Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat sambata seara, la Antena 3, ca daca ar avea loc un alt dezastru precum cel de la Colectiv, pacientii ar fi trimisi mult mai repede in strainatate. Vlad Voiculescu spune ca Romania nu are suficiente locuri in spitale si nu are conditii in cazul unui nou accident de acest fel.

Vlad VoiculescuFoto: gov.ro

"In cazul in care Colectiv s-ar intampla maine nu avem suficiente locuri in spitale si nu avem conditiile necesare pentru a trata atatia pacienti cu arsuri grave. Ceea ce trebuie spus este ca orice capitala europeana ar fi depasita de situatie. Ce ar trebui sa facem si sunt sigur ca am face - pentru ca autoritatile statului au invatat din ce s-a intamplat atunci - sunt sigur ca am trimite pacienti mult mai repede in strainatate si cred ca asta ar fi lucrul de facut. Ar trebui sa ne asumam ce avem in acest moment si sa avem in centru pacientii. Ce ar trebui sa facem noi este sa ne construim capacitatea ca, in cazul unei tragedii de o scara mai mica, sa ne prinda pregatiti. Si asta facem. Pe de o parte renovam sectia de terapie intensiva de la Spitalul de Arsi, pe de alta parte va spuneam despre un spital nou de arsi, avem extinderea sectiei de post critic de la Floreasca, la care se lucreaza in acest moment. Sectia speciala de arsi de la Floreasca functioneaza la capacitatea maxima. Mai sunt multe lucruri de imbunatatit dar sectia de acolo functioneaza si nu stiu ce ne-am face fara ea", spune ministrul Sanatatii.

El a afirmat ca, anual, Romania trimite in strainatate la tratament aproximativ 1000 de copii, cu banii cheltuiti intr-un an putandu-se construi un spital:

"Pleaca foarte multi copii la tratament in strainatate, sunt 1000 de copii pe care ii trimitem in strainatate anual. Calculati ca fiecare caz trimis in strainatate costa cateva zeci de mii de euro. Cu banii acestia se construia deja un spital. Cu banii pe care ii cheltuim intr-un singur an am fi putut construi un spital", a mai precizat Vlad Voiculescu.