Curtea de Conturi a Frantei, organismul central din domeniul auditului din aceasta tara, i-a acuzat pe directorii Operei din Paris de deturnare de fonduri publice, dupa ce acestia au aprobat o serie de cheltuieli considerate abuzive, ce au vizat achitarea unor deplasari cu taxiuri, a unor note de plata la restaurante si pentru achizitionarea unor alimente, informeaza BBC, citat de News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

In 2013 si 2014, un numar de 10 directori din managementul de varf al Operei din Paris au cheltuit doar pe plata curselor de taxi sume care se apropie de 100.000 de euro in fiecare dintre cei doi ani mentionati, afirma Curtea de Conturi a Frantei.

Noii manageri ai institutiei pariziene au anuntat ca vor opera reduceri de costuri.

Insa cele mai aprigi critici din presa franceza au fost generate de aparitia unor informatii referitoare la comiterea unor abuzuri in privinta cheltuielilor publice in universul artistic din Paris.

Cu basoreliefuri aurite si candelabrele sale din cristal, Opera din Paris ii transpune pe spectatori intr-o epoca a opulentei si a placerilor din inalta societate franceza.

Insa aceasta imagine a aristocratiei extravagante nu rezoneaza cu eforturile facute de guvernul francez de a reduce deficitul public national. Dezvaluirile facute in Raportul Curtii de Conturi au fost descrise in presa franceza prin termeni precum "tragic" si "stanjenitor".

Acelasi raport il critica, de asemenea, pe coregraful Benjamin Millepied pentru faptul ca are masina si sofer - o cheltuiala considerata de auditori ca fiind "nejustificata". Benjamin Millepied, care este casatorit cu actrita americana Nathalie Portman, a parasit de curand Opera din Paris.

Intr-un interviu acordat pentru Le Parisien, Jean-Philippe Thiellay, directorul adjunct al Operei din Paris, care a preluat aceasta functie in august 2014, a refuzat sa ii critice pe predecesorii lui, insa a promis ca noua echipa manageriala "a tras concluziile juste si a strans surubul" in ceea ce priveste practicile financiare ale institutiei.

Opera din Paris a anuntat, totodata, ca a redus in 2015 cu 30% cheltuielile pentru deplasarile cu taxiul si cu 10% cheltuielile pentru achitarea notelor din restaurante.

Insa chiar si noua conducere a Operei din Paris - manageriata de Jean-Philippe Thiellay si de directorul general Stephane Lissner - a fost criticata pentru faptul ca a cheltuit 59.900 de euro pe o renovare somptuoasa a patru birouri din cladirea institutiei artistice.