Ministerul Afacerilor Externe a transmis Ambasadei SUA la Bucuresti, "in cadrul unei discutii", dupa ce ambasadorul Hans Klemm a vizitat Covasna si s-a fotografiat cu steagul Tinutului Secuiesc, ca "asemenea vizite presupun inclusiv necesitatea intelegerii si luarii in considerare a posibilitatii existentei unor sensibilitati".

"In ceea ce priveste fotografia la care faceti referire, asemenea vizite presupun inclusiv necesitatea intelegerii si luarii in considerare a posibilitatii existentei unor sensibilitati. Am transmis aceste considerente partenerilor nostri americani in cadrul unei discutii cu Ambasada SUA la Bucuresti", este raspunsul oferit de Ministerul Afacerilor Externe la solicitarea HotNews.ro.

In acest raspuns, MAE precizeaza ca "vizita ambasadorului Hans Klemm in teritoriu se inscrie in atributiile curente ale ambasadelor de a se documenta la fata locului cu privire la realitatile din statul de resedinta si de a avea un dialog cu autoritatile locale".

"Suntem convinsi ca asemenea vizite genereaza o reprezentare adecvata a realitatilor din Romania in ceea ce priveste drepturile de care se bucura persoanele apartinand minoritatilor nationale si modelul de interculturalitate promovat de Romania, care corespunde intru totul standardelor in materie", mai afirma MAE.

Reamintim ca ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, s-a fotografiat alaturi de lideri ai UDMR in timp ce tinea in mana steagul Tinutului Secuiesc. Fotografia a fost postata de Antal Arpad, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, pe contul sau de Facebook. In fotografie mai apar Antal Arpad (stanga) si Tamas Sandor, presedintele Consiliului Judetean Covasna (dreapta).

Reactia Ambasadei: "Ambasadorul Hans Klemm este Ambasadorul SUA in intreaga Romanie. El calatoreste periodic prin tara, intalnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societatii romanesti. In calitate de aliat si partener strategic al Romaniei, Statele Unite sprijina si aplauda democratia din Romania si eforturile Romaniei de a-si consolida institutiile democratice prin participarea deplina si egala a tuturor segmentelor societatii".

Antal Arpad a precizat pe Facebook ca "ambasadorului SUA i-am facut cadou un steag al comunitatii secuiesti, steag care a devenit si simbolul lipsei de respect al autoritatilor fata de comunitatea secuiasca. Mentionez, ca acest steag a fost folosit prima data in 1599, cand secuii au luptat alaturi de Mihai Viteazul".

Fotografia a fost realizata in timpul discutiilor purtate de Klemm cu autoritatile locale, cu ocazia unei vizite facute de ambasador din Covasna pe 13 septembrie. La finalul vizitei, Hans Klemm a spus intr-o discutie cu presa citata de Agerpres ca este "confuz" in ce priveste problemele interetnice ridicate, deoarece pozitiile au fost diametral opuse, iar concluzia sa a fost ca trebuie sa studieze situatia.