Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, despre propunerea PNL de modificare a normei didactice: Liberalii fac o confuzie grava. O marire cu 2 ore pe saptamana inseamna 22.000 de someri provenind din invatamant
Copresedintele PNL Alina Gorghiu a prezentat, marti, dupa sedinta Biroului Politic National, principalele elemente ale programului de guvernare al partidului. La capitolul invatamant, Gorghiu a precizat ca PNL sustine ideea de marire a numarului de ore pe norma didactica astfel incat sa creasca si salariile dascalilor.
"Este surprinzator faptul ca Partidul National Liberal nu este documentat in ceea ce priveste notiunea de "norma didactica". Este o diferenta mare intre norma didactica si norma didactica de predare. Aici se face o confuzie grava", sustine presedintele FSLI.
Simion Hancescu arata ca,iLegea Educatiei Nationale 1 /2011 stabileste norma didactica de predare ca fiind cuprinsa intre 18 si 24 de ore pe saptamana, cea didactica fiind de 40 de ore.
"Trebuie precizat ca in tarile membre ale Uniunii Europene, norma didactica de predare este aproape similara cu cea din Romania. Este adevarat ca sunt tari unde dascalii stau la scoala chiar 40 de ore pe saptamana, pentru ca acele tari au fost capabile sa implementeze programul <<Scoala dupa scoala>>, dar trebuie spus ca in aceste tari salariile pe care le primesc dascalii sunt mai mult decat decente", spune Hancescu.
Presedintele FSLI ii avertizeaza pe liberali ca "o marire a normei didactice de predare numai cu doua ore pe saptamana inseamna 22000 de someri provenind din invatamant! Asta vrea Partidul National Liberal?!"
"Salariatii din invatamant asteapta ca partidele parlamentare sa faca front comun pentru rezolvarea multiplelor probleme cu care se confrunta invatamantul romanesc", spune Hancescu, adaugand ca propuneri precum cea facuta de liberali nu pot contribui la "reformarea invatamantului romanesc".
Presedintele FSLI subliniaza ca "invatamantul romanesc are nevoie de stabilitate, nu de perturbari din partea politicienilor!"

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Scad cotizatiile activistilor sindicali FSLI ?!
Nu de alta dar sunt f.f.f. multi profesori suplinitori la ora actuala, deci posturi volatile (ceva mai mult de 22 000). Mai mult, cred ca PNL s-a referit la norma didactica de predare care mult sub limita europeana.
In schimb, s ar putea mari numarul de ore alocate dupa terminarea orelor de curs.De exemplu, de cat sa dai teme cu nemiluita acasa, dupa cursuri sa fie program prin care temele sunt facute de elevi sub subravegherea profesorului. Un fel de after after school ghidat pe materii. Profesorul are de lucru in continuare, elevul face temele intr un cadru care sa l ghideze si parintele nu mai este nevoit sa plateasca meditatii, bone si altele.
Cat are un profesor/invatator/lector etc in Romania si cat are in UE?
Se cer rezultate egale, dar fara sa se asigure mijloacele prin care sa fie obtinute aceste rezultate?
de ce considerati ca profesorul trebuie sa munceasca gratis mereu? Sa comparam un profesor cu un proprietar de farmacie, cu un angajat intr-o banca, sa vedem daca salariul profesorului este nemeritat.