Broasca testoasa din Marea Mediterana, gasita la inceputul acestei saptamani pe plaja de la Vadu si ingrijita de catre specialisti din cadrul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanta, a fost eliberata, sambata, in Marea Neagra, pentru a-si gasi drumul spre locul de bastina, transmite News.ro.

Testoasa Caretta Caretta, la Delfinariul din ConstantaFoto: Facebook/ Delfinariu Constanta

O echipa din cadrul Complexului de Stiinte ale Naturii Constanta a plecat, sambata, cu broasca testoasa din specia Caretta Caretta in zona Mangalia pentru a-i da drumul in apa.

Directorul complexului, Adrian Bilba, a declarat ca a decis sa elibereze testoasa in extremitatea sudica a litoralului romanesc, acolo unde are mai multe sanse sa gaseasca un curent cald care sa o duca in Marea Mediterana. De asemenea, a fost preferata acea zona pentru a evita navele din porturile Constanta si Agigea, in conditiile in care prezenta acestora ar fi putut sa-i dauneze testoasei.

Reprezentantii Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii i-au implantat broastei un cip ca in cazul in care va prinsa in plasele pescarilor sau va ajunge din nou pe un tarm sa poata fi identificata.

"Broasca testoasa a plecat in largul Marii Negre, in extremitatea sudica a litoralului romanesc, acolo unde isi va gasi sanse mai mari sa prinda un curent costier sudic cald, care sa o duca in apele calde sudice", a explicat Adrian Bilba.

Broasca testoasa de mari dimensiuni a fost gasita, in 6 septembrie, de catre pescari, pe plaja de la Vadu.

Directorul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii din Constanta, Adrian Bilba, declara ca broasca respectiva este din specia Caretta- Caretta, fiind denumita si "cap de bustean".

"Zona nativa cea mai apropiata pentru testoasa este Insula Zakynthos din Grecia, unde este si o rezervatie si unde se reproduc. O broasca care poate ajunge in medie pana la 200 - 300 kilograme, dar sunt si exemplare care ajung la 500 de kilograme si pana la doi metri in diametru. Este broasca cea mai comuna marilor si oceanelor, inoata chiar cu 40 de kilometri la ora. Cand ajunge la dimensiuni mari paraseste si Marea Mediterana, mergand in Oceanul Atlantic, in zona Marii Sargaselor", spunea directorul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii.

Potrivit acestuia, broasca a ajuns in Marea Neagra pacalita de curentii calzi si cel mai probabil era nemancata de mai mult timp pentru ca nu a avut cu ce se hrani. Directorul mai spunea ca daca iarna o prindea in Marea Neagra broasca testoasa nu ar fi supravietuit deoarece are nevoie ca apa sa aiba peste 18 grade, iar in curand aceasta temperatura va scadea.