Presedintele Romaniei a semnat decretul prin care ii este conferit presedintelui francez, Francois Hollande, Ordinul National "Steaua Romaniei" in rang de Colan, cea mai inalta decoratie care poate fi acordata de catre statul roman pe timp de pace, scrie News.ro.

Klaus Iohannis si Francois HollandeFoto: Presidency.ro

Presedintele Klaus Iohannis l-a decorat pe omologul sau francez "in semn de inalta apreciere pentru contributia personala la dezvoltarea relatiilor de prietenie si colaborare dintre Romania si Republica Franceza, pentru intelegerea si interesul manifestate fata de istoria si cultura romaneasca".

Decorarea lui Francois Hollande a fost facuta la propunerea ministrului de Externe, Lazar Comanescu.

Colanul Ordinului National "Steaua Romaniei" este cea mai inalta distinctie a statului roman, fiind al saselea grad, in ordine crescatoare, al acestui Ordin. Presedintele Romaniei este detinator de drept al Colanului si il acorda, de obicei, doar altor sefi de stat. Ultima data a fost acordat, pe 5 iulie, presedintelui Poloniei, Andrzej Duda. Francois Hollande este a sasea persoana care primeste Colanul de la Klaus Johannis.

Singurii cetateni romani, in afara presedintilor, care au primit aceasta decoratie, au fost patriarhul Teoctist in 2007, acordata post-mortem, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in 2011.

Marti, presedintele francez face o vizita de stat in Romania, avand programate intalniri cu presedintele Iohannis si cu premierul Ciolos.