​Airbus Helicopter Industries va inaugura marti la Ghimbav noua sa fabrica de elicoptere, primul model H215 urmand a fi fabricat in 2017, iar capacitatea de 15 unitati/an ar trebui atinsa in 2020. La inaugurare va participa presedintele francez Francois Hollande. Airbus are probleme in Franta fiindca la uzina sudica Marignane sunt mari sanse sa fie anuntate 400 de disponibilizari, iar atmosfera este tensionata. Problemele din Franta nu au legatura cu fabrica de la Ghimbav, ci mai ales cu faptul ca o comanda consistenta din partea Poloniei este pe cale sa nu se mai concretizeze.

Elicopter AirbusFoto: Airbus

Inceperea constructiei fabricii de langa Brasov a fost marcata printr-un eveniment in noiembrie 2015. Acum fabrica este gata si primul elicopter H215 ar trebui sa fie produs la anul. Capacitatea maxima de 15 elicoptere/an ar trebui sa fie atinsa cel tarziu in 2020 cand numarul de angajati va ajunge la 300.

Fabrica ocupa 10.000 mp, iar modelul H215 este esential pentru operatiunile Airbus pe plan mondial. O parte dintre angajatii de la Brasov sunt pregatiti la uzina de la Marignane, de langa Marsilia, uzina cu 8.500 de angajati unde sunt tensiuni din cauza ca s-a zvonit cu in curand va fi anuntat un plan de restructurare pentru 400 de posturi.

Decizia vine fiindca au scazut livrarile de elicoptere civile Airbus, speranta fiind comenzile militare. Insa marea problema este ca o comanda de 50 de elicoptere Caracal aprobata de fostul guvern polonez pare sa fi fost pusa pe linie moarta de actualul guvern de la Varsovia.

Au fost insa si vesti bune: in august Airbus a semnat un contract pentru a livra 30 de elicoptere de lupta statului arab Kuweit, contract de peste un miliard de euro.

Kuweitul devine a saptea tara in care se vor livra elicoptere Caracal (dupa Franta, Brazilia, Mexic, Malaezia, Indonezia si Thailanda).