Un studiu de prefezabilitate, finantat de Guvernul Ungariei, privind realizarea unui aeroport de mici dimensiuni in apropierea municipiului Miercurea Ciuc, a fost lansat sambata in dezbatere publica, transmite Agerpres.

Evenimentul a avut loc la aerodromul aflat in apropierea orasului, in prezenta presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, si a secretarului de stat pentru politici nationale din Guvernul de la Budapesta, Potapi Arpad, cei doi sosind la dezbatere cu un avion de mici dimensiuni.

Studiul de prefezabilitate a fost finantat de Guvernul Ungariei cu 10.000 de euro, beneficiari fiind Consiliul Judetean Harghita si Asociatia pentru judetul Harghita. Documentul va sta in dezbatere publica 45 zile, iar aeroportul ar urma sa se realizeze printr-un parteneriat public-privat

''Este posibil ca prin aceste masuri, potentialul economic al resedintei de judet si a zonei Ciucului sa creasca cu 50 la suta intr-un interval de 10 ani, respectiv sa creasca atractivitatea economica a zonei, sa se inregistreze o crestere demografica si a nivelului de trai, ceea ce va facilita dezvoltarea mult mai intensiva a turismului'', se arata in studiul de prefezabilitate.

Aeroportul va fi dotat, asa cum prevad standardele in domeniu, cu turn de control, terminal de pasageri, hangare dar si sali unde oamenii de afaceri vor putea sa aiba diverse intalniri. Pista ar urma sa fie mentinuta cea actuala, dar se intentioneaza si realizarea unora noi iar avioanele folosite ar urma sa fie unele de dimensiuni mai reduse.

Presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a declarat ca aceasta dezbatere publica este necesara pentru a vedea care este opinia locuitorilor despre investitie si daca realizarea unui aeroport reprezinta o nevoie sociala.

El a tinut sa puncteze ca aeroportul va fi folosit pentru transportul bolnavilor care trebuie sa ajunga in diverse centre universitare din tara sau strainatate, pentru aeronavele care transporta organe, cand situatia o va impune, in conditiile in care Spitalul din Miercurea Ciuc este acreditat pentru prelevarea de organe, pentru aeronavele ce vor fi folosite la stingerea incendiilor de padure, pentru deplasarea oamenilor de afaceri interesati sa investeasca in zona sau pentru turistii care doresc sa ajunga mai repede in Harghita. De asemenea, ar putea folosi aeroportul de la Miercurea Ciuc si cei care participa la partide de vanatoare in padurile din judet.

Borboly Csaba considera ca, in conditiile in care prin Harghita nu trece nicio autostrada si accesul catre alte zone din tara se face greu, realizarea unei legaturi aeriene ar putea duce la cresterea investitiilor in judet.