Douazeci si unu de liceeni romani cu potential academic si cu mijloace materiale modeste au avut ocazia sa studieze, timp de o saptamana, la Universitatea Oxford din Marea Britanie, in cadrul initiativei "Oxford for Romania", dezvoltata de un grup de trei cercetatori romani, membri ai prestigioasei universitati.

Scoala de vara Oxford for RomaniaFoto: Oxford4Romania

Cei trei cercetatori au pornit o campanie de strangere de fonduri, in urma careia 10 fundatii si companii atat din Marea Britanie, cat si din Romania, impreuna cu alti 45 de sustinatori individuali au facut posibil ca liceenii sa beneficieze de o saptamana multidisciplinara de cursuri intensive la Oxford.

Prima editie a scolii de vara "Oxford for Romania" a avut loc intre 28 august si 4 septembrie. Proiectul a fost demarat de Monica Enescu, cercetatoare in imagistica medicala, Ciprian Plostinar, cercetator in fizica particulelor si Sandor Kruk, cercetator in astrofizica, si a fost implementat in decurs de patru luni. Acestia au fost motivati de faptul ca foarte putini elevi romani si-ar permite sa studieze la Oxford, desi multi au potentialul si perseverenta sa o faca.

Astfel, cei 21 de liceeni selectati au participat la activitati multidisciplinare, ateliere si tutoriale "unu la unu" inspirate din modelul de educatie folosit la universitatea britanica.

Lectorii au fost tineri profesionisti romani in diverse domenii, cu experienta de predare in educatie formala si non-formala, care au sustinut voluntar cursurile si atelierele de fizica si astronomie, matematica, biologie, urbanism si stiinte sociale, ONG si cultura politica, imagistica medicala, jurnalism, orientare in cariera, neurostiinte, fotografie si muzica pentru film.

Programul zilnic al liceenilor a cuprins cel putin opt ore de cursuri care s-au derulat in mai multe colegii din cadrul Universitatii Oxford. Alte activitati au inclus vizionari de filme documentare, dans, performance, sporturi in aer liber si o excursie la Londra.

Scoala de vara Oxford for Romania

Scoala de vara Oxford for Romania

Foto: Oxford4Romania

"Proiectul a insemnat pentru mine o saptamana exceptionala. M-a ajutat sa imi explorez pasiunile, sa descopar unele noi si sa schimb idei cu niste oameni speciali. Vazand aceasta comunitate mica, dar puternica, nu am putut sa nu fiu coplesit de bucurie si de curiozitatea de a vedea ce proiecte se vor putea organiza in viitor cu acesti oameni. Am plecat de la Oxford determinat ca impreuna cu participantii si cu ajutorul organizatorilor sa cream o lume mai buna pentru toti", a declarat David Manda, elev la Colegiul National "Fratii Buzesti" din Craiova, potrivit unui comunicat de presa transmis de initiatori.

"A fost o experienta unica. Am intalnit oameni incredibili, care doreau sa-si impartaseasca pasiunile de o viata noua, unor copii dornici sa invete. Programul a fost foarte bine gandit, astfel incat sa ne putem extinde cunostintele in diferite domenii, cum ar fi matematica, neurostiintele,astrofizica, muzica si fotografia, dar si sa putem explora frumosul oras Oxford. Pot afirma cu mandrie ca vreau sa fiu ca ei si sa imi traiesc visul", a povestit o alta tanara, Florentina Hurchi, eleva la Liceul Teoretic "Ioan Petrus" din Otopeni.

Proiectul "Oxford for Romania" s-a propus, pe termen scurt, sa ajute elevii sa isi defineasca mai clar optiunile de cariera, sa isi dezvolte abilitati si cunostinte din mai multe domenii si sa cunoasca mediul universitar si comunitatea de romani de la Oxford.

"Elevii au aflat ca succesul tine mai ales de propriile puteri si de expunerea independenta la experiente de invatare relevante, nu neaparat de scoala pe care o urmezi. De altfel, multi dintre romanii ajunsi la Oxford pentru master sau doctorat au terminat studiile de licenta in Romania, fiind sustinuti de diferite burse si proiecte din tara care i-au ajutat sa isi urmeze visul", arata organizatorii.

Pe termen lung, se vrea creearea unui program de mentorat la distanta si o retea de profesionisti care sa ajute tinerii sa ia deciziile cele mai bune pentru viitorul lor educational si profesional.

"Intalnirea cu elevii ne-a confirmat faptul ca peisajul educational romanesc are mare nevoie de un astfel de program. Am fost impresionati nu doar de dorinta acestor tineri de a invata, dar si de contributiile pe care le-au adus pe durata scolii. Am gasit tineri curiosi, energici, pasionati si cu ambitii mari. In perioada imediat urmatoare vom demara programul de mentorat si lectorii vor tine legatura cu elevii, pentru a-i sustine mai departe in planurile lor. Pe viitor, ne dorim ca proiectul sa devina un program anual, cu acoperire nationala si sa atragem si mai multi parteneri care sa investeasca in destinele cat mai multor tineri cu potential", au declarat organizatorii.

Pentru scoala de vara din acest an au aplicat peste 100 de elevi de liceu, dintre organizatorii au selectat 21 de elevi de la licee din Craiova, Slatina, Orastie, Lupeni, Cluj, Otopeni, Mioveni, Baia Mare, Piatra Neamt, Pitesti si Timisoara. S-a tinut cont de potentialul academic al tinerilor, dar si de implicarea lor in comunitate si situatia modesta a familiei.