Circulatia rutiera va fi restrictionata, joi, in Capitala, intre orele 5.00 si 17.00, pentru mitingul transportatorilor, care au anuntat ca vor protesta in Piata Victoriei fata de tarifele mari ale asigurarilor auto obligatorii, informeaza News.ro.

Brigada Rutiera a Capitalei anunta ca, intre orele 9.00 si 15.00 va avea loc, in Piata Victoriei, o adunare publica, precizand ca intre orele 5.00 si 7.00 sunt asteptate sa ajunga la protest mai multe vehicule din provincie. Acestea vor veni din zonele Autostrada A1 - Liceul Industrial nr. 8, Autostrada A2 - Policolor, DN1 - Fantana Miorita, DN2 - Parcul Plumbuita.

"Mijloacele de transport vor fi parcate sub indrumarea efectivelor Brigazii Rutiere, in functie de ocuparea spatiului in Piata Victoriei, pe Soseaua Kiseleff, intre Piata Victoriei si Piata Presei Libere (zona centrala)", precizeaza politistii.

Incepand cu ora 5.00, circulatia va fi restrictionata pe Soseaua Kiseleff, de la Piata Arcul de Triumf pana la Piata Victoriei si de la Piata Arcul de Triumf pana la Piata Presei, permitandu-se permanent circulatia pe Strada Arhitect Ion Mincu.

De asemenea, circulatia va fi resistematizata, incepand cu ora 5.00, prin asigurarea traficului pe doua benzi pe sens in fata cladirii Guvernului, intre Bulevardul Aviatorilor si Calea Victoriei, respectiv Bulevardul Lascar Catargiu.

Traficul rutier se va desfasura pe Calea Victoriei, Bulevardul Ion Mihalache, Strada Buzesti si Bulevardul Lascar Catargiu.

Intre orele 15.00 si 17.00, participantii si autovehiculele vor parasi zona, mentioneaza politistii, care mai spun ca restrictiile se vor aplica pana la ora 17.00.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a anuntat, miercuri, ca Ordonanta de Urgenta privind RCA va putea fi citita de catre transportatori dupa ce va fi publicata pe site-ul ministerului Finantelor, in cursul serii, urmand ca soferii sa decida daca vor protesta joi sau vor renunta, insa nu vor exista noi discutii cu ei.

"Ordonanta de urgenta adoptata astazi (miercuri - n.r.) va fi publicata de Ministerul Finantelor, care este initiatorul acestei Ordonante de Urgenta. Deci textul ordonantei se va regasi pe siteul MFP, textul final, adoptat in sedinta de Guvern, acolo unde transportatorii pot vedea forma finala a OUG, care va merge spre publicare la Monitorul Oficial", a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Executivului, Liviu Iolu.

El a afirmat ca transportatorii vor putea sa vada astfel textul Ordonantei, sa observe daca ceea ce s-a discutat miercuri dimineata, impreuna cu reprezentantii Guvernului, ASF si ai Consiliului Concurentei, se regaseste in textul Ordonantei adoptate. "Publicarea in Monitorul Oficial, e o procedura, poate dura cateva ore", a adaugat Iolu.

Intrebat daca vor mai exista noi discutii cu transportatorii, Iolu a negat. "Textul Ordonantei va putea fi vazut de transportatori. Nu credem ca este necesara inca o discutie in acest moment. Textul este adoptat", a precizat el.

El a subliniat faptul ca Ordonanta este varianta agreata de Guvern cu transportatorii, ASF si Consiliul Concurentei.

Patru dintre sase patronate ale transportatorilor rutieri sustin ca ar putea sa nu mai renunte la protestul de joi, asa cum anuntasera anterior, motivand decizia prin faptul ca exista suspiciuni ca Guvernul ar fi inghetat, prin Ordonanta de Urgenta adoptata miercuri, tarifele asigurarilor auto obligatorii (RCA) la niveluri prea mari fata de cele solicitate de catre transportatori.

Miercuri dimineata, reprezentanti a sase asociatii ale transportatorilor au avut, la sediul Guvernului, o intalnire cu cei doi vicepremieri, Vasile Dancu si Costin Borc, cu presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, si cu ministrul Finantelor, Anca Dragu.

In urma discutiilor, reprezentantii transportatorilor au anuntat ca renunta la protestul de joi.

Dupa aprobarea in sedinta de guvern a ordonantei de urgenta prin care se ingheata tarifele, reprezentantii celor patru transportatori rutieri au revenit asupra deciziei.

"In masura in care Guvernul nu anunta astazi, 14 septembrie 2016, valorile la care se vor ingheta tarifele RCA, transportatorii rutieri vor continua pe 15 septembrie 2016 protestele nationale. (...) Guvernul vrea sa inghete tarifele RCA la camioane la 18.500 lei, insa patronatele din transporturile rutiere solicita un tarif de 4.907 lei", a precizat comunicatul patronatelor.

Anuntul este semnat de Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT), Asociatia Operatorilor de Transport Rutier Apulum si Asociatia Patronala a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002).

In actiunile anterioare erau implicate alte doua patronate - Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) si Asociatia Romana pentru Transporturi Rutiere Internationale (ARTRI), care nu mai doresc sa continue protestul.

"Masurile stabilite in aceasta dimineata nu s-au concretizat pana acum. Am cerut clarificari la Guvern si la ASF despre modul concret in care vor fi stabilite tarifele de referinta la RCA si nu am primit niciun raspuns pana la aceasta ora. Exista riscul ca aceste tarife sa nu fie mai mici decat cele actuale. Doar patru asociatii vor participa maine la protest, unii au inteles sa renunte", a declarat miercuri presedintele de onoare al FORT, Augustin Hagiu, pentru News.ro.

Cele patru patronate ale transportatorilor care anunta posibilul protest sustin ca tariful de 4.907 lei reprezinta dauna medie, de 18.500 lei, la care se adauga frecventa daunei de 15,6%.

"Rezulta o prima medie tehnica de 2.886 lei, la care se aduna cheltuielile administrative, revenind un tarif de 4.907 lei pe an la care toate daunele si cheltuielile asiguratorilor sunt acoperite", mentioneaza transportatorii.

Transportatorii cer si demisia presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, considerat responsabil de cresterea semnificativa a tarifelor RCA in ultimul an.