Certificatul de cazier judiciar poate fi cerut de tinerii care au peste 14 ani fara a fi insotiti de parinti

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 17 septembrie 2016, 14:21 Actualitate | Esenţial


Certificatul de cazier judiciar poate fi cerut personal de tinerii care au peste 14 ani, fara a fi necesara prezenta unui parinte la ghiseu pentru depunerea cererii si dobandirea acestuia, potrivit Politiei Romane, anunta News.ro.

In primele noua luni ale acestui an, Politia Romana a eliberat aproape 41.000 de certificate de cazier judiciar pentru tineri care au intre 14 si 18 ani.

"Pentru a obtine un certificat de cazier judiciar, orice persoana fizica cu capacitate de exercitiu restransa (minor 14-18 ani) sau deplina (peste 18 ani), poate depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civila si motivata, la orice subunitate de politie in care exista ghiseu de cazier judiciar", a precizat Politia Romana.

Cererea-tip trebuie insotita de actul de identitate, aflat in termenul de valabilitate, precum si chitanta prin care se face dovada achitarii taxei de prestare serviciu, in cuantum de 10 lei.

Persoanele domiciliate in strainatate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei.

De asemenea, la cererea motivata a persoanelor aflate in strainatate, misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei pot elibera, dupa efectuarea verificarilor necesare in bazele de date, adeverinte in care consemneaza rezultatele verificarilor. Aceste adeverinte au valoarea juridica a unui certificat de cazier judiciar si se utilizeaza exclusiv in strainatate.

"Politia Romana operationalizeaza prevederile OUG nr. 41 din 2016 privind stabilirea unor masuri de simplificare la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Noul act normativ aduce modificari majore cu scopul debirocratizarii si simplificarii administrative in activitatea desfasurata de structurile de cazier judiciar", mai arata sursa citata.

In acest sens, incepand din 11 iulie, pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar nu se mai solicita timbrul fiscal in valoare de doi lei. De la aceeasi data, in vederea emiterii certificatelor de cazier judiciar, nu se mai retin documente in original ori copii legalizate in ghisee, ci doar xerocopii cu mentionarea sintagmei "conform cu originalul" de catre lucratorii din ghiseu.

De asemenea, structurile de cazier judiciar accepta copia in format electronic dupa cartea de identitate, transmisa prin e-mail, asigurand conditiile prevazute de reglementarile legale privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal.

Formularele tip si informatiile referitoare la obtinerea certificatului de cazier judiciar au fost actualziate, fiind publicate pe pagina http://www.politiaromana.ro/ro/utile/documente-eliberari-acte/cerere-certificat-cazier-judiciar/obtinerea-certificatului-de-cazier-judiciar-persoane-fizice-&page=1.

Certificatul de cazier judiciar se elibereaza, de regula, pe loc, sau in cel mult trei zile de la data solicitarii, in cazurile in care cererea-tip este depusa in Romania.

Pentru situatiile in care cererea este depusa prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei, certificatul de cazier judiciar se elibereaza in cel mult 30 de zile de la data depunerii, iar in cazul adeverintelor in termen de 10 zile de la data solicitarii.

Documentele sunt valabile sase luni de la data eliberarii si numai in scopul pentru care au fost eliberate, a precizat Politia Romana.


Citeste mai multe despre   


308 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi