Curtea Suprema a ridicat o parte din interdictiile dispuse in cazul fostului premier Victor Ponta, acesta avand voie sa vorbeasca cu presa despre acuzatiile din dosar, fiindu-i totodata ridicata si interdictia de a parasi tara, a confirmat avocatul sau pentru Mediafax.

Victor Ponta (foto arhiva)Foto: Agerpres

Victor Ponta ramane sub control judiciar si are interdictia de a lua legatura cu martorii si ceilalti suspecti din dosar, interdictia de a detine si folosi arme, are obligatia de a se prezenta saptamanal la politie, dar si in fata judecatorilor si procurorilor DNA de cate ori este chemat.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie este definitiva.

Procurorii DNA Ploiesti l-au pus sub control judiciar pe o perioada de 60 de zile pe Victor Ponta, acesta fiind suspectat de folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si de complicitate la infractiunea de spalare de bani.

Procurorii arata in ordonanta ca "pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, intr-un colegiu electoral in care formatiunea politica sa aiba certitudinea ca va obtine mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, in calitatea sa de presedinte al respectivului partid politic, si-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidati. Confirmarea propunerii a fost facuta de Ponta Victor Viorel in scopul obtinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constand in plata sumei de 220.000 euro, necesara organizarii unei vizite in Romania a unei personalitati politice straine. Se urmarea astfel ca, prin mediatizarea unor intalniri alaturi de personalitatea care beneficia de notorietate internationala, Ponta Victor Viorel sa castige capital electoral, in conditiile in care, in cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau sa aiba loc alegeri locale si parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obtinuta prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil".

In acest caz, Sebastian Ghita a fost pus si el sub control judiciar pe 60 de zile, marti seara, de procurorii DNA Ploiesti, fiind acuzat de complicitate la spalare de bani, anchetatorii sustinand ca omul de afaceri i-a dat fostului premier Ponta 220.000 de euro pentru a-si asigura un loc eligibil la alegerile din 2012. Si el a contestat decizia.

"Din ce am inteles eu, este vorba de intalnirea din 2011 dintre ambasadorul UK la Bucuresti, Tony Blair, Mihai Razvan Ungureanu si acordarea titlului de doctor honoris causa lui Tony Blair. Cred ca cei de la DNA Ploiesti investigheaza problema Tony Blair. Nu stiu exact toate acuzatiile. Nu am vreo asteptare, dar dupa cum i-am vazut pe dansii la unitatea de elita ca fac dosare, sper sa nu ajungem sa ne intrebe de intalnirea din Africa de Sud dintre Ponta si Obama si Blair. Sunt prolifici cei de la Ploiesti. Nu cred ca este vorba de nicio coruptie. Cred ca sunt foarte restrictivi astazi in ceea ce priveste modul in care vedem activitatile noastre. Daca orice lucru din viata il interpretam precum coruptie, atunci vom avea dosare. Maine, poimaine si o vanzare de casa, de masina, cu un mic denunt aranjat poate deveni o coruptie care ucide", a declarat marti Sebastian Ghita, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Procurorii arata ca pentru a crea aparenta ca vizita fostului lider strain in Romania nu are loc la initiativa partidului, "s-a stabilit ca intreaga activitate sa fie organizata prin intermediul unei organizatii nonprofit si apolitice, care sa induca ideea in randul opiniei publice ca intalnirea persoanei publice straine cu Ponta Victor Viorel ar fi avut loc la initiativa celui dintai". In acest scop, arata procurorii in ordonanta, Victor Ponta, impreuna cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizatiei nonprofit sa gaseasca o modalitate prin care politicianul strain sa fie chemat in Romania fara sa fie cunoscut faptul ca initiativa ii apartinea lui Ponta, iar plata ocazionata de organizarea acestui eveniment sa fie suportata de omul de afaceri prin intermediul unei societati comerciale controlate prin persoane interpuse.

"In acest sens, pentru a disimula originea ilicita a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, in convenienta cu omul de afaceri, incheierea succesiva a doua contracte. Ca urmare a primirii foloaselor necuvenite constand in plata sumei de 220.000 euro necesara obtinerii de capital electoral pentru Ponta Victor Viorel si pentru formatiunea politica reprezentata de catre acesta, conform intelegerii avute, omul de afaceri a fost confirmat, de catre presedintele partidului, Ponta Victor Viorel, drept candidat al partidului, in cadrul unui colegiu electoral din judetul Prahova", mai precizeaza comunicatul DNA.¬