Ministerul Educatiei (MENCS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) au incheiat un protocol care simplifica procedura de gestionare a calitatii de asigurat pentru elevii si studentii (inclusiv doctoranzii) cu varsta intre 18 si 26 de ani. Daca pana acum, acestia trebuiau sa depuna, la inceputul fiecarui an de invatamant, la sediul casei de asigurari de sanatate de care apartin o adeverinta eliberata de institutia in care studiaza, in urma protocolului, aceasta formalitate este eliminata. Protocolul va permite scoaterea adeverintei initial pentru elevi, iar intr-o etapa ulterioara si pentru studenti/doctoranzi.

StudentiFoto: Agerpres

"Documentul vizeaza debirocratizarea sistemului de asigurari sociale de sanatate, printr-un efort comun al celor doua institutii", arata MENCS.

Conform legislatiei in vigoare, elevii si studentii (inclusiv doctoranzii) cu varsta intre 18 si 26 de ani sunt asigurati fara plata contributiei de asigurari de sanatate, daca nu realizeaza venituri din munca.

MENCS precizeaza ca verificarea si validarea calitatii de asigurat urmeaza sa fie efectuate de CNAS prin intermediul unor servicii web dezvoltate de Ministerul Educatiei si a accesului la datele din Sistemul Informatic Integrat al Invatamantului din Romania (SIIIR).

"Ministerul Educatiei si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate vor asigura si controla modul de respectare a prevederilor protocolului pentru asigurarea protectiei si securitatii datelor furnizate", se arata intr-un comunicat de presa.