Zlatomir Fung a castigat Concursul Enescu 2016, Sectiunea Violoncel, dupa o Finala cu ovatii, care a avut loc marti, 13 septembrie, la Ateneul Roman si in care a interpretat in premiera in istoria Concursului Simfonia Concertata Op.8 de George Enescu. Pe locul al doilea s-a situat Anastasia Kobekina (Rusia), iar pe locul al treilea Mon Puo Lee (Spania).

Concursul EnescuFoto: Festivalul International George Enescu

Zlatomir Fung, din Statele Unite ale Americii, in varsta de 17 ani, a castigat marti seara Premiul I al Sectiunii Violoncel a Concursului International George Enescu 2016, la sfarsitul unei Finale de Violoncel cu ovatii, in care a interpretat Simfonia Concertanta Op.8 de George Enescu, acompaniat de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch, urmandu-si visul de a deveni unul dintre marii muzicieni ai lumii. Pe locul al doilea s-a situat Anastasia Kobekina (Rusia), iar pe locul al treilea Mon Puo Lee (Spania).

Reputatul violoncelist David Geringas, Presedintele Juriului Sectiunii Violoncel, a anuntat rezultatele Finalei pe scena Ateneului Roman.

Premiul I al Concursului International George Enescu 2016 este in valoare de 15.000 de euro. Castigatorul Concursului Enescu 2016 are posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, alaturi de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Premiul al doilea este de 10.000 de euro, iar premiul al treilea de 5.000 de euro. Dirijorul Alexandre Bloch a acordat de asemenea un premiu special tinerei violonceliste clasate pe locul al doilea, Anastasia Kobekina (Rusia), constand in posibilitatea de a interpreta sub bagheta lui, acompaniata de Orchestra din Lille in sezonul 2017-2018. Si Frans Helmerson, membru al juriului Sectiunii Violoncel a acordat un premiu special, cosntand intr-o bursa la prestigioasa Kronberg Academy acordata unui tanar violoncelist semifinalist: Jamal Aliyev din Turcia.

Trofeul Concursului Enescu 2016, oferit celor trei tineri muzicieni, este realizat din cristal si granit si poarta semnatura artistilor Iulia Nastase si Mihai Bancila.

Premiul pentru cel mai bun acompaniator strain, in valoare de 4.000 de euro, i-a revenit pianistei Han Wen Jennifer Yu.

Zlatomir Fung (Statele Unite ale Americii) are doar 17 ani si este in ultimul an de studii la sectiunea Muzica de Camera in cadrul New England Conservatory Preparatory School. A concertat in calitate de solist alaturi de orchestre precum Santa Cruz Symphony, The Boston Pops Orchestra, The Peninsula Orchestra, The Grand Rapids Symphony, Symphony Pro Musica si Lausanne Sinfonietta. Zlatomir Fung marcat o premiera in istoria Concursului Enescu, interpretand pentru prima data intr-o finala Simfonia Concertanta Op.8 de George Enescu. Fung a repetat de pe un iPad, nu de pe o partitura obisnuita, cu hartie, si a dat paginile cu ajutorul unei pedale electronice.

La varsta de doar 22 de ani, Anastasia Kobekina (Rusia) a concertat in calitate de solista alaturi de unele dintre cele mai prestigioase orchestra din lume, precum Moscow Virtuosi, Vienna Symphony Orchestra, , National Russian Philharmonic si Mariinsky Theater Orchestra. Absolventa a cursurilor de masterat la celebra Yale University-Master of Music, Anastasia Kobekina interpreteaza pe un violoncel de mare calitate, construit de Stephan von Baehr si oferit de German Foundation for Musical Life.

Bio Mon Puo Lee (Spania) are 23 de ani si a absolvit studiile de licenta in cadrul Escuela Superior de Musica Reina Sofia. Din 2015, studiaza in cadrul UDK Berlin. A colaborat cu diverse orchestre in calitate de solist: Chamber Orchestra of Andres Segovia, Tonyeong Festival Orchestra, Orquesta Clasica a Santa Cecilia.

"Visez fara incetare. Cat exist, vreau sa cant" - sunt cuvintele lui George Enescu, pe care editia 2016 a Concursului Enescu le readuce in lumina, printr-o provocare pe care o lanseaza atat tinerilor artisti, cat si publicului:"Traieste-ti visul!". Suntem suma visurilor noastre, ca indivizi si ca societate. Concursul Enescu 2016 invita la o recunoastere si celebrare a visurilor care ne duc mai departe, din perspectiva tinerilor artisti selectionati care intra in competitie, precum si din perspectiva publicului care vine sa ii sustina in sala Ateneului Roman. La finalul Concursului Enescu 2016, publicul va fi invitat sa participe la un eveniment surpriza care va avea loc la Ateneul Roman si va pune in valoare cele mai frumoase visuri de viata inscrise de public in aplicatia "Traieste-ti visul!", disponibila pe site-ul www.festivalenescu.ro, la acest LINK.

Intre 3 si 25 septembrie, 196 de tineri artisti de pe tot globul vin la Bucuresti sa-si traiasca visul de a deveni mari muzicieni ai lumii, in cadrul editiei 2016 a Concursului International George Enescu. Premiile sunt in valoare totala de 115.000 de euro, la acestea adaugandu-se posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, precum si premii speciale si oportunitati de promovare internationala.