Romania vrea sa cumpere un elicopter de lupta pentru Fortele Terestre

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Vineri, 9 septembrie 2016, 11:08 Actualitate | Esenţial


Elicopter OH-58D Kiowa Warrior
Foto: US Army
​Romania cauta sa achizitioneze un elicopter destinat in principal misiunilor de sprijin aerian apropiat-CAS(Close Air Support), dar care sa poate fi folosit si pentru transport de trupe si cargo sau misiuni de evacuare medicala (Medevac). Informatia apare in publicatia Jane’s Defence ca urmare a unei cereri de informatii catre armata americana, iar varianta cea mai probabila ar putea fi un elicopter Bell OH-58 Kiowa Warrior, insa ar putea fi si alte modele care s-ar incadra in cerinte.

Potrivit publicatiei internationale Jane's Defence, citata de catre portalul resboiu.ro, o cerere de informatii emisa de catre US Army in numele Fortelor Terestre Romane, in data de 7 septembrie 2016, vizeaza achitionionarea unui elicopter destinat in principal misiunilor de sprijin aerian apropiat-CAS(Close Air Support), dar care sa poata fi utilizat si pentru transport de trupe, transport cargo, misiuni MEDEVAC.

Conform cerintelor, elicopterul trebuia sa poata oferi trupelor de la sol sprijin aerian apropiat de la o altitudine de 300 picioare (aproximativ 90 de metri), sa poata lupta impotriva blindatelor, sa utilizeze sisteme de achizitie a tintelor in infrarosu, sa poata desfasura operatiuni in orice conditii meteo, sa transporte trupe si cargo, sa fie pretabil pentru misiuni MEDEVAC, sa poata fi utlizat ca punct de comanda-control si sa aiba certificari conforme cu standardele US Army si US Federal Aviation Administration.

Companiile interesate vor comunica US Army, tipul elicopterului propus, performantele si costurile acestuia, costurile de operare, durata de productie si pachetele disponibile pentru pregatirea echipajelor. Un raspuns din partea posibililor candidati este asteptat pana in data de 14 septembrie 2016.

Jane's Defence scrie ca in aceste cerinte s-ar putea incadra mai multe modele de elicoptere precum Airbus H145M, Airbus H215M, Airbus H225M, Bell OH-58D Kiowa Warrior, Bell 407 GT, Bell UH-1Y Venom, Boeing AH-6i sau MD 530F.

Totusi, publicatia amintita precizeaza ca, avand in vedere posibilitatile financiale limitate ale Romania, cel mai probabil castigator ar fi Bell OH-58D Kiowa Warrior, armata americana dispunand de un surplus de astfel de elicoptere pe care le vinde celor interesati.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10210 vizualizari

 • +5 (19 voturi)    
  crazy (Vineri, 9 septembrie 2016, 11:19)

  jescu [utilizator]

  Avem fabrica la Brasov care ar putea sa construiasca sau macar sa repare(dupa ce cumparam) elicoptere airbus si noi cumparam altceva ?
  • +10 (16 voturi)    
   ai nevoie (Vineri, 9 septembrie 2016, 11:35)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui jescu

   de oua de strut nu de gaina.
   sau invers.
   tot oua sunt.nu?
   la fel si la tine. avem fabrica de elicoptere, de ce mai cumparam? ca si ce vrem sa cumparam e tot elicopter. nu-i zmeu.
   • +3 (17 voturi)    
    ba ai sa afli ca tot ce cumparam din afara (Vineri, 9 septembrie 2016, 12:41)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    este un rebut depasit tehnic, luat de roamani la pret de arma formidabila.
    Asa a fost si cu elicopterele Puma (cele luate prima data). Aveau motoare asa de slabe, ca nu puteau zbura si cu soldati si cu munitie. Le carau pe rand; adica intai soldatii, apoi munitia. De unde stiu asta? de la un prieten care le piloteaza.
    • -1 (7 voturi)    
     Ce piloteaza? (Vineri, 9 septembrie 2016, 13:51)

     Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     Ca un elicoter sigur nu.
     • 0 (0 voturi)    
      chilota nu pilota (Joi, 30 martie 2017, 23:53)

      xyz2033 [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

      cum chiloteaza mazetele avioanele
  • +18 (20 voturi)    
   Seamana a achizitie-test (Vineri, 9 septembrie 2016, 11:38)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui jescu

   Dat fiind cantitatea (una bucata) si caietul de sarcini, pare mai degraba o cumparatura cu doua obiective:

   -se aduna informatii de la toti cei care pot produce astfel de elicoptere, inclusiv preturi si detalii tehnice (de obicei nedate publicitatii) pentru a se alege ce are un foarte bun raport calitate-pret;

   -se cumpara o bucata de la firma selectata in final si se testeaza intens (pentru ca uneori ai si surprize, fabricantii mai triseaza si ei, mai exagereaza, etc).

   Apoi se va face comanda cu adevarat.

   O astfel de procedura, chiar daca intarzie achizitia finala reala, are avantajul de a ne feri de cumparaturi facute doar pe baza de pliant si "va spun io ca e bun, aveti incredere".

   Romania e una dintre tarile europene cu buget de aparare in crestere semnificativa, de peste 3 miliarde euro/an si are programe de inarmare din cauza planurilor Rusiei de expansiune teritoriala agresiva.

   Suntem obligati sa ne inarmam, sa cumparam tehnica de lupta, sa invatam si sa ne obisnuim cu ea, sa incurajam cu comenzi si industria nationala, sa ne atrenam impreuna cu trupe de elita US si NATO, etc.

   Nu avem nici banii, nici logistica, nici specialistii pentru a cumpara maine echipamente de miliarde de euro, de la sateliti si rachete pana la submarine sau F-35.
   Ne trebuie timp, dar trendul e setat si efortul e constant si continuu.
   • +4 (6 voturi)    
    corecție (Vineri, 9 septembrie 2016, 12:16)

    bocristi [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    Cu tot respectul pentru adevărul prezentat, și pe lângă subiect (nu "off topic" cum zic unii autori!) eu aș fi formulat încheierea cu "tendința e trasată" (nu "trendul e setat"). Cele bune!
    • +3 (3 voturi)    
     @bocristi (Vineri, 9 septembrie 2016, 13:31)

     animatron [utilizator] i-a raspuns lui bocristi

     Multumesc, ai dreptate in privinta limbii romane, e greseala mea, ti-am dat un plus, cele bune si tie !
     • +3 (3 voturi)    
      Brendul plusului meritat (Vineri, 9 septembrie 2016, 13:54)

      hot news [utilizator] i-a raspuns lui animatron

      Un plus (+) pentru curajul de a marturisi public un derapaj atât de obişnuit cotidianului.
      Daca sunteţi tânâr, nu uitati că România îşi pune sperantele în cei ca dumneavoastră.

      ...Am avut un vis ! ;-) Acela că politeţea s-a întors acasa.
      Fără a voi să fiu un moralist cicălitor, mai rămâne să reflectaţi asupra acestei tendinţe de a tutui pe primul venit (ca în filmele americane gresit traduse). În popor se zice că "ne tragem de bârneţ"...
      Unii numesc această "pretenţie exagerată" " a fi scorţos". Eu o numesc " a fi prevenitor cu celălalt".
      Este o mare diferenţă.
      Mersi pentru a mă fi citit.
    • -4 (6 voturi)    
     Brend uitat (Vineri, 9 septembrie 2016, 13:32)

     hot news [utilizator] i-a raspuns lui bocristi

     Românie debusolată focusată pe un trend ce încearcă să oculteze superficialitatea şi complexele egotice a unei generaţii al cărui targhet imprecis crează brendul unei imaturităţi societale ce ne va costa în viitorul imediat.

     Tineri autişti ce privesc societatea şi pe CELALALT printr-o fereastră windowsică rece şi reductoare, "epigoni" ai unei culturi "coca-colizate". Imaturitatea actuală a noii generaţii ne va reţine într-un ev mediu "hight tech". Pe perioada unei singure generatii Asimov a devenit, dintr-un autor ştiinţifico fantastic, un prooroc de deochi colectiv.

     Nu că aş blama o tinereţe idioată (ca nu este!) ci blamez influenţa consumatoristă nesupravegheată a unui capitalism amoral şi în faţa căruia nu se găseşte o familie sau o societate bine structurată ce-ar putea servi de reper educativ.

     Societatea actuala, ea însăşi bolnavă, nu poate opune modernizării (sigur, necesară, dar actualmente complet anarhică şi fără sisteme de valori bine definite) o filozofie de viaţă coerentă .
     Suntem noi o societăte ajunsă la un apogeu cultural ce-ar vrea să excludă progresul ca pe un concurent stânjenitor ? Mă îndoiesc!
     Suntem noi o societate debusolată, influenţabilă şi slab pregătita din punct de vedere civic şi politic. Asta ar cam semăna situatiei vizibile.
     Tinerii sunt mai deficitari (intelectual vorbind) decât generaţiile precedente ? Cu siguranţă, nu!
     Dar într-o societate care a abandonat veleitatea de a deveni reper de adevărate valori, tineretul riscă să se dezintegreze în plin zbor, în zborul cel mai util al unei vieţi, cel în care ţi se călesc calităţile unei personalităţi si moralităţi ce-ţi vor influenţa cursul vieţii şi cel al societăţii în care trăieşti.

     Elitele, dezabuzate, emigrează lăsând în urmă un gol greu de umplut doar cu brenduri ale căror targheturi sunt viciate din start.
  • -10 (20 voturi)    
   Bai... (Vineri, 9 septembrie 2016, 11:42)

   SamJigga [utilizator] i-a raspuns lui jescu

   Nu trebuie sa faca si americanii niste bani cinstiti? Ca doar d-aia a marit Iohannis bugetul armatei, sa le putem da si mai multi bani decat pana acum. Ia vezi, ca superi tara-mama si iar iese ambasadorul sa ne mustreze!
  • -10 (18 voturi)    
   Ai uitat agenda? (Vineri, 9 septembrie 2016, 11:45)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui jescu

   Ai uitat agenda guvernului euroatlantic de a face vanzare Occidentului, adica de a cumpara toate stifturile date de ei la casare? Exemplu: avioane F16 din Portugalia; fregatele ruginite din Anglia etc etc. Si, estimp, tara isi pierde cetatenii care fug de saracie in exil.
 • -21 (33 voturi)    
  vrem șosele, nu elicoptere (Vineri, 9 septembrie 2016, 11:22)

  Mazeta [utilizator]

  De-abia întors din Orient, Cioloș cumpără un avion care a luptat în războiul din Vietnam.
  • +19 (25 voturi)    
   Nu draga (Vineri, 9 septembrie 2016, 11:27)

   mitg [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Voi rusii aveti dreptul sa vreti la voi in tara, nu prin alte parti.
   • +11 (15 voturi)    
    saracu @Mazeta, (Vineri, 9 septembrie 2016, 11:41)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui mitg

    i-o fi tras cracanatu vreun perdaf de l-a ametit.
    intai zice ca vrea sosele (sa ajunga mai repede la moscova? ei uite d-aia nu le facem), pe urma confunda avionul cu elicopterul si la final inca se crede prin 1970 cand era razboi in Vietnam.
   • -6 (10 voturi)    
    Aoleu (Vineri, 9 septembrie 2016, 11:43)

    SamJigga [utilizator] i-a raspuns lui mitg

    Si daca suntem romani, avem dreptul sa vrem ceva?
  • +2 (2 voturi)    
   Asa-i tavarishch Mazet! (Sâmbătă, 10 septembrie 2016, 13:10)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Sosele, sa poata circula tancuril sovietice pe ele! Ca daca vine vreun elicopter american, cu o racheta cu capete multiple, a facut praf un ploton intreg de tancuri!
  • 0 (0 voturi)    
   ai si sursa de inspiratie ? (Joi, 30 martie 2017, 23:51)

   xyz2033 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   asa-i zicea Ghita si Ponta lui Coldea. eu cred ca VA enerveaza ambele variante.
 • +3 (17 voturi)    
  Wow, un elicopter intreg? (Vineri, 9 septembrie 2016, 11:36)

  JustinCase [utilizator]

  De ce nu doar jumatate?
  • +3 (15 voturi)    
   il cumparam impreuna cu Bulgaria (Vineri, 9 septembrie 2016, 12:04)

   LiviusAcris1 [anonim] i-a raspuns lui JustinCase

   In duminicile cu sot ei, in cele fara il folosim noi
  • -7 (15 voturi)    
   ba e jumatate (Vineri, 9 septembrie 2016, 12:17)

   Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

   pentru ca este o vechitura din "schrott-ul" SUA care sigur va necesita modernizari, intocmai ca fregatele sau vestitele F16.
 • -6 (18 voturi)    
  Propulsie (Vineri, 9 septembrie 2016, 12:00)

  Toni_Romania [utilizator]

  Ala e cu pedale? Sau cu arc si cheita?
 • +1 (5 voturi)    
  da nu se poate cumpara....... (Vineri, 9 septembrie 2016, 13:24)

  vodatepes [utilizator]

  Da nu se poate cumpara licenta si sa fabricam in Romania? Sa dam de lucru la muncitori romani? Avem la Craiova,Bacau, Brasov fabrici de avioane si elicoptere sau au alti pe stoc si nu stiu cum sa scape de ele?
  • 0 (0 voturi)    
   Se poate (Vineri, 9 septembrie 2016, 22:47)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Dar costa cat nu face. Ca sa faci intr-o fabrica 2-3 elicoptere ajungi la un cost pe bucata de zici ca sunt placate cu aur. Ca sa iesi mai ieftin trebuie sa produci zeci sau sute (si ce faci cu ele daca te apuci sa le faci in fabrica la Brasov?).

   De asemenea modelul asta e ieftin pentru ca americanii isi iau unele noi mai performante si pe astea sunt dispusi sa le vanda ieftin. Daca am sti sa negociem ne-ar da cateva bucati chiar gratuit, ca tot sunt in plus la ei si tot mai necesita ceva cheltuieli cu reparatii si intretinere.
 • -1 (9 voturi)    
  de ce nu doua? (Vineri, 9 septembrie 2016, 14:38)

  Martinezu [utilizator]

  Unul apara estul si celalat vestul tarii. Si la nevoie le concentram pe amandoua in est .
 • 0 (6 voturi)    
  daca s-ar cauta contractul cu Bechtel, (Vineri, 9 septembrie 2016, 15:19)

  __alex__ [utilizator]

  daca s-ar confisca averile lui Hrebenciuc, Nastase, Sarbu, Radu Berceanu si ale altor hoti de partid, ar fi bani de multe.
  Dar asa, cumparam sh-uri sa avem ce repara,
 • -1 (3 voturi)    
  Graba unora! (Vineri, 9 septembrie 2016, 19:21)

  asavreau [utilizator]

  Cei puși pe înjurat România sau grăbit.Nu este vorba de o buc. elicopter.Un elicopter de luptă nou,Airbus,produs la Brașov.Câte?Nu sa spus.
 • +1 (1 vot)    
  oh58 kiowa warrior (Joi, 30 martie 2017, 22:47)

  dottore-plagiatore [utilizator]

  Acest elicopter dateaza de pe vremea razboilului din Vietnam. Niste vechituri cu care americanii au ramas pe stoc si pe care le inlocuiesc deja cu AH64E Guardian.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by