Presedintele francez a citat in acest sens implementarea de catre Romania, in premiera europeana, a registrului cu numele pasagerilor (PNR), un proiect european esential in lupta anti-terorista.
- Peste trei zile, Preşedintele Iohannis şi cu mine vom fi la Bratislava. Avem aceleaşi priorităţi. Prima este aceea de a-i proteja pe europeni, să le asigurăm securitatea, să controlam frontierele externe. Fiecare ţară trebuie să facă un efort, ţările membre ale Spaţiului Schengen, dar şi celelalte care nu sunt membre încă, dar care aspiră. România s-a dotat prin Programul PNR pentru controlul circulaţiei persoanelor care tranzitează prin aeroporturi şi s-a dotat cu o astfel de structură importantă pentru securitatea noastră. Pentru noi este un punct esenţial în lupta împotriva terorismului, de aceea discuţiile trebuie purtate la Bruxelles pentru a vedea cum pot aduce aeroporturile române o contribuţie în Spaţiul Schengen prin eficacitatea lor. (fragment din declaratia lui Francois Hollande la Cotroceni. Sursa: Administratia Prezidentiala)
Invocarea unor discutii la Bruxelles privind aderarea la Schengen vine pe fondul sprijinului constant pe care Comisia Europeana l-a dat aderarii Romaniei la spatiul comun, in ciuda opozitiei politice a Frantei, Germaniei si Olandei.
"Eu si Klaus Iohannis avem aceeasi prioritate: protejarea europenilor", a mai spus Hollande. "Securitatea si apararea europenilor trec prin protejarea frontierelor".
Reamintim ca Romania isi doreste din 2011 aderarea la Spatiul Schengen. Ultimul scenariu prevedea aderarea initiala a spatiului aerian, urmat de spatiul terestru.
Trebuie sa gasim o solutie la criza refugiatilor prin intermediul principiilor Schengen.
"In chestiunea Schengen, Romania e sprijinita de Franta. Am discutat azi cu presedintele Hollande, si cred ca acest demers se inscrie intr-un demers la nivel european", a spus si Klaus Iohannis la declaratia comuna cu Francois Hollande. "Romania actioneaza ca un membru de facto al Spatiului Schengen. In acest sens, e in beneficiul UE ca Romania sa vina cu expertiza ei in acest spatiu. Evident ca din motive practice acest lucru nu se poate realiza probabil dintr-o data; si, asa cum a spus si presedintele Hollande, trebuie sa facem demersurile la Bruxelles pentru a beneficia toata lumea de securitatea aeroporturilor romanesti".
"Da, ne simtim sprijinit de Franta!", a incheiat Iohannis.
Vom reveni
Nici nu are sens sa vorbim de state Schengen ca Grecia sau Italia, unde intra cine vrea cu o simpla barca, dar un raport parlamentar francez legat de atentatele din noiembrie 2015 arata ca lipsurile sunt in mai toate tarile Schengen, se pot trece frontiere fara probleme mari, sunt prost pazite toate instalatiile aeroportuare.
Bruxelles e "capitala europeana" a UE si cu toate astea nu a fost mare dificultate pentru teroristi sa intre cu explozibili (genti purtate cu caruciorul) in aeroportul capitalei Belgiei. Ori sindicatele de pe aeroport facusera rapoarte in care aratau ca erau lacune grave in controalele de securitate.
Romania isi face treaba la frontiere mai bine decat multe tari Schengen, o stie si Hollande, o stie si Olanda.
Dar ambele tari, de o aroganta gretoasa cand e vorba de dat lectii de "antirasism" celor din Europa de Est, au ca prime forte politice, au ca forte politice pe primele locuri partide zise "populiste", "extremiste", "xenofobe", etc.
Asa ca guvernele Frantei si Olandei de teama de a nu pierde alegeri, prefera sa sacrifice relatii cu state din Est, ca Romania (si nu numai), ignorand faptul ca aceste tari si-au indeplinit angajamentele.
E un defect vizibil in UE, aceea ca tari fondatoare si pretins respectuoase de legi si norme, isi bat joc de lege si de parteneri externi doar pentru ca sunt incapabile sa isi fac treaba corect in plan intern si sa multumeasca propriul electorat.
Fostul presedinte Sarkozy l-a numit pe Hollande "presedintele neputintei publice". Ceea ce corespunde opiniei a peste 80% din populatie.
E mai bine in Schengen doar cu aeroporturi, altfel terestru intra cam cine are chef.
iti dai seama ce pierderi o sa aiba Olanda?
Pe de alta parte portului Constanta are multe lipsuri la ora actuala, insa de vreo 2000 de ani de cand apare in scripte locul, tot cu vreo 4-5000km mai aproape de Suez e decat Rotterdam (daca masori distanta pe apa), iar asta se traduce in termeni financiari in cateva sute de mii de eur mai putin pe transport.
Daca Romania si Bulgaria sunt admise in Schengen se creeaza practic un bulevard din Turcia pana la Lisabona pentru hoardele musulmane.
Romanii pot calatori liberi in Vest acum, Schengen-ul nu aduce mare lucru in plus, aduce doar musulmani. E o chestie de supravietuire la nivel national si la nivel european.
Ce ne-ar opri sa acceptam refugiati din acestia?
Singura problema pe care on vad ar fi baza tehnica (lipsa infrastructurii) dar pe care eu as face-o chiar in zona unde este lipsa de oameni.
Solutia nu este securizarea granitelor, si rezolvarea pe cale internationala a adevaratei cauze a migratiei: conflictul sirian.
Portul constanta e oricum granita UE, deci nu se pot transporta pe acolo marfuri fara verificare de documente.
Olandezii sunt pur si simplu idioti aici.
Ramane sa vedem daca persista in idiotenie.
Finlanda a cui portavoce a fost, cand si ea s-a opus intrarii Romaniei in schemgen?
noua pe de o parte ne zice ca ne sprijina si pe de alta parte vorbeste cu olandezii, sa zicem, care dau cu refuzul.
ca doar e vot perfect subiectiv... nu au nici o motivare in spate.... alta decat ca olanda are porturi si e naspa pentru ei intrarea romaniei in schengen
exista 2 sefi in UE:Franta si Germania
acuma ca in sfarsit am facut acordul cu Franta negociat de mine in 2003...
probabil ca ne vor lasa si in Schengen
dupa care noi vom cere sa fie repatriati musulmanii din Romania..
Sau astia s-au hotarat in sfarsit sa ne bage in schengen, poatre chiar accelerat, ca sa devenim atractivi pentru imigranti, daca pe aici va trece valul, o parte din el va ramane pe aici.
Odata ajunsi in Romania vor incerca sa fuga.
Exact la fel ca cei care s-au inregistrat in Romania ca refugiati si apoi au fost prinsi incercand sa treaca in Ungaria acum cateva zile.
Cum arăta pe vremea aceea acest tablou și cum arată el astăzi, cu atentate și valuri migratoare?
România mai vrea în aceste condiții să își deschidă granițele fără nicio verificare? Sau defapt România nu mai vrea dar vor alții, care până acum nu au vrut. Câtă ipocrizie!
Pe noi ne mai întreabă cineva? Ce ar fi dacă am pune și noi niște condiții?
Multe întrebări dar puține răspunsuri.
Prea tarziu neica, deja trebuie sa ne dati ceva bani ca sa ne bagam :).
Acum, Franta vrea sa fie sprijinita de Romania la Bratislava si, ne promite intrarea in Schengen prin intermediul aeroporturilor... pt inceput ! Inceput care ar putea sa fie si finalul acceptarii Romaniei in acest Spatiu.
Porturile au disparut la orizontul Marii Negre precum si la intrarea Dunarii in tara.
Ce sa mai intelegem din asta ? Poate faptul ca suntem tratati ca niste mici tampiti pe care ii multumesti cu 2-3 bile colorate si-o bomboana !
PS. Chiar asa ne vad cei din exterior : Francezii, nemtii, olandezii, austriecii scl ?