Amenda monstruoasa primita de Deutsche Bank de la Statele Unite vine la incheierea unei saptamani nefericite pentru bursele europene. Pe de alta parte, randamentele obligatiunilor au urcat, in conditiile in care statisticile slabe privind vanzarile cu amanuntul din SUA au redus asteptarile privind marirea dobanzilor de catre Rezerva Federala a SUA, noteaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vestea venita pe Batranul Continent in noaptea de joi spre vineri ca Departamentul de Justitie al SUA a aplicat o amenda de 14 miliarde de dolari, mult mai mare decat se astepta, celei mai mari banci din Germania, a trimis bursele europene in zona “rosie”, din cauza ingrijorarilor ca ar putea fi "executate" si alte banci.

Actiunile bancare sunt pe cale sa consemneze o pierdere saptamanala de peste 6 procente, cea mai mare de la decizia britanicilor de la sfarsitul lunii iunie de a parasi Uniunea Europeana.

Toate pietele financiare din Europa au ramas in urma celor din restul lumii, pietele cazand cu aproape 4 procente in Italia, Spania si Portugalia.

"In conditiile in care Deutsche Bank se confrunta cu plata a 14 miliarde de dolari pentru presupuse nereguli in felul in care a vandut instrumente ipotecare inainte de criza financiara, trebuie sa iti pui intrebarea daca nu cumva reglementatorii din sectorul financiar fac mai mult rau decat bine”, a spus Neil Wilson, analist la ETX Capital .

"Cum pot bancile spera ca ca au terminat cu criza?", a adaugat Wilson.

Scaderile mentionate trag in jos MSCI All World index, un indice ce acopera 47 de tari, in conditiile in care Asia si Wall Street-ul au crescut peste noapte, asa ca indicatorul e pe cale sa consemneze a patra saptamana de pierderi din ultimele cinci.

Principala neliniste a acestei saptamani, ca dobanzile reduse si tactica tiparirii masive de bani si-ar putea pierde din efect pare totusi ca a fost lasata deoparte.

Diferenta intre ceea ce vor investitorii sa detina - obligatiuni guvernamentale pe 10 sau treizeci de ani versus datorie pe termen scurt (2 ani) creste rapid, dar randamentele au scazut dupa datele dezamagitoare de vineri privind retailul din SUA.

Aceasta situatie a tinut dolarul pe trendul de scadere fata de yen ce dureaza de doua saptamani, moneda americana coborand sub 102 yeni.

Atat sedinta de politica monetara a Fed, cat si cea a Bancii Japoniei, ce vor avea loc saptamana viitoare, vor fi urmarite cu atentie de pietele financiare.

"Am avut o vara neobisnuit de calma, considerand votul pentru Brexit si riscul politic din SUA, si cred ca acum platim pentru asta”, a spus Didier Duret, directorul pentru investitii al ABN Amro.

Tranzactiile pe instrumentele futures sugereaza o sansa de 12% ca Fed sa majoreze dobanda luna aceasta, in scadere de la 15% miercuri.

Pe pietele de marfuri exista divergente mari.

Dupa un salt rapid joi, petrolul Brent a scazut vineri cu 1,2% pana la 46 de dolari barilul, marind corectia din aceasta saptamana pana la 4 procente.

Revenirea exporturilor Libiei si Nigeriei si ingrijorarile ca numaratoarea sondelor active din SUA va creste in continuare au alimentat in continuare aprecierile privind supraproductia globala.

Aurul s-a mentinut vineri pe la 1.314 dolari uncia, echivalentul unei scaderi de aproximativ un procent in aceasta saptamana.

Nichelul se indreapta spre o corectie saptamanala de 6%, in timp ce cuprul este pe cale sa consemneze cel mai mare avans saptamanal din ultimele doua luni.

In ciuda revenirii generale de vineri a randamentelor bondurilor din Europa tot exista semnale privind probleme in Portugalia, in conditiile in care ingrijorarile privind finantele tarii au marit diferenta de randament fata de obligatiunile germane la cea mai distanta din februarie si pana acum.

Atentia investitorilor se indreapta si catre intalnirea liderilor UE in capitala Slovaciei.

Euro a fluctuat foarte putin, in jurul nivelului de 1,1233 dolari iar lira sterlina a scazut cu 0,25% pana la 1,3202 dolari.

"Ideea este sa nu asteptam pur si simplu o solutie pentru problemele Europei la un singur summit - suntem intr-o situatie critica - ci mai degraba este vorba sa aratam prin actiuni ca putem face mai bine", a spus ANgela Merkel cand a ajuns la Bratislava.