Vicepremierul Vasile Dincu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, a declarat vineri, la Alba Iulia, ca Guvernul doreste sa creeze o zona de dezvoltare in arealul Muntilor Apuseni, el solicitandu-le primarilor sa vina cu proiecte ce vor sprijinite ulterior pentru a primi finantari europene printr-o Unitate de Asistenta Tehnica subordonata Cancelariei primului-ministru, informeaza Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul a aratat, in acest sens, ca peste trei saptamani va fi prezentat un draft de strategie pentru zona Muntilor Apuseni, la care lucreaza specialisti din Executiv, urmand ca documentul sa fie completat cu proiectele propuse de primarii localitatilor vizate si de Consiliul Judetean Alba.

'Va fi un draft pe care, impreuna cu Consiliul Judetean, care este cel care monitorizeaza si care se ocupa de dezvoltarea si planificarea dezvoltarii zonale aici, sa-l imbogatim. Le-am cerut domnilor primari din zona sa vina cu proiecte, sa eliminam proiectele care au fost facute la un moment dat si nu mai sunt actuale, sa vedem ce mai putem recupera din proiectele vechi si sa punem proiectele toate intr-un continuum de dezvoltare. Vrem sa construim din aceste zone, din zona Muntilor Apuseni, o zona de dezvoltare. Nu putem noi sa gandim dezvoltarea la Bucuresti. Noi putem sa gandim la Bucuresti programele de dezvoltare, sa aducem consultanta specializata, vom detasa oameni, vom construi unitati la ministerele noastre care sa se ocupe numai de aceasta zona (...), care sa se ocupe de cererile care vin de aici. Dar vrem, in acelasi timp, sa vedem care este viziunea locala', a aratat Vasile Dincu.

Vicepremierul a mai spus ca pentru realizarea unor proiecte mari este nevoie colaborarea locala si a precizat ca in cazul programelor gestionate de Guvern vor fi introduse criterii privind ierarhizarea investitiilor si a prioritatilor.

'Incercam in acest an, pe care il avem la dispozitie, sa schimbam regulile. La programele pe care le gestionam de catre Guvern, vom introduce criterii foarte clare, conform Planului national de dezvoltare teritoriala, privind ierarhizarea investitiilor, crearea prioritatilor. Incercam sa construim dezvoltarea fara accentul politic. Sigur ca politicul este foarte important in ceea ce priveste dezvoltarea, este important sa promoveze anumite tipuri de proiecte si acesta poate sa fie un efort care duce la dezvoltare - o viziune pe care oamenii o impartasesc este mult mai usor de pus in practica, dar pe de alta parte incercam sa gasim o solutie normala de evaluare a proiectelor si de planificare a dezvoltarii Romaniei', a afirmat Vasile Dincu.

Vicepremierul Vasile Dincu s-a intalnit vineri, la Alba Iulia, cu autoritatile judetene si cu primarii carora le-a prezentat conceptul de strategie integrata prin care Guvernul intentioneaza sa sprijine trei zone sarace din Romania, respectiv Valea Jiului, Rosia Montana cu Muntii Apuseni si Nord-Estul Moldovei.