Comisia Europeana vrea sa creeze un comandament unificat pentru operatiunile militare europene precum si investitii comune in tehnologiile militare, scrie Financial Times.

Acest plan va fi prezentat in cadrul eforturilor depuse de Bruxelles pentru intarirea luptei antiteroriste si urmeaza sa fie prezentat saptamana viitoare de presedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker.

Discursul despre starea uniunii pe care acesta il va sustine la Bruxelles, miercuri, va face de asemenea apel la standardizarea echipamentelor militare, intr-un moment in care liderii europeni incearca sa creeze o noua coeziune la nivelul batranului continent, dupa votul britanicilor care s-au pronuntat pentru parasirea blocului comunitar.

Marea Britanie a fost un oponent ferm al coordonarii militare la nivelul UE, iar plecarea sa ar deschide usa pentru o cooperare intarita in politicile de aparare.

Discursul lui Juncker, programat miercuri, va veni la doua zile dupa reuniunea informala a liderilor europeni, minus Marea Britanie, din Bratislava.

Potrivit acestui discurs, se pune in discutie crearea unei "structuri permanente de cooperare"

Surse europene consultate de FT au respins ideea potrivit careia aceste modificari ar viza in final crearea unei Armate europene.

O alta initiativa este folosirea pentru prima oara a gruparilor tactice ale UE, structura creata in urma cu peste zece ani pentru a oferi un raspuns rapid in cazul unei crize dar care nu au fost folosite niciodata.

Planul mai prevede investitii comune astfel incat fortele nationale sa poata dezvolta proiecte comune cu costuri mai mici.

Initiativa este primita cu rezerve de tarile neutre precum Austria si Irlanda.