Guvernul a modificat miercuri HG 376/2016 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare si a structurii institutiilor de invatamant superior pentru anul universitar 2016-2017. Actul normativ introduce urmatoarele noi specializari/programe de studii universitare de licenta in Nomenclator: Chimie farmaceutica, echipamente si sisteme electronice militare, electronica- radioelectronica de aviatie, Media digitala, Managementul sistemelor de supraveghere aeriana, Leadership militar si Pedagogie sociala.

Totodata, Proiectul de Hotarare a Guvernului pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 376/2016 cuprinde un numar de 35 de programe noi pentru studii de licenta, distribuite in 22 de institutii de invatamant superior, iar pentru 59 de institutii de invatamant superior exista modificari ale capacitatilor de scolarizare pentru unele programe de studii, conform rapoartelor ARACIS.

Documentul mentioneaza si specializarile care intra in lichidare, pentru care nu se mai organizeaza admitere in incepand cu anul universitar 2016-2017.

Totodata, 3 institutii de invatamant superior- Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava, Universitatea din Pitesti si Universitatea Crestina "Partium" din Oradea isi modifica structura, la solicitarea acestora, in baza hotararilor Senatelor universitare.

Nomenclatorul domeniilor si al programelor de studii universitare, domeniile si programele de studii universitare acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu, locatiile geografice de desfasurare, numarul de credite de studii transferabile pentru fiecare program de studii unversitare, forma de invatamant sau limba de predare, precum si numarul maxim de studenti care pot fi scolarizati sunt propuse de agentiile de evaluare a calitatii care au evaluat fiecare program.

Evaluarea externa a calitatii este realizata de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) sau de catre o alta agentie de asigurare a calitatii din tara sau din strainatate, inregistrata in Registrul European pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (EQAR).

Structurile si specializarile/programele de studii cuprinse in prezentul act normativ au fost fundamentate tinand cont de: prospectarea cererilor economice si sociale de calificari universitare; asigurarea echilibrului corespunzator intre studiile de licenta si studiile de masterat; tendintele demografice; autonomia universitara si raspunderea publica; organizarea fluxurilor studentesti si a programelor de studii.