Presedintele Klaus Iohannis a salutat marcarea a 5 ani de la adoptarea Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre Romania si Statele Unite ale Americii, document fundamental al relatiei strategice dintre Romania si SUA, aratand ca ambele state trebuie sa continue sa lucreze impreuna si pentru consolidarea dimensiunii de cercetare, stiinta si inovare si in domeniul contactelor inter-umane, inclusiv pentru admiterea Romaniei in programul Visa Waiver, "avand in vedere ca popoarele noastre <<impartasesc o istorie comuna de legaturi stranse>>".

HotNews.roFoto: Hotnews

Cooperarea bilaterala in domeniul politico-militar si de securitate "a atins un nivel deosebit de excelenta", arata seful statului intr-un comunicat de presa, dand drept exemplu operationalizarea proiectului strategic al Facilitatii de aparare impotriva rachetelor balistice din cadrul Bazei Deveselu si implementarea masurilor cuprinse in Initiativa de Reasigurare Europeana, promovata de SUA.

"Totodata, Romania si SUA vor coopera indeaproape pentru implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varsovia", precizeaza Iohannis.

  • Mesajul presedintelui Klaus Iohannis:

"Declaratia Comuna privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre Romania si Statele Unite ale Americii reflecta viziunea noastra comuna a unui Parteneriat Strategic <<mai extins si mai profund>>, ancorat in valorile euro-atlantice si in interesul pentru gestionarea riscurilor si amenintarilor comune la adresa celor doua state si a securitatii euro-atlantice, in ansamblu. Declaratia este primul document politic bilateral care consacra Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, punand accent pe caracterul sau << durabil, dinamic>> si << pe termen lung>>.

Angajamentul impartasit de Romania si SUA pentru asigurarea securitatii in spatiul transatlantic a reprezentat, cu precadere in acesti 5 ani de la adoptarea Declaratiei, un catalizator pentru abordarea comuna a provocarilor globale si va ramane, si pe viitor, un pilon esential pentru realizarea obiectivelor noastre.

Cooperarea bilaterala in domeniul politico-militar si de securitate a atins un nivel deosebit de excelenta, ilustrat inclusiv prin operationalizarea proiectului strategic al Facilitatii de aparare impotriva rachetelor balistice din cadrul Bazei Deveselu si de implementarea masurilor cuprinse in Initiativa de Reasigurare Europeana, promovata de SUA. Totodata, Romania si SUA vor coopera indeaproape pentru implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varsovia.

Concomitent cu amplificarea cooperarii in domeniul politico-militar si de securitate, dimensiune-cheie a Parteneriatului Strategic, Romania si SUA actioneaza permanent pentru dinamizarea relatiilor economice prin cresterea volumului schimburilor comerciale si a investitiilor. Trebuie totodata sa continuam sa lucram impreuna si pentru consolidarea dimensiunii de cercetare, stiinta si inovare si in domeniul contactelor inter-umane, inclusiv pentru admiterea Romaniei in programul Visa Waiver, avand in vedere ca popoarele noastre <<impartasesc o istorie comuna de legaturi stranse>>, asa cum mentioneaza Declaratia Comuna.

In actualul context regional, european si global complex, Romania - unul dintre cei mai de incredere si predictibili parteneri strategici ai SUA - va continua, alaturi de Statele Unite, eforturile de promovare a valorilor democratice, in sustinerea implinirii aspiratiilor pentru un viitor mai sigur, mai pasnic si mai prosper.

Romania este hotarata ca, impreuna cu Statele Unite, sa investeasca in continuare in substanta strategica a cooperarii bilaterale, privind aceasta investitie ca pe o garantie pentru modernizarea sa".