Klaus Iohannis: Nu se poate educatie performanta cu dascali platiti la limita de jos a salariilor
"Societate asteapta de la dascali sa ofere tot, pe de alta parte trebuie sa fim constienti ca si dascalii asteapta ceva de la societate, sa fie intelesi, respectati. Nu se poate sa avem un sistem performant cu dascali platiti la limita de jos a salariilor. Nu se astepata niciun dascal sa se imbogateasca, se asteapta sa poata trai decent", a declarat presedintele Klaus Iohannis.
Intrebat de situatia scolilor fara autorizatie ISU, presedintele a declarat ca a cerut in urma cu un an Guvernului sa rezolve problema in trei ani, iar acest termen este unul fezabil.
Acesta a declarat ca totusi, statistic, sunt putine scoli fata autorizatie ISU si aceste cazuri sunt in special in localitatile foarte mici, unde nu exista utilitati, resurse sau interes politic.
"Ce ma deranjeaza este ca sunt orase mari unde nu exista autorizatie ISU. Este nevoie de un program national care sa se bazeze pe vointa politica. Multe orase mici au rezolvat problema cu fonduri preaderare, fonduri europene, trebuie sa continue", a mai spus Klaus Iohannis.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
Reforma programelor si deschiderea catedrelor universitare la concursuri universitare internationale,ar putea misca ceva in mediocritatea invatamantul romanesc.
E un cerc vicios, ca sa poti plati profesorii bine tre' sa fie bani la buget, ca sa fie bani la buget tre' sa fie locuri de munca, ca sa fie locuri de munca tre' sa fie forta de munca bine pregatita si tot asa.
Educatia si sanatatea sunt domenii de interes national si ar trebui sa existe o strategie foarte bine pusa la punct si respectata indiferent de cine e la putere.
Ma intreb, oare exista vreun master plan pentru aceste doua domenii? O viziune pe termen lung, un plan concret.
Cum sa se gandeasca el parlamentarul sa ajute cu ceva Educatia sau Sanatatea? Pai un om prost educat si bolnav, sarac lipit, stie sa se informeze? El vrea sa aiba o balta plina de idioti ca atunci cand le arunca firimiturile sa vina toti la el si sa-l voteze.
Uitati-va la judecatori. sau la sefii regiilor de stat.
Iarna nu-i ca vara !!!
Ideal ar fi sa-i dam afara pe cei care fac treaba proasta si sa angajam pe unii care fac treaba buna si pe aceia sa-i platim mai bine. Dar cum sa stii cand cineva ar face treaba buna pe post de profesor daca nu a practicat deloc? Sau, se poate sa gasesti in strainatate profesori care sa predea in limba romana si sa fie dispusi sa vina in Romania? Unde mai pui si ca trebuie sa fie suficient de multi la numar pentru a avea efect la nivel de sistem de invatamant national... Daca s-ar gasi acestia, atunci cat de bine ar trebui ei sa fie platiti?
Avem deci un sistem care functioneaza prost, producand niste absolventi cu diplome, care insa nu stiu sa faca nimic in lumea reala. Si acest sistem se automentine. Daca vine umul tanar si cu initiativa si cu idei, el nu va putea invinge sistemul, ci fie se va conforma sistemului, fie va pleca.
S-a intrebat cineva care este rata de promovabilitate la BAC sau la evaluarea nationala in scolile sau liceele cu calificativul B sau FB obtinut in urma evaluarilor ARACIP ?
Nu o suta ci doar DOUA criterii simple si importante ar trebui sa dea masura calitatii unei scoli/liceu: rata de promovabilitate la evaluarea nationala si rata de promovare la BAC, restul sunt baliverne.
Aceasta agentie nu a facut decat sa creeze o isterie a hartiilor, ajungand sa distruga calitatea in loc sa o promoveze supraincarcand dascalii cu hartii si para hartii de completat. Acesta nu e invatamant e acoperirea cu hartii.
Desfiintati ARACIP ul si lasati autonomie scolilor !