Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins miercuri sesizarea Guvernului privind completarea legii referitoare la salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, care prevede printre altele acordarea catre personalul bugetar care poseda titlu stiintific de doctor a unui spor de 15% din salariul de baza daca isi desfasoara activitatea in domeniul respectiv, potrivit Agerpres.

Executivul a sesizat, in luna iulie, Curtea cu privire la Legea pentru completarea Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, precum si stabilirea unor masuri fiscal-bugetare, adoptata de Parlament in iunie.

Guvernul a precizat atunci ca are mai multe obiectii asupra unor articole ce au fost introduse in actul normativ, printre care 19.1, care prevede acordarea catre personalul bugetar care poseda titlu stiintific de doctor a unui spor de 15% din salariul de baza, daca isi desfasoara activitatea in domeniul pentru care a obtinut titlul stiintific respectiv.

Potrivit Executivului, aceasta situatie este reglementata prin OUG 57/2015 si, ca urmare, apare problema riscului interpretarii 'confuze' si 'discretionare' a legislatiei, 'cu consecinta aplicarii subiective a acesteia, de catre angajator'.

Un alt articol asupra caruia Guvernul are obiectii este 37.1, care prevede o majorare de 10% a salariului pentru personalul din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii, aflate in subordinea, sub autoritatea, in coordonarea Guvernului, ministerelor si a celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si din cele aflate in coordonarea prim-ministrului si cele aflate sub controlul Parlamentului, in cazul in care fie sunt structuri nou infiintate, fie contractul colectiv de munca a expirat.

Executivul considera ca prin acest amendament se constituie un drept salarial nou, cu impact financiar nebugetat. 'Acordarea acestei majorari numai personalului mentionat de norma constituie o masura cu caracter discriminatoriu fata de celelalte categorii de personal', spune Guvernul.

Totodata, Guvernul a amintit ca, potrivit articolului 138, alineatul 5 din Constitutie, nicio cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare.

Cabinetul atragea atentia totodata ca exista riscul ca impactul suplimentar generat de aplicarea acestor masuri sa nu poata fi acoperit din bugetul aprobat pentru acest an