Procurorii DNA cer prin rechizitoriul prin care i-au trimis in judecata pe Gabriel Oprea si pe sefii DIPI pentru fapte de coruptie, declasificarea documentelor pe care Petre Toba, fostul ministru al Afacerilor Interne ar fi refuzat sa le puna la dispozitia anchetatorilor, transmite News.ro.

Documentele vizeaza cheltuielile din fondurile operative ale structurii de informatii din MAI.

In actul de trimitere in judecata din acest dosar, transmis judecatorilor de la instanta suprema, procurorii DNA cer instantei declasificarea mai multor rapoarte, fiind vorba despre documentele pe care nu le-a pus la dispozitie Ministerul Afacerilor Interne (MAI) sub comanda fostul ministru Petre Toba.

In rechizitoriu, la capitolul "Masuri de declasificare a unor inscrisuri", anchetatorii noteaza ca, "din continutul adreselor emise de DIPI si Ministerul Afacerilor Inteme a reiesit ca aceste institutii au refuzat sa declasifice atat rapoartele de decontare a cheltuielilor operative retinute in latura obiectiva a infractiunilor pentru care Gheorghe Nicolae, Nelu Zarnica, Danut Marian Iacob (...) au fost inculpati in cauza, cat si cu privire la alte acte esentiale pentru solutionarea prezentei cauze (...) In baza art. 352 alin. (11) din Codul de procedura penala, solicitam instantei de judecata sa initieze procedura de declasificare a inscrisurilor esentiale pentru solutionarea cauzei", se arata in rechizitoriu.

Procurorii DNA apreciaza ca "dispozitiile art. 352, alineatele 11 si 12 din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca refuzul autoritatii emitente de a declasifica un inscris nu poate fi unul discretionar, intrucat aduce atingere unor drepturi fundamentale ale omului, cum sunt dreptul la aparare, dreptul la un proces echitabil, egalitatea in fata legii, accesul liber la justitie".

Articolul 352 din noul Cod de procedura penala se refera la "publicitatea sedintei de judecata", iar alineatul 11 spune ca "in cazul in care informatiile clasificate sunt esentiale pentru solutionarea cauzei, instanta solicita, de urgenta, dupa caz, declasificarea totala, declasificarea partiala sau trecerea intr-un alt grad de clasificare ori permiterea accesului la cele clasificate de catre aparatorul inculpatului" in vreme ce alineatul 12 arata ca "daca autoritatea emitenta nu permite aparatorului inculpatului accesul la informatiile clasificate, acestea nu pot servi la pronuntarea unei solutii de condamnare, de renuntare la aplicarea pedepsei sau de amanare a aplicarii pedepsei in cauza".