Presedintele Klaus Iohannis a declarat, dupa summitul de la Bratislava, ca Uniunea Europeana nu este un pacient cronic, ci o reusita, si a precizat ca reuniunea liderilor europeni, fara Marea Britanie, insa, a permis creionarea unui road map care urmeaza sa fie finalizat in martie anul viitor.

Klaus Iohannis si Angela MerkelFoto: Presidency.ro

Subiectele discutate la summit, primul in format 27, dupa ce britanicii au votat pentru parasirea UE, au vizat migratia, securitatea interna si externa, somajul, si in special cel din randul tinerilor, un "fenomen care din pacate devine specific si ingrijorator", a spus Iohannis.

Printre solutiile identificate pentru aceasta ultima problema a fost si crearea unui "corp de voluntari tineri ce se pot implica in diferite domenii unde e nevoie de oameni care sa munceasca si sa invete", potrivit presedintelui.

Klaus Iohannis a aratat ca discutiile de vineri constituie "baza unui road map" dar acest proces de reflectie va continua la Consiliul din decembrie, care va fi urmat de un consiliu informal, la inceputul anului viitor, in Malta.

"Procesul se va incheia cu o strategie pentru viitorul UE, in martie, cand ne vom intalni la Roma pentru 60 de ani de la Tratatul de la Roma", a aratat presedintele roman.

In ceea ce priveste aderarea Romaniei la spatiul Schengen, acest subiect nu a fost "o tema in plen, dar a fost o tema in discutiile informale in marginea Consiliului", a mentionat Iohannis, care a caracterizat discutiile ca fiind "foarte bune".

Intrebat de ziaristi ce rezerve mai exista in prezent in randul liderilor europeni, Klaus Iohannis a aratat ca "multi politicieni sunt speriati de criza prin care trecem, unii sunt de-a dreptul speriati ca nu reusim sa controlam foarte bine migratia, altii ca in continuare mai avem mult de lucru pana cand sa securizam granitele externe" iar "altii sunt foarte preocupati pentru ca au alegeri la ei in tara". In general, toata lumea este ingrijorata de ascensiunea populiste si eurosceptice, a continuat presedintele.

"Imi pastrez evaluarea in legatura cu chestiunea Schengen, nu e rezolvata dar cred ca suntem pe o evolutie cu trend pozitiv", a subliniat seful statului.

In ceea ce priveste Brexitul, "important nu e ce face Marea Britanie, asta e treaba Marii Britanii, pe noi ne preocupa ce facem noi, cei 27, in continuare", iar cea mai importanta concluzie a discutiilor de la Bratislava este ca "vrem sa ramanem impreuna, vrem sa facem UE mai puternica si mai performanta", a continuat Klaus Iohannis.

Acesta a precizat ca este "preocupat" de faptul ca Romania nu gazduieste nicio agentie europeana si a precizat ca isi doreste ca tara noastra sa devina sediul fie unei agentii care va pleca dupa Brexit din Londra, fie o agentie noua.

"Incercam sa ne convingem partenerii ca Romania e o tara serioasa, performanta, care poate gazdui o agentie", a spus Iohannis.

"De prea multe ori noi ne concentram doar pe probleme si se creeaza pentru cetatean impresia ca UE e un esec. Nu, UE e o reusita. Si UE are problemele ei si de-asta e intalnim ca sa le rezolvam", a mai adaugat presedintele.