Presedintele francez Francois Hollande a semnalizat in declaratia de marti de la Palatul Cotroceni o posibila schimbare radicala a pozitie Frantei fata de aderarea Romaniei la Schengen. Hollande a spus ca trebuie purtate discutii la Bruxelles pentru a vedea "cum pot aduce aeroporturile romanesti o contributie la Schengen".

Francois HollandeFoto: Agerpres

Presedintele francez a citat in acest sens implementarea de catre Romania, in premiera europeana, a registrului cu numele pasagerilor (PNR), un proiect european esential in lupta anti-terorista.

  • Peste trei zile, Preşedintele Iohannis şi cu mine vom fi la Bratislava. Avem aceleaşi priorităţi. Prima este aceea de a-i proteja pe europeni, să le asigurăm securitatea, să controlam frontierele externe. Fiecare ţară trebuie să facă un efort, ţările membre ale Spaţiului Schengen, dar şi celelalte care nu sunt membre încă, dar care aspiră. România s-a dotat prin Programul PNR pentru controlul circulaţiei persoanelor care tranzitează prin aeroporturi şi s-a dotat cu o astfel de structură importantă pentru securitatea noastră. Pentru noi este un punct esenţial în lupta împotriva terorismului, de aceea discuţiile trebuie purtate la Bruxelles pentru a vedea cum pot aduce aeroporturile române o contribuţie în Spaţiul Schengen prin eficacitatea lor. (fragment din declaratia lui Francois Hollande la Cotroceni. Sursa: Administratia Prezidentiala)

Invocarea unor discutii la Bruxelles privind aderarea la Schengen vine pe fondul sprijinului constant pe care Comisia Europeana l-a dat aderarii Romaniei la spatiul comun, in ciuda opozitiei politice a Frantei, Germaniei si Olandei.

"Eu si Klaus Iohannis avem aceeasi prioritate: protejarea europenilor", a mai spus Hollande. "Securitatea si apararea europenilor trec prin protejarea frontierelor".

Reamintim ca Romania isi doreste din 2011 aderarea la Spatiul Schengen. Ultimul scenariu prevedea aderarea initiala a spatiului aerian, urmat de spatiul terestru.

Trebuie sa gasim o solutie la criza refugiatilor prin intermediul principiilor Schengen.

"In chestiunea Schengen, Romania e sprijinita de Franta. Am discutat azi cu presedintele Hollande, si cred ca acest demers se inscrie intr-un demers la nivel european", a spus si Klaus Iohannis la declaratia comuna cu Francois Hollande. "Romania actioneaza ca un membru de facto al Spatiului Schengen. In acest sens, e in beneficiul UE ca Romania sa vina cu expertiza ei in acest spatiu. Evident ca din motive practice acest lucru nu se poate realiza probabil dintr-o data; si, asa cum a spus si presedintele Hollande, trebuie sa facem demersurile la Bruxelles pentru a beneficia toata lumea de securitatea aeroporturilor romanesti".

"Da, ne simtim sprijinit de Franta!", a incheiat Iohannis.

Vom reveni