Guvernul a completat miercuri Hotararea de Guvern 402/2016 privind domeniile si programele de studii universitare de master acreditate si numarul maxim de studenti ce pot fi scolarizati in anul universitar 2016 - 2017, cu 64 de programe de studii universitare de master acreditate in perioada ianuarie-august 2016, informeaza Ministerul Educatiei. Astfel, 31 de universitati vor avea anul acesta noi programe de master.

HotNews.roFoto: Hotnews

Completarea s-a facut la propunerea Senatelor universitatilor de actualizare/reorganizare a programelor de studii de master in concordanta cu cerintele angajatorilor si solicitarile beneficiarilor.

Potrivit actului normativ, in cazul a 31 de universitati din sistemul national de invatamant superior au fost aprobate urmatoarele modificari:

  • 64 programe de studii universitare de master noi;
  • modificarea denumirii a 3 programe de studii universitare de master;
  • modificarea capacitatii de scolarizare pentru 1 domeniu de studii universitare de master.

MENCS precizeaza ca Hotatarea adoptata miercuri de Guvernul Ciolos "respecta angajamentele asumate de Romania in cadrul Strategiei Europa 2020. De asemenea, actul normativ respecta recomandarile Cadrului strategic - Educatie si formare profesionala 2020 referitoare la asigurarea accesului si participarii in invatamantul superior, imbunatatirea calitatii si eficientei educatiei si formarii universitare, dobandirea de competente necesare pentru ocuparea unui loc de munca, stimularea creativitatii si inovarii, asigurarea competitivitatii si promovarea excelentei, incurajarea mobilitatilor studentesti etc.".

Potrivit ministerului, inainte de aprobare, documentul a fost discutat cu institutiile de invatamant superior si Comisia de Dialog Social si a fost inaintat spre analiza si avizare la Consiliul National al Rectorilor, Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior si ministerele implicate: Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si Ministerul Justitiei.