Termenul de solicitare a finantarii lucrarilor necesare scolilor pentru obtinerii autorizatiei sanitare de functionare se prelungeste pana la data de 20 septembrie 2016, potrivit unei informari a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP). Prelungirea temenului, pana pe 20 septembrie, vine dupa ce fonduri in valoare 800.000.000 lei - circa 66% din bugetul Programului National de Dezvoltare Locala (PNDL) - nu au fost solicitate.

Elevi la scoalaFoto: Agerpres

Fondurile acopera lucrari precum realizarea, extinderea, reabilitarea, modernizarea si dotarea unitatilor de invatamant din sistemul prescolar.

Din analizele ministerului reiese ca principala cauza a slabei accesari a fondurilor disponibile este legata de capacitatea administratiei locale: unele primarii, mai ales din mediul rural, fie au capacitate redusa de a pregati proiecte, fie deruleaza lent procesul de pregatire a lor, fie au o alta prioritizare a solicitarilor de finantare. Aceasta problema este intalnita nu doar in cazul scolilor, ci in general pentru investitii in plan local.

Decizia a fost luata pentru a da posibilitatea unui numar cat mai mare de unitati sa demareze in acest an interventiile de acest fel, ca urmare a faptului ca sumele alocate cu aceasta destinatie nu au fost solicitate in integralitate, precizeaza Ministerul Educatiei, precizand ca va acorda tot sprijinul necesar MDRAP in vederea accesarii fondurilor necesare indeplinirii conditiilor de obtinere a avizelor sanitare de functionare.

MENCS precizeaza ca Guvernul va analiza masuri pentru a sprijini autoritatile locale in pregatirea de proiecte, doua posibile solutii fiind formarea de echipe centrale de asistenta tehnica si a dezvoltarea unor proiecte-tip, acolo unde este aplicabil.

Din 3.471 de unitati de invatamant eligibile:

  • 381 sunt, in prezent, incluse la finantare prin PNDL cu suma de 257.879.369,34 lei (alocare financiara pe perioada 2016-2019), pentru lucrarile necesare obtinerii autorizatiei sanitare.
  • pentru 1.043 de unitati de invatamant, unitatile administrativ-teritoriale (uat) si prefecturile au comunicat ca nu se solicita finantare din diverse motive: au obtinut deja autorizatia sanitara de functionare sau sunt in curs de obtinere; au fost desfiintate sau cladirile in care functioneaza sunt atat de deteriorate incat trebuie construite noi sedii.
  • 2.047 sunt unitati pentru care cererea de finantare nu a fost depusa sau a fost depusa cu documentatie incompleta.
  • 21 de unitati de invatamant sunt, in acest moment, introduse la finantare prin PNDL cu alocatie partiala in suma de 10.720.860,00 lei, pentru perioada 2016-2019, pentru lucrari din alta categorie decat cele necesare obtinerii autorizatiei sanitare de functionare.

Ministerul Educatiei informeaza ca urmeaza sa finalizeze maparea starii tuturor unitatilor de invatamant din Romania (conditionalitate ex-ante pentru utilizarea fondurilor europene in domeniul educatiei) iar rezultatul va fi accesul la date actualizate a starii infrastructurii din educatie si a cauzelor acesteia.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS), au demarat la sfarsitul anului trecut un plan de actiuni pentru finantarea unitatilor de invatamant in vederea obtinerii autorizatiilor sanitare de functionare. Alocarile sunt realizate in cadrul Programului National de Dezvoltare Locala (PNDL), gestionat de MDRAP.

Prima instiintare catre unitatile administrativ-teritoriale cu privire la posibilitatea de a depune solicitari de finantare in acest scop a fost expediata de MDRAP in luna ianuarie, alte 4 circulare fiind comunicate pe parcursul anului 2016.

Lucrarile finantate se refera la realizarea, extinderea, reabilitarea, modernizarea si dotarea unitatilor de invatamant preuniversitar, respectiv: gradinite, scoli generale primare si gimnaziale, licee, grupuri scolare, colegii nationale, scoli profesionale, scoli postliceale, unitati de invatamant special de stat.