Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Hans Klemm, aflat, luni, in vizita oficiala in Harghita, a declarat ca este "important" sa viziteze regiuni din Romania unde traiesc minoritati etnice, cum ar fi Harghita si Covasna, pentru ambasada SUA fiind important respectul acordat minoritatilor.

Hans KlemmFoto: Ambasada SUA

"Este prima mea vizita, in calitate de ambasador al SUA in Romania, in judetul Harghita. Am sperat sa ajung mai devreme, dar ma bucur, alaturi de sotia mea, sa fim astazi aici. Eu sunt, pana la urma, ambasador in toata Romania, nu doar la Bucuresti, si de aceea este foarte important pentru mine sa vizitez regiuni din Romania, in special unde traiesc minoritati entice, cum ar fi Harghita si Covasna, unde voi petrece un timp. Fiind prima mea vizita in Harghita, este important pentru mine sa invat cate ceva despre judet", a declarat ambasadorul Hans Klemm, potrivit News.ro.

Diplomatul american a multumit pentru oportunitatea de a cunoaste si de a vizita judetul Harghita, profitand de prilej pentru a prezenta autoritatilor din judet si prioritatile sale ca ambasador al SUA in Romania.

"Am profitat de ocazie sa le explic presedintelui judetului si primarului (resedintei - n.r.) prioritatile mele ca ambasador in Romania: promovarea securitatii celor doua tari, promovarea democratiei si a unei guvernari deschise - si in acest sens, pentru mine si pentru ambasada SUA este important respectul acordat minoritatilor - si promovarea prosperitatii", a precizat ambasadorul american.

Hans Klemm si-a exprimat dezamagirea ca in prezent nu sunt companii americane care sa investeasca in Harghita si a adaugat ca va "tine minte" si la intoarcerea in Bucuresti va aborda acest subiect cu reprezentantii firmelor din SUA aflati in Romania, cand le va impartasi impresiile in urma vizitei in acest judet.

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a declarat, la randul sau, ca printre problemele care au fost aduse in atentia ambasadorului american se numara cea a regionalizarii, restituirea proprietatilor bisericesti, relatiile interetnice si problema investitiilor.

"Am spus ca noi am dori o altfel de regionalizare, dar in primul rand o modernizare si o debirocratizare. Am vorbit despre restitutie, despre proprietatile private in Ciuc si despre ceea ce nu a fost retrocedat Bisericii, ceea ce este important pentru noi. Am vorbit despre economie si am spus ca asteptam investitii din partea Guvernului Romaniei si chiar am discutat si despre oportunitati de investitii din partea SUA, pentru ca este binevenit orice investitor si am discutat si despre problema relatiilor interetnice, am prezentat ghidul de buna colaborare pe care intentionam (sa-l punem in aplicare - n.r.), dar din pacate suntem atacati la instanta", a relatat Borboly Csaba.

Hans Klemm s-a intalnit si cu prefectul judetului Harghita, Jean-Adrian Andrei, care a declarat ca au purtat o discutie "extrem de interesanta" despre relatia dintre Romania si SUA si despre parteneriatul strategic, despre care ambasadorul american ar fi spus ca "este mai puternic ca oricand".

"Este o onoare ca Excelenta sa sa fie prezent intr-o vizita oficiala in judet si sa faca o radiografie corecta a situatiei de aici, fie ca ne referim la situatia sociala, economica sau la alte aspecte. Am avut o discutie extrem de interesanta astazi despre relatia dintre cele doua state, Romania si SUA, despre parteneriatul strategic si, asa cum afirma si domnul ambasador, acesta este mai puternic ca oricand", a declarat prefectul judetului Harghita.

Dupa intalnirile cu oficialii judetului, ambasadorul SUA la Bucuresti a vizitat Biblioteca Judeteana "Kajoni Janos", unde a facut o donatie de carte si a inaugurat Raftul American (American Shelf).