Presedintele Klaus Iohannis se va intalni cu cancelarul german Angela Merkel pe 9 septembrie, la Berlin, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale. Formatul de discutie este Germania - Romania - Belgia (premierul Charles Michel) - Luxemburg (premierul Xavier Bettel), potrivit sursei citate.

Klaus Iohannis si Angela MerkelFoto: Presidency.ro

Merkel a folosit formate similare cu liderii tarilor din Grupul Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia), cu liderii tarilor sudice (Cipru, Portugalia, Malta) sau cu liderii unor tari din estul si centrul UE (Slovenia, Bulgaria, Austria si Croatia).

Presedintele Iohannis va discuta cu cancelarul german despre viziunea Romaniei privind viitorul UE, subiect pe care il va aborda si la vizita pe care presedintele Frantei, Francois Hollande, o va face in Romania saptamana viitoare.

Klaus Iohannis a discutat telefonic marti cu presedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, despre pregatirea reuniunii informale a Consiliului European de la Bratislava, din 16 septembrie, unde liderii europeni vor discuta despre viitorul UE. Summitul informal din Slovacia e primul fara participarea premierului Marii Britanii, ca urmare a votului pro-Brexit de la referendumul din luna iunie.

Care este viziunea Romaniei despre viitorul UE? In discutia cu Tusk, Iohannis a aratat ca "cele 27 de state membre ale Uniunii trebuie sa ramana unite si angajate sa recastige increderea cetatenilor europeni in proiectul european, iar pentru Romania, consolidarea pe mai departe a UE ramane un obiectiv strategic", potrivit comunicatului citat.