Presedintele executiv al Federatiei Pro Just, Raducu Petcu, a declarat pentru HotNews ca grefierii si personalul auxiliar din circa 16 instante din tara au declansat luni diverse actiuni de protest, fiind nemultumiti, printre altele, de "lipsa totala de comunicare a ministrului Justitiei" si neaplicarea uniforma a OUG 20/2016. Grefierii de la Tribunalul Bucuresti au oprit luni dimineata activitatea si au iesit in fata institutiei timp de doua ore, protestand astfel impotriva conditiilor grele de munca, relateaza Romania Tv.

Protest la Tribunalul BucurestiFoto: Hotnews
  • Contactata de HotNews in legatura cu protestul de la Tribunalul Bucuresti, Laura Andrei, presedintele institutiei, a declarat ca actiunea de protest a grefierilor a fost declansata spontan. Aceasta a precizat ca activitatea la nivelul tribunalului se va desfasura de maine in conditii normale.

Judecatoarea Laura Andrei a mai declarat ca protestul spontan organizat in aceasta dimineata de o parte a personalului Tribunalului Bucuresti nu are legatura cu actiunea organizata de Federatia Pro Just – organizatie sindicala care reprezinta intereserele personalului auxiliar din instante.

“Am vorbit cu reprezentantii celor care astazi au declansat acest protest spontan. Este un semnal de alarma pe care au vrut sa-l traga vizavi de supraincarcarea grefierilor si personalului auxiliar din instantele din Bucuresti. Nu este o greva, nu va fi urmata de alti pasi. Vor merge cu documente, cu memorii catre factorii de dialog social. Inteleg ca pregatesc negocierea pentru semnarea contractului colectiv de munca. (...) Colegii mi-au spus ca protestul pe care ei l-au anuntat astazi spontan nu are legatura cu acel protest de la Federatie. (...) Este o reactie a sindicatului pe Bucuresti vizavi de conditiile extrem de grele in care personalul auxiliar munceste in Bucuresti. (...) Realmente supraincarcarea personalului auxiliar pe Bucuresti este o problema. Nici unul dintre noi - cei care exercitam functii de conducere, fie la judecatorie, fie la tribunal, fie la curte - nu putem sa negam ca oamenii astia sunt suprasolicitati. Schemele de personal nu s-au majorat pentru noile Coduri iar operatiunile pe noile coduri sunt infinit mai multe si dificile decat inainte. “, a declarat pentru HotNews judecatoarea Laura Andrei, presedinte al Tribunalului Bucuresti.

Pe usile unora dintre birourile din cadrul Tribunalului Bucuresti au aparut astazi afise care anunta ca incepand cu data de 19 septembrie zilnic, timp de doua ore, in intervalul 10:30 - 12:30, programul de lucru al personalului auxiliar de specialitate, inclusiv programul de lucru cu publicul la arhiva si registratura se intrerupe, ca urmare a protestului declansat de acesta.

Contactat de HotNews, Raducu Petcu, presedinte executiv al Federatiei Pro Just a declarat ca in circa 16 instante din tara grefierii si personalul auxiliar au declansat astazi diverse actiuni de protest. Raducu Petcu a precizat ca in urmatoarele zile se va incerca o uniformizare a miscarilor de protest. Liderul sindical a declarat ca nemultumirile personalului din instante sunt legate de lipsa de comunicare a ministrului Justitiei, Raluca Pruna, neaplicarea uniforma a ordonantei OUG 20/2016 si neimplicarea ministerului in problema adoptarii unui statut al grefierilor.

“Astazi am fost la minister pentru negocieri. Doamna ministru nu a venit la intalnire pentru ca nu este in tara si nu s-a rezolvat nimic. Din informatiile mele, in tara sunt 16 instante care au confirmat astazi ca au incetat activitatea. Discutam despre tribunale si judecatorii. Nu avem inca semnale de la curtile de apel. Fiecare instanta a ales modalitatea proprie de protest - au incetat activitatea, au amanat sedinte, au purtat banderole. Urmeaza ca in urmatoarele zile sa se incerce uniformizarea miscarilor de protest.

Nemultumirile vizeaza un statut al grefierilor - s-a muncit sase ani la acest statut, Parlamentul a respins proiectul in a doua camera, iar ministerul nu a dorit sa reia initiativa legislativa sub alt aspect. De asemenea, suntem nemultumiti de lipsa totala de comunicare si implicare in orice problema a grefierilor a ministrului Justitiei. Intr-un an de zile ne-am intalnit cu doamna ministru doar o singura data. Protestul are si o implicatie financiara. Este vorba despre ordonanta de salarizare din august care nu a fost aplicata uniform (n.red - OUG 20/2016). (...) Salariile judecatorilor sunt stabilite de Ministerul Justitiei, insa la grefieri fiecare angajator - si sunt 34 de angajatori - stabileste salariile. Astfel, se ajunge ca doi colegi cu aceeasi vechime si functie de la doua curti de apel diferite sa aiba salarii diferite - legea salarizarii fiind una singura. Am reusit sa strangem multi fluturasi care demonstreaza acest lucru. Dorim doar aplicarea corecta a legii, nu urmarim majorarea salariilor. “, a declarat pentru HotNews Raducu Petcu.

Protestul personalului de specialitate are loc in contextul numultumirilor magistratilor care doresc, intre altele, cresterea veniturilor cu 18%. Aproape o suta de instante au adoptat in adunari generale "Memorandumul privind justitia", o prima masura de protest, anunta Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania. Magistratii vin cu o serie de revendicari, cele mai importante fiind cele de natura salariala. Magistratii doresc sa fie inclusi in ordonanta prin care Guvernul Ciolos a acordat majorari de venituri doar pentru anumite categorii de bugetari, medici si profesori.

Ministrul Justitiei Raluca Pruna a raspuns in 13 septembrie revendicarilor magistratilor printr-o circulara, informandu-i ca "incepand din acest an, salariile si indemnizatiile judecatorilor si procurorilor vor fi cele prevazute in actele normative, fara a fi incluse drepturile salariale stabilite sau recunoscute prin hotarari judecatoresti", scrie Luju.ro. Raluca Pruna a respins astfel somatia magistratilor, care solicitau Ministerul Justitiei sa tina cont de hotararile judecatoresti pronuntate in materie de drepturi salariale.

Pe de alta parte, presa locala scrie in unele instante, magistratii si-au amanat protestele care trebuiau sa debuteze tot luni, 19 septembrie. Publicatia Gorjeanul scrie ca intr-o hotarare luata acum o saptamana, magistratii gorjeni au decis sa-si radicalizeze protestul " in sensul ca se vor lua in pronuntare doar cauzele avand obiect foarte urgent in materie penala (masuri cu termen) si in materie civila, (ordonante presedintiale, cereri de suspendare, ordine de protectie) in celelalte tipuri de cauze urmand a se acorda termene, cu mentionarea in incheierile de sedinta a prezentei hotarari¬,

Potrivit sursei citate, magistratii s-au mai intalnit intr-o ultima sedinta, vineri, si au ajuns la concluzia ca, din punct de vedere legal, nu au cum sa organizeze o astfel de actiune de protest fara sa incalce legislatia. Refuzul de a judeca un dosar poate fi considerat abuz in serviciu si, ca urmare, si de azi incolo judecatorii vor intra la procese cu o banderola alba pe mana.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va lua in discutie, luni, "Memorandumul privind justitia", intocmit de asociatiile profesionale, care se refera inclusiv la revendicari de natura salariala. Plenul va dezbate punctul de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios in legatura cu sesizarile magistratilor referitoare la sustinerea 'Memorandumului privind justitia', potrivit ordinii de zi a sedintei, postata pe site-ul CSM, scrie Agerpres.