Maia Sandu, presedintele Partidului Actiune si Solidaritate, a criticat, intr-un mesaj pe Facebook, prevederea legislativa potrivit careia cetatenilor moldoveni din strainatate nu pot fi membru a-i unui partid, astfel incat nu pot achita cotizatii de membru si, de asemenea, nu au dreptul sa semneze in sustinerea unui candidat, scrie Unimedia. Presedintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a aratat ca cetatenii moldoveni din diaspora pot plati cotizatii de membru doar daca au afaceri in Moldova, fiind interzisa plata cotizatiilordin venituri obtinute in afara tarii.

Maia SanduFoto: Captura YouTube

"Procedurile aprobate de CEC fac imposibila colectarea semnaturilor de la cetatenii nostri aflati in afara tarii. De exemplu: 'se considera nule listele de subscriptie care c) au fost intocmite si semnate de membrii grupului de initiativa care, in perioada colectarii semnaturilor, s-au aflat peste hotarele tarii'. Asadar, membrul grupului de initiativa in drept sa colecteze semnaturi nu se poate deplasa in afara tarii pentru a colecta aceste semnaturi, deoarece listele vor fi anulate pe motiv ca el se afla in afara tarii in momentul colectarii semnaturilor. De asemenea, se considera 2) nevalabile si neautentice semnaturile sustinatorilor care l) si-au inscris datele, inclusiv data semnarii, in perioada in care se confirma ca nu se aflau pe teritoriul Republicii Moldova in baza informatiei primite in conditiile pct. 47 din prezentul regulament. Ca cetatenii din diaspora sa poata semna, ei ar trebui sa vina toti acasa, adica sa fie prezenti in momentul semnarii in Republica Moldova", arata Partidului Actiune si Solidaritate.

"Conform Legii cu privire la partidele politice, cetatenii moldoveni care se afla peste hotarele tarii nu pot sa achite cotizatii de membru din veniturile care le obtin in alta tara decat Republica Moldova. Daca cetateanul are o afacere in Moldova, atunci el poate sa achite cotizatii de partid din banii obtinuti din aceasta afacere", a explicat presedintele CEC pentru Unimedia.

Ea a adaugat ca, in ceea ce priveste diaspora, cetatenii moldoveni trebuie sa aiba resedinta sau domiciliul in Republica Moldova ca sa poate semna pentru sustinerea unui candidat din Republica Moldova.

Legea care vizeaza partidele politice si alte organizatii social-politice stipuleaza faptul ca membru al unui partidul sau al unei alte organizatii social-politice poate fi doar un cetatean al Republicii Moldova care a implinit virsta de 18 ani si ca este interzisa finantarea partidelor, altor organizatii social-politice, precum si transmiterea catre acestea de bunuri din partea statelor, persoanelor fizice si juridice straine, si a apatrizilor.