Ministerul Afacerilor Interne, Dragos Tudorache, a anuntat ca, in cel mult doua saptamani, va propune Guvernului un plan de reformare a Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) din cadrul MAI, precizand ca vrea clarifice zona de competenta a serviciului si sa il supuna controlului parlamentar, potrivit Mediafax.

Dragos TudoracheFoto: Captura Youtube.com

"Obiectivul meu este ca, in cel mult doua saptamani, sa propun Guvernului, sa propun celorlalte institutii avizatoare un prim model de reforma. In primul rand ceea ce eu vreau sa fac este sa clarificam zona de competenta a DIPI, astfel incat sa nu se mai suprapuna cu celelalte servicii ale statului care se ocupa de activitati informative. Iar in al doilea rand, intentia mea este sa supun DIPI, sau cum se va numi aceasta organizare, controlului parlamentar, asa cum sunt si celelalte servicii care lucreaza in aceasta zona de informatii, tocmai pentru a avea o transparentizare si responsabilizare fata de Parlament", a afirmat Dragos Tudorache.

Masurile vor fi luate in contextul in care in ultima perioada anchetele DNA au scos la iveala nereguli la DIPI.

In cea mai recenta ancheta, sase fosti sefi din cadrul departamentului si alti 18 angajati au fost pusi sub invinuire pentru fapte de coruptie. Ancheta a dus si la Petre Toba, acesta demisionand de la conducerea Ministerului Afacerilor Interne dupa ce DNA l-a acuzat de favorizarea infractorului. Intr-un alt dosar, trimis deja in judecata, un alt fost ministru, Gabriel Oprea, un fost sef al DIPI, Nicolae Gheorghe, si mai multi angajati sunt acuzati ca au cheltuit ilegal fonduri alocate Departamentului de Informatii si Protectie Interna.