multe mame, se strang mai multi copii, la unii si la altii acasa, astfel incat mediul ramane unul social. Cel putin pana la un anumit nivel de studiu stilul asta functioneaza foarte bine. Ei urmeaza totusi o programa. In plus, pe langa scoala de acasa, majoritatea copiilor mai iau si lectii/fac cursuri extra - ceva sport sau muzica etc. Astfel incat chiar daca nu studiaza alaturi de alti copii acasa, tot sa fie inclus intr-un mediu social. Evident ca exista familii care isi permit sa faca asta si in Romania, mai ales in orasele mari, insa trebuie creat un cadru legal si de bun simt.
Dar de unde... este CONTRA si NEUTRU. Ar fi trebuit sa incepeti cu PRO, nu-i asa?
Titlul descrie un conflict fals: "libertate de alegere versus portita deschisa indoctrinarii religioase." Serios? Despre asta e vorba in 'homeschooling'?
Daca vorbim de aplicarea informatiei, atunci trebuie schimbat modul in care se preda in scolile din Romania, unde se pune accent de foarte multe ori pe..ati ghicit, memorare si redare iar partea de aplicabilitate, interactiune si inovare este sublima dar lipseste (aproape) cu desavarsire. Nici nu prea se poate, exista o programa, sunt multi copii in clasa, timpul este limitat pentru fiecare copil si se preda la gramada, uneori sunt si prea multe informatii de asimilat etc. Sistemul trebuie regandit si exemple exista cu duiumul.
Socializarea. Cu siguranta este bine pentru un copil sa traiasca intr-un mediu cu copii de varsta lui. Suntem fiinte sociale si cautam sa fim aproape de cei care ne seamana, este clar dovedit.
Nu stiu daca parintii sunt in stare sa suplineasca lipsa altor copiii oricat ar incerca, dar asta nu inseamna ca acel copil care invata acasa va sta numai in casa si nu va iesi la joaca cu alti copii de la bloc sau de pe strada lui.
Cand eram copil aveam multi alti prieteni care nu-mi erau colegi de clasa, nici macar vecini de bloc. Ii cunoscusem la tenis, in parc si x alte locuri, totul depinde insa de implicarea parintilor in viata copilului. Poate fi dus la scoala si sa fie un timorat retras in spatele clasei sau poate invata acasa si sa fie cel mai sociabil copil, extreme pot exista si intr-un caz si in altul.
Cu siguranta insa este nevoie de o reglementare foarte drastica, macar pentru a preveni excesele si situatiile in care de fapt se profita de pe urma copiilor. Cred ca de fapt aici este problema, nu avem capacitatea logistica de a face asa ceva, se vede clar in probleme de asistenta sociala si abandon scolar, ce sa mai vorbim de scoala acasa.
ca sa stii trebuie sa citesti si sa inveti
fara sa citesti si sa inveti, aproape orice, ajungi sa vorbestti fara noima ca mai toate reply-urile de mai sus
Bineinteles ca sunt exceptii, cum ar fi deplasari in strainatate a parintilor si atunci scoala acasa ar fi solutia.
si cei 5 copii ai mei pot invata de pe net de la Khan academy de unde si eu am invatat..
si de la Udemy de unde eu am invatat Java si Java Script..
de asemenea pe Macuri exista acces pe Itunes la cursurile de la Harvard...toate cursurile sunt gratuite
da nu iei o diploma pe loc dar stii...si dupa ce fugi in America iei o diploma cu bani,,dai examen
si asa mai departe
nimeni nu are neovie de scoala comunista si de spitalele comuniste din Romania
nici macar comunistii:)))
Fac parte din prima generatie de parinti care au educat copii la domiciliu. Cunosc majoritatea familiilor care au folosit aceasta metoda in Romania. Cunosc copii din Romania, care au fost educati asa si acum sunt la diferite facultati din tara si din strainatate ... sau sunt angajati apreciati la diferite companii de succes.
Din 2000 incoace am participat la majoritatea conferintelor organizate pe acest subiect ... si au fost multe.
Am participat la dezbateri cu politicieni pentru legalizarea acestui tip de invatamant si asi putea sa va dau detalii foarte mioritice ... dar nu cred ca la r ajuta pe cineva.
Pentru inceput probabil ar fi bine sa invatati sa faceti diferenta intre Homeschooling si Unschooling si unde nu cunoasteti subiectul, sa nu dati declaratii.
Politicienii actuali sunt cei care au pus stapanire pe aparatele de partid - ca dovada ca se regasesc aceleasi figure jalnice si pe prounerile de liste din alegerile urmatoare.
Reforma educatiei trebuie sa plece din partidele politice, nu de la minister. Ori, partidele politice promoveaza acelasi nulitati, mincinosi, demagogi, cazavenci si impostori sinistri.
De-aia nu ai avut cu cine discuta (si nici in noua legislatura nu vei avea daca partidele vor pune pe liste acelasi persoane ca in actuala legislatura),
In partide minciuna si impostura au devenit regula, asa ca oamenii care se pricep au fost dati deoparte de nulitati,
Cu cat partidul e mai mare, cu atat acest fenomen e mai pregnant.
Alt fenomen care a distrus partidele a fost punerea pe liste a persoanlor cu domiciliul in alte judet (in special in Bucuresti). Astfel, repartizarea teritoriala pe circumscriptii a fost denaturata.
Pe scurt, politicienii cu care ai vorbit sunt noii politruci, trebuie sa apara personae noi ca sa ai cu cine vorbi.
I-auzi cu ce vin - cu sperieori de balauri, cu MISA si alte aiureli !
Sa faca un cadru corect si ne vom da copii la home-schooling mai bine in ROmania decat la Scoli Umbrela din afara.
Ideal ar fi sa faca tot sistemul educational de Stat sa ajunga in folosul si spre bucuria copiilor. Dar nu vad pe neputinciosii din politica sa aiba asa cap si inima sa faca o schimbare de paradigma.
Nu socializeaza nici dupa scoala pentru ca sunt ingropati sub maldare de teme complet inutile si au si asa putin timp pentru ca au mult prea multe ore.
HS nu inseamna "fusta mamei". Dimpotriva, implica suficienta socializare, sau cel putin posibilitatea socializarii care nu exista in scolille din Ro.
Care este "suficienta socializare" acasa?
Evident, in mare parte din timp, in afara scolii, prin activitati extra comune dar pritenele si le-a facut la scoala (desi si-a facut "prietene" si pe la diferse activitati extra, colonii, etc)...o prietenie , mai ales la varsta lor (9 ani) are nevoie de contact permanent iar scoala ii ofera acest contact.
Eu am un copil cu ADHD de 6 ani cu IQ peste 120 care citeste si scrie fluent de la 2 ani, in mod natural. Ghici ce? A fost rejectat de toate institutiile de invatamant, private sau de stat, traditionale sau alternative.
Asta e marea scoala de integrare sociala. Mi-e scarba.
Cred ca ar trenui sa mai taiati din poveste, macar pentru veridicitate...nu de alta dar cunosc cel putin 2 scoli private care i-ar acorda bursa...asta daca chiar copilul citeste si scrie fluent, fie si cu ADHD.
Zi-mi, te rog, care sunt scolile respective.
Succes.
Putem sustine cu tarie idei despre viata cand stim ce e viata si care e sensul ei. Pana atunci cred ca se cuvine sa reflectam la smerenie.
Educația din România are grijă să le "facă cunoștință" într-un mod perfid unor copii de 7 ani cu "preotul" care e prezentat ca pe un erou de care trebuie să asculți.
Biserica vrea să-i ia de mici, din fașă.
Altfel dacă ai veni și i-ai spune unui copil de 15 ani că există un bătrânel undeva în ceruri care vede tot și știe tot și care dacă faci ce zice popa o să fie bine, ar falimenta GODporația, cum spune CTP.
Argumente de prezentat la scoala impotriva orei de religie - cireasa de pe tort e ultima referinta, CODUL PENAL (public captiv).
conform Legii 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, art. 3, alineatul (1) :
« Părinţii sau tutorii au dreptul exclusiv de a opta pentru educaţia religioasă a copiilor minori, conform propriilor convingeri. »
şi
Constituţiei României, art. 29, alineatul (6) :
« Părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine. »,
precum şi
Legea Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata 2014, art. 30, alineatele (1) şi (2). (Anexa 1)
Celor de mai sus li se subscrie şi Decizia Curţii Constituţionale 669/12.11.2014, în care vor fi considerate punctele 17 – 20. (Anexa 2)
În completare, articolul 1 al Legii 35/2007 privind siguranţa şcolară (cu completările şi modificările ulterioare) prevede că « siguranţa în unităţile de învăţământ se realizează sub coordonarea prefectului şi este în responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale, a inspectoratelor şcolare […] şi a unităţilor şcolare ».
Precizăm suplimentar şi că art. 381 alin 2 din Noul cod Penal (2015) interzice explicit participarea forţată la orele de religie chiar şi ca "public captiv".
Altceva?!
Daca vreti asta, ati incercat sa initiati vreo modificare a legii in acest sens, adica ati scris cateva articole cu care sa va gasiti cativa parlamentari aliati sau sunteti abia la inceput?
Homeschooling e raspandit in toate statele USA nu doar in Alaska!
Iar povestea ca faci homeschooling sa mergi la sapa ce sa mai spun?
Cine face homeschooling plateste destul de mult. Ai nevoie de manuale, taxa de scolarizare... Cine scoate din buzunar atatia bani sa-si trimita copilul la sapa?
Abureli de-a lui Ciuparu!!!
Dar practic sunt putini părinti ca si-o permit financiar (sa stea acasă cu copii si sa ii supravegheze) si extrem de putini care au capacitatea sa ii învețe câte ceva...
Riscul este ca multi părinti sa-si tina copiii acasă doar pentru ca se poate și este legal. Apoi sa ii trimită cu vaca!
Pana la urma scoală asta amărâta cum este ea a scos generații din mizerie în ultimele sute de ani. Altfel omenirea nu ieșea din evul mediu, mai ales în părțile aste balcanice de Europa. Chiar asa cu 40% analfabeți funcțional cum suntem noi romanii tot este mai bine decât sa semnezi cu degetu'.
Dincolo de ce invatam sau nu invatam la scoala, acolo interactinam cu o mare de copii de seama noastra. Nu vad cum se poate obtine asta acasa
Titulari pe post pană la moarte, noroc că mai mor că altfel nu ar mai pleca din scoală.
Pana la urma care e problema asa mare?sa se reglementeze legal si cine vrea sa faca alegerea asta sa o faca..daca tu ai convingerea ta ca scoala in sistem clasic e cel mai buna ,foarte bine,nici o problema,dar lasa si pe altii sa aiba convingerile lor.
Cu ce te deranjeaza ?nu vor fi multi care vor face aceasta alegere in primul rand pentru-ca nu isi permit.
se pot da examene de echivalare la 2-3 ani sau inainte de liceu si gata ..
Asa cum ar trebui sa se dea si pentru cei care nu au terminat liceul de exemplu,la timpul potrivit,din diferite motive
Cand vi se prezinta stirea ca jumate' din scoli n-au autorizatie ba de la isu ba de la sanatate nu va mai revoltati atat ..
cand cad tavanele si varu' de pe pereti nu va mai revoltati..
cand copii de 6-7 ani sunt nevoiti sa-si faca nevoile la ''wc-uri turcesti'' ca in fundul curtii sau la stana nu va mai revoltati..
cand cadre didactice bat copii si copii sunt obligati sa mearga la ore cu acelasi cadru didactic care ii bate pentru-ca nimeni nu reactioneaza rapid sa-i schimbe iar nu va revoltati(ba unii incurajeaza ''o palmuta,doua'')
Ce te invata scoala in sistemul actual e sa te subordonezi si sa suporti . Sa taci si sa inghiti .
Cand vezi cazuri in care invatatoare e cercetata penal pentru rele tratamente aplicate minorilor si e lasata sa predea in continuare...daca esti normal si nu vrei sa-ti fie maltratat copilul,incepi sa te gandesti la alternative..dar noi nu mai putem unul de altul..sa ofere cadru legal si fiecare face alegerea care i se pare potrivita .
Copilul meu e la o scoala de stat si nu ma deranjeaza cu absolut nimic parintii care aleg metode alternative .
Plus ca zilele astea se intampla iar nevazute in parlament, dragii nostri senatori s-au pus zid in fata justitiei, mai ceva ca Camorra. Despre asta ar trebui sa se discute, asta ar trebui sa incinga spiritele (si strazile), nu decizia unor oameni de a-si retrage copilul de la scoala. Cred ca saptamanal e cel putin un copil in tara asta retras de la scoala (rata abandonului scolar oprimar e 1.3%), in cate un sat uitat de lume, dar nu se discuta nici macar la gazetele locale despre asta.
Asta e adevaraa problema si nu ce face alde nalbaru cu al sau copil.
Cand este vorba de profesori, fiecare isi pregateste scuipatul si i numeste "asistati". Vreau sa am dar sa nu dau, cam asta este mentalitatea noastra recenta...
Scolile trebuie sa arate civilizat, sali de clasa curate, laboratoare, biblioteci si profesori platiti decent, incadrati pe baza unui concurs serios (si titularizarea nu a fost niciodata usoara). Da, pare un lux, dar fara acest lux ne intoarcem in epoca medievala.
trăitori în România, cu bacalaureatul luat, și-l punem să (de)formeze un copil al unei familii ce face parte din struc-
tura socială de mai sus.
Notă: 10000 de analfabeți, înseamnă, cetățeni cu diverse
grade de necunoaștere a limbii române, scrisului corect,
celor patru operații matematice de bază, și încă un număr limitat de lucruri.
Ex: Se mediatizează decizia unui absolvent de actorie, care este un neica nimeni.
Altfel e o solutie proasta care nu face decat sa limiteze sansele copilului in viata.
Pentur ca la homeschooling copilul trebuie supravegheat sa-si respecte programul de invatare, iar cat e mic trebuie sa fie indrumat de un profesor particular sau parinte (care are capacitatea de a preda si sta acasa).
Asta inseamna timp, bani si pregatire generala buna din partea parintilor ceea ce e greu de intrunit la nivel de masa.
Altfel e trist ca apare pe tapet homeschoolingul in conditiile in care scoala e gratuita si accesibila tuturor. Daca scoala e de nivel slab atunci asta trebuie remediat si continuat la nivel mai bun. E absolut stupid sa pui in dezbatere alternative cat timp educatia este platita din bani publici.
Nu inseamna ca daca ceva merge prost trebuie renuntat brusc si continuat cu altceva. Daca ti se strica masina nu te repezi imediat sa-ti cumperi alta, e o risipa si un lux pe care poate ca si le permit doar cativa excentrici.
SI mi-e greu sa cred ca in orasele Romaniei nu e posibil sa gasesti copilului o scoala cu standard mai ridicat unde sa-l muti daca esti nemultumit.
Cu atat mai mult in Bucuresti unde se intampla cazul Bucur/Nalbaru.
Am multi cunoscuti care isi au odraslele la scoli publice foarte bune, cu predare serioasa, cu activitati extra-scolare gen cursuri de tenis, inot, dans etc. Unii ditnre ei au ajuns la aceste scoli dupa ce au fost nemultumiti de nivelul scolii initiale.
Acum depinde care e problema specifica a fiecaruia, unii copii nu fac fata programei scolare, altii nu sunt inca adaptati social si sufera. A-ti retrage copilul de la scoala din aceste motive este o greseala pentru ca acoperi problema mutand-o mai tarziu, cand copilul va deveni un om matur prost pregatit pentru viata.
Le este greu sa traduca si din engleza,scoala sau educatia de acasa, fiindca tot ce este romanesc, le pute. Au distrus sanatatea, finantele si economia. Acum trebuie sa distrugem si educatia. Pana si pe vremea lui Seneca, Aristotel si Democrit, scoala era scoala. Aia tot la haumscuuling au invatat?
Dar ce sa te faci cu barbosii si cheliosii cu biciclete pe masini care se dau in tiroliene la Everland si se gandesc la binele corporatiei.
Ce va tot freaca grija ca unii parinti aleg homoschooling pentru copii lor? Cand s-o reforma cu adevarat invatamantul din Romania, atunci puteti sa deschideti gura.
Hai ca aveti alte chestii mai importante de discutat.
E binevenit materialul prezentat de HN despre această alternativă educațională răsărită ca din senin (oare?) pe la noi. Noi, care nu putem (pentru că nu vrem) să-i integrăm în societate, în școală, în grădiniță, într-un loc de muncă decent pe cei dezavantajați, pe cei cu reale probleme (cum fac cei din vest), noi vrem acum să-i scoatem din școală pe cei normali dar care s-au cam plictisit. De ce anume s-au plictisit nu știm pentru că ni se spune vag că nu mai pot aștepta schimbarea care nu mai vine.
Educați acasă am fost și suntem toți. Aproape nimeni nu se bizuie doar pe ce învață la școală. După părerea mea, aceeași mentalitate care ne face să nu-i suportăm pe cei cu dizabilități printre noi ne face și să dorim să avem școala proprie, școala la purtător, școala care ne convine și care ne declară din start genii (eliberându-ne și certificate contra cost).
Articolul de mai sus, părerile și informațiile unor oameni avizați m-au facut să înțeleg mai bine câteva dintre motivele lansării acestei campanii agresive de publicitate în favoarea unei forme de învățământ la distanță ce presupune înscrierea într-o școală umbrelă din străinătate.
Așa cum e el - învechit deși într-un permanent efort de reformare (care a fost mereu stopat de decidenții politici, parlamentarii care se autoamăgesc crezând că apărând incompetența, minciuna și hoția apără interesele poporului care i-a trimis în parlament), sistemul de învațământ autohton ar greși dacă ar accepta pe scară largă această umbrelă ciudată care nu te apără nici de ploaie nici de soare și care, la noi, n-ar face decât să-i stânjenească pe cei care nu se supără deloc dacă-i udă ploaia sau îi arde soarele. Dimpotrivă, sunt chiar mai sănătoși.
or o nedorita generalizare subita a homeschoolingului ar creste in viitor numarul de oameni needucati si nepregatiti.
asta ar avea un impact serios si nedorit si asupra celor ce traiesc langa ei, asupra nivelului de trai din zona. Sa nu uitam ca intr-o democratie cei multi dicteaza cine conduce tara si nu cred ca vrea cineva ca 'cei multi' sa fie din ce in ce mai needucati si mai reprezentativi.
Legea e clara in privinta scolarizarii de acasa si nu e inventata irti dimineata la ceai... Sunt mai multe motive care imping un parinte (sau pe amandoi :)) sa opteze pentru aceasta varianta. Trebuie stiut ca in America nu dai copilul la ce scoala de stat poftesti, ci la scoala de care apartine adresa postala a locuintei. NU exista exceptii, mita, "ingaduinta", etc... (adica romanisme). Din acest motiv, dobandirea unei locuinte include si criteriul scolii de care apartine. Asta face ca anumite case sa aiba valoare de piata mai mare deoarece beneficiaza de scoli mai bune. Cat de buna e o scoala este usor de aflat din topul oficial si ratingul scolilor pe planlocal, statal si federal. Un motiv ar fi ca locuinta nu beneficiaza de o scoala prea buna. Un alt motiv este continutul (materiile); continutul este impartit in doua categorii, obligatoriu si la alagere. Un numar de materii este obligatoriu la care se adauga un numar obligatoriu de materii la alegere. acestea din urma sunt stabilite prin vot de catre parintii cu copii in scolile unui district scolar. Se intampla sa nu fi votat ceea ce s-a ales si sa nu fii de acord cu optiunile puse la dispozitie, acest lucru constituind un motiv foarte serios. INDOCTRINAREA politica si orientarea copilului pe o directie progresista sau conservatoare dupa caz... Acest lucru nu e permis de lege dar se practica...
In Statele Unite este interzis prin lege sa se faca religie de orice fel in scoala, deci nu se pune problema indoctrinarii religioase. Apoi exista o sumedenie de motive organizatorice; daca acel autobuz galben vine si-ti ia copilul din fata casei si il aduce tot in acelas loc inapoi, desi nu e ceva rau, nu e "spornic". 1.) Daca copilul nu are 12 ani impliniti, trebuie insotit de un adult si predat/preluat de la autobuz. Autobuzul "serpuieste" in jur de o ora pentru a prelua/preda copiii...