Persoana retinuta de DIICOT in dosarul Black Cube este Daniel Dragomir,despre care procurorii spun ca a cerut israelienilor sa o denigreze pe sefa DNA din cauza ca a fost trimis in judecata

Porivit News.ro, cel retinut este fost un ofiter SRI, colonelul in rezerva Daniel Dragomir.

O persoana cu numele Daniel Dragomir, ce a activat in cadrul Serviciului Roman de Informatii a fost acuzata in ianuarie 2015 de trafic de influenta si spalare de bani.

Potrivit unuicomunicat DNA din 26 ianuarie 2015, Daniel Dragomir a fost trimis in judecata deoarece ar fi primit de la un martor denuntator peste doua milioane de lei pentru a-si folosi influenta asupra unor persoane din Ministerul Finantelor, ANAF si Garda Financiara.

Dragomir a fost sef grupare sectoare informativ-operative in Directia Generala de Prevenire si Combatere Terorism din cadrul SRI.

Intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook pe 11 mai 2016, la circa trei saptamani dupa izbucnirea scandalului Black Cube, Daniel Dragomir ii cerea sefei DNA “sa stea in banca ei”.

“Sa astepte cuminte in banca domniei sale pana o sa i se puna bratarile pe care le merita cu prisosinta pe manutele ei mari”, scria Dragomir.

Comunicatul DIICOT de miercuri:

"La data de 13.09.2016 procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala au dispus retinerea pentru o perioada de 24 de ore a inculpatului DRAGOMIR DANIEL pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice, instigare la fals informatic, in forma continuata si instigare la violarea secretului corespondentei.

In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca pentru realizarea unui scop infractional precis, prin intermediul unei persoane, inculpatul Dragomir Daniel a intrat in legatura cu un suspect in cauza, reprezentant al companiei israeliene cu numele de marca "BlackCube", caruia i-a impartasit strategia sa si scopul urmarit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie.

In primele luni ale anului 2016 , la datele de 01.02.2016 si 16.03.2016 inculpatul Dragomir Daniel a avut doua intalniri in Bucuresti cu suspectul D. Z., imprejurari in care cei doi au discutat atat de contextul si necesitatea operatiunii, scopul si presupusele persoane care stau in spatele operatiunii si care sunt interesate de reusita acesteia, cat si de natura si toate conditiile concrete ale operatiunilor investigative, informative si intruzive (incluzand aici inclusiv cautarea si obtinerea corespondentei electronice ale tintelor), negocierea si stabilirea bugetului, plata operatiunii si comisionul de succes, precum si modalitatea de diseminare in media internationala a eventualului rezultat, pentru asigurarea cat mai prompta a obiectivului stabilit.

In perioada martie - aprilie 2016, la solicitarea directa a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operatiunii "Tornado", din dispozitia suspectilor D. Z. si A. Y. si sub coordonarea directa a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind in posesia unor suficiente date de stare civila si informatii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic in repetate randuri persoane apropiate sefei D.N.A., si in continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase ("scenarii"), au reusit sa-i convinga pe acestia sa le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispozitia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infractionala specifica.

In continuarea demersului infractional, inculpatul Weiner Ron, introducand fara drept credentialele celor trei titulari legitimi, le-a accesat fara drept (fara autorizarea acestora), prin incalcarea masurilor de securitate (folosirea id-urilor si parolelor de autentificare obtinute si detinute ca urmare a falsului informatic), conturile de e-mail (spatiul alocat de furnizorul de servicii conturilor de utilizator ale clientilor).

Datele au fost ulterior transferate in mijloacele de stocare puse la dispozitie de catre coordonatori, fiind pregatite pentru predarea catre inculpatul Yossi Barkshtein.

Activitatea infractionala specifica a echipei Weiner Ron si Geclowicz David s-a realizat si consumat pe teritoriul Romaniei, acestia cazandu-se in perioada 29.03-02.04.2016, la un hotel de pe raza municipiului Bucuresti.

Urmare operatiunilor din data de 02.04.2016, de prindere a inculpatilor Weiner Ron si Geclowicz David, inculpatul Yossi Barkshtein, intrat in tara in dimineata aceleasi zile, nu a mai reusit sa intre in posesia datelor confidentiale compromise si, afland despre depistarea facuta de autoritatile judiciare romane, in dupa-amiaza aceleasi zile a si parasit teritoriul Romaniei pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu catre Bulgaria, la scurt timp deplasandu-se cu avionul catre Marea Britanie, Londra.

Astfel, inculpatul Dragomir Daniel impreuna cu suspectul D. Z. au initiat constituirea grupului infractional care sa realizeze activitatile delictuoase destinate sa conduca la atingerea obiectivului proiectului, inclusiv a unor activitati de natura intruziva, primul determinand demersurile infractionale, acceptand urmarile ilicite ale acestora si mai apoi sprijinindu-le si prin punerea la dispozitie a unor date privind persoanele de investigat. "