Ministerul Sanatatii sesizeaza parchetul in cazul transfuziei gresite de la spitalul CF2
Controlul s-a desfasurat in perioada 22 august - 25 august, si a fost verificat, in principal, managementului medical si procedural pentru cazul pacientei care a suferit accidentul transfuzional.
In urma controlului s-au constatat mai multe nereguli la nivelul spitalului pe linie igienico-sanitara, sterilizare, gestionarea deseurilor. Spitalul a primit in urma controlului mai multe sanctiuni contraventionale in valoare totala de 9.100 lei.
"Desi spitalul detine autorizatie sanitara de functionare cu program de conformare, acesta a fost vizat sanitar de catre reprezentanti ai Serviciului Medical al Ministerului Transporturilor contrar dispozitiilor legale", arata Ministerul Sanatatii.
Concluziile raportului de control (sursa: Ministerul Sanatatii):
1. Nu exista la nivelul sectiei de obstetrica-ginecologie o procedura operationala pentru prescrierea analizelor in functie de tipul interventiei medico-chirurgicale.
2. Nu a fost inscrisa in foaia de observatie (FOCG) a pacientei efectuarea grupei sanguine ABO Rh(D).
3. Identificarea pacientei a fost gresita inainte de recoltarea probelor pretransfuzionale. Consecinta a fost etichetarea gresita a probei de sange. Procedura operationala pentru recoltarea probelor pretransfuzionale nu descrie explicit etapele identificarii pacientului.
4. Consimtamantul informat privind transfuzia nu a fost semnat de catre pacienta si nu exista dovezi ca pacienta a fost informata cu privire la posibilitatea administrarii transfuziei, act medical posibil in contextul unei afectiuni ginecologice neoplazice.
5. Procedura de solicitare si administrare a sangelui si componetelor sanguine in blocul operator nu a fost respectata - nu s-a completat bonul cerere de sange de catre medicul prescriptor, nu s-a solicitat o noua proba de sange pretransfuzional, nu s-a consemnat in foaia de observatie indicatia de transfuzie si monitorizarea pacientei.
6. Controlul ultim pretransfuzional la patul bolnavului/bloc operator nu a fost efectuat, acest fapt fiind cauzat si de inexistenta la data producerii evenimentului a cardurilor specifice prin neachizitionarea acestora de catre spital. La data controlului cardurile specifice fusesera achizitionate si controlul ultim pretransfuzional se poate efectua.
7. Reactia postransfuzionale la pacienta nu a fost raportata de catre medicul coordonator UTS si medicul anestezist curant. De asemenea nu s-a comunicat echipei chirurgicale eroarea transfuzionala care a dus la aparitia CID-ului.
8. Fisele de post ale medicilor prescriptori si ale asistentilor medicali din sectii nu au consemnate explicit atributiile care le revin in activitatea transfuzionala conform Ordinului MSP nr. 1224/2006.
9. Au fost constatate inregistrari absente sau incomplete in foaia de observatie a pacientei: indicatia de transfuzie, diagnosticul de reactie hemolitica posttransfuzionala, momentul inceperii/terminarii transfuziei, persoana care a administrat/monitorizat transfuzia.
- -2 (2 voturi)Demisia (Vineri, 9 septembrie 2016, 15:45) BDlamunte [utilizator]Se impune demisia ministrului pentru lipsa de personal, supra-aglomerarea cu proceduri birocratice a activitatii medicale, lipsa de fonduri din sistem. Astea sunt realitati binecunoscute, LIPSA DE RESURSE, de la care pleaca mai toate consecintele dezastruoase din sanatate. Sa vii ca ministru si sa te plangi.... e de tot ridicolul. Mers in parlament si pus problema CORECT, plecand de la acest caz sinistru, ca toata clasa politica sa faca un proiect NOU pentru sanatate. Sase la suta din PIB nu povesti despre "eficientizare" si "economie". Nou, de la zero, cu finantare cu tot. Aaaaa e greu nu-i asa? Lasa ca sunt alegeri... avem alte probleme... noi oricum ne tratam in Turcia. Ipocritilor! Toti politicienii sunteti niste ciume.raspunde trimite
- 0 (0 voturi)..... prietene, lasa gargara ..... (Vineri, 9 septembrie 2016, 19:41) cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui BDlamunteNu s-a completat Fisa de Observatie, pentru asta trebuie numai un pix si oameni competenti. In Sanatate sumele de la Buget au tot crescut dar imbunatatiri nu se prea observa. Deci nu Bugetul Sanatatii este problema ci oamenii din sistem.raspunde trimite
-

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat