Administratia Obama a acceptat sa plateasca peste un milion de euro familiei unui lucrator umanitar ce a fost ucis de lovitura unei drone americane in 2015, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intelegerea marcheaza prima intelegere cunoscuta de acest tip intre guvernul SUA si familia unei victime a unei lovituri cu drona.

Acest acord vine dupa ce presedintele Obama a recunoscut anul trecut ca Giovanni Lo Porto si un american pe nume Warren Weinstein au fost ucisi accidental in timpul unei misiuni anti-teoriste secrete.

Lo Porto (37 de ani) si Weinstein (73 de ani) erau tinuti ostatici de al-Qaida la momentul mortii lor, iar familiei lui Lo Porto i s-a spus cu o luna inainte de lovitura aeriana ca italianul este aproape de eliberare.

Daniele Lo Porto, fratele lui Giovanni a confirmat pentru The Guardian povestea, publicatia britanica precizand ca nici ambasada SUA din Roma, nici guvernul italian nu au acordat pana acum vreo declaratie pe acest subiect.

Intelegerea dintre guvernul de la Washington si familia lui Lo Porto a fost semnata pe 8 iulie, iar plata, in valoare de 1.185.000 euro a fost considerata o “donatie in memoria lui Giovanni Lo Potro”.

In acordul scris, obtinut de La Repubblica si vazut de The Guardian se spune ca Lo Porto a fost ucis in Pakistan.

Casa Alba a admis uciderea lui Lo Porto si a lui Weinstein in aprilie anul trecut, la patru luni dupa lovitura de drona asupra unei locatii al-Qaida in zona de granita Afghanistan-Pakistan.