Cine mai crede ca e greu in Romania sa gasesti autori in care sa ai incredere ca povestesc despre fapte si oameni din realitate doar prin prisma adevarului? De sase ani, Superscrieri ii aduna pe cei care au curaj si rabdare sa descopere si sa spuna povestile care ne informeaza corect, care ne emotioneaza si care ne misca spre inainte.

Premiile SuperscrieriFoto: FFFF

Fundatia Friends For Friends (FFFF), sustinuta de prieteni si parteneri, deschide inscrierile la cea de-a sasea editie a competitiei Premiile Superscrieri, non-fictiuni care schimba lumea.

Competitia se adreseaza tuturor autorilor de limba romana – consacraţi sau nu, din presa tiparita sau de pe platforme digitale sau TV/video, jurnalişti sau bloggeri, profesionişti sau amatori. Una dintre noutati este ca Superscrierile se deschid si pentru autorii din Republica Moldova care publica materiale in limba romana. Inscrierile au loc pana pe 30 septembrie. Dupa procesul de jurizare, castigatorii vor fi anuntati in luna noiembrie, in cadrul Galei de Premiere.

In acesti sase ani, competitia si-a adaptat categoriile de concurs la tipul de continut preferat de autori si cautat de cititori. Anul acesta, pe langa categoriile traditionale de Reportaj si Portret, categoria Opinie devine mai complexa – Opinie – New Media & Blogging – deschizand posibilitatea de a participa cu acest tip de continut publicat si in alte media (precum vblogs sau podcast). Cele doua categorii complet noi sunt reprezentate de Investigatie si de TV&video jurnalism. Premiul I pentru fiecare categorie este in valoare de 500 de euro.

Pe langa aceste cinci categorii, se va desemna in continuare cel mai de impact material inscris, ca premiul special Superscrierea Anului (in valoare de 1000 de euro) si Premiul Juriului (suma taxei de participare la concurs). FFFF va oferi noi premii speciale, reprezentate de suma de bani adunata din vanzarea cartii Superscrieri, precum si o noua serie de premii onorifice, ce vor fi anuntate pe parcursul editiei.

Juriul confirmat pana in acest moment este reprezentat de Teodor Tita - presedintele juriului, Catalin Tolontan, Dan Duca, Emilia Sercan, Florin Negrutiu, Irina Pacurariu, Luiza Vasiliu, Mona Dirtu, Mihnea Maruţa, Oana Giurgiu, Paul Radu, Simona Tache, Vlad Mixich.

„Superscrieri are ceva ce nu multe astfel de concursuri au reusit sa aiba sau sa pastreze: consecventa si permanenta dorinta de a ramane in avangarda fenomenului jurnalistic romanesc. Avangarda pe care adesea a rasplatit-o, a incurajat-o si a cultivat-o, poate mai mult decat oricine altcineva. Anul acesta am ales sa introducem doua noi categorii: investigatie si jurnalism video. Investigatia pentru ca, fara anchete, jurnalismul ar fi mult prea putin util. Sectiunea video urmareste sa contribuie la intoarcerea atentiei publicului roman catre o zona care in exterior a luat o amploare exploziva. Video inseamna si jurnalism, nu numai entertainment. Si credem ca Romania furnizeaza deja exemple de jurnalism video de calitate.” declara Teodor Tita, presedintele juriului.

O initiativa care a devenit mai mult decat un concurs

Din 2011 si pana in prezent, Superscrieri a reusit sa atraga sustinatori si simpatizanti cu ajutorul carora a devenit mai mult decat o competitie cu 700 de participanti si peste 70 de premianti: a creat doua programe de burse jurnalistice pe teme de interes public, Seminariile Superscrieri pentru noua generatie de autori, a publicat o carte cu materiale premiate, doua gazete si o revista; ultimul proiect lansat in 2016 este Masterclass-uri Superscrieri – intalniri de bune practici in culisele jurnalismului de calitate.

Superscrieri este o initiativa independenta, realizata impreuna cu oameni si companii care constientizeaza rolul povestilor atent documentate si bine spuse in evolutia Romaniei:

BRD-Groupe Société Générale nu este doar pentru al treilea an succesiv aliatul de baza, ca patron al editiei 2016, ci si partenerul impreuna cu care FFFF a oferit pana acum 12 burse jurnalistice pe tema educatiei si impreuna cu care a lansat cartea „Superscrieri: drumul generatiei noastre”, o colectie in care se regasesc materiale premiate la primele patru editii Superscrieri.

Avon Cosmetics Romania este pentru al treilea an sponsor principal si partenerul impreuna cu care FFFF a oferit 9 burse jurnalistice pe tema violenta domestica.

Fiecare dintre cele 5 categorii de concurs este sprijinita de cate un sponsor partener: Orange Romania, FAN Courier, Rogalski Damaschin Public Relations, Friends\TBWA.

Printre super-prietenii si sustinatorii media se numara: Hotnews, Adevarul, Dilema Veche, Marie Claire, Beau Monde, Scena9, Republica.ro, Sapte Seri, Decat o Revista, The Power of Storytelling, Arte si Meserii, Centrul pentru Jurnalism Independent, RISE Project, Active Watch, Frontline, Think Outside The Box, Romania Pozitiva, IGLOO Media, Veioza Arte, Editura Humanitas, Editura Publica si multi altii.