Ministrul Muncii, Dragos Pislaru: Nu se pune problema plafonarii indemnizatiilor pentru mame. Noi am atras atentia asupra unei situatii
"Parlamentul, care a adoptat aceasta legislatie, este singurul for care in mod normal este cel care ar trebui sa se uite si sa vada care sunt aceste consecinte. In calitate de Guvern, nu o sa lansam ordonante care sa corecteze Parlamentul, ci tot ceea ce ne propunem este ca sa ne uitam exact sa vedem cum au fost facute estimarile in Parlament initial si sa vedem foarte clar ce se impune sa se faca de catre Parlament, forul care a si initiat aceasta masura. Forul legitim care are posibilitatea de a schimba aceste lucruri este Parlamentul. Forul care a emis-o trebuie sa o si remedieze, daca e ceva de remediat", mai spune Dragos Pislaru.
In ceea ce priveste declinul demografic, ministrul Muncii afirma ca acesta este cauzat de mortalitatea infantila.
Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale anuntase luni ca, dupa "numai o luna" de la majorarea indemnizatiei de crestere a copilului, votata de Parlament in prima parte a anului, "se inregistreaza deja un dezechilibru in distribuirea echitabila a resurselor bugetare alocate pentru plata ICC, iar aceasta situatie trebuie dezbatuta public in urmatoarea perioada".
Potrivit Ministerului Muncii, media cuantumului indemnizatiei, la nivel national, a fost de 1.404 lei. "Cea mai mica valoare medie s-a inregistrat la Suceava - 1.182 lei, iar cea mai mare in Bucuresti, in sectorul 1, unde cuantumul a fost de 2.445 lei", a aratat Ministerul Muncii.
Potrivit ministerului, "un procent de numai 0,17% din totalul celor 142.990 beneficiari de ICC, adica 242 persoane, consuma o treime din bugetul alocat, existand chiar cuantumuri care ajung la echivalentul in lei a 35.000 euro".
Ministerul Muncii despre indemnizatia de crestere a copilului:
129.226 femei si 13.764 barbati au depus, dupa 1 iulie, dosare pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea si ingrijirea copilului.
Incepand cu 1 iulie 2016, data la care Guvernul a implementat, la propunerea Parlamentului, actul normativ prin care a fost majorat la 85% cuantumul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului (ICC), la agentia nationala si la agentiile teritoriale de plati si inspectie sociala au fost depuse 142.990 dosare - 129.226 femei si 13.764 barbati.
Incepand cu luna iulie, prin aplicarea HG nr. 449 din 22 iunie 2016 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011, limita minima a indemnizatiei in Romania este 1.063 lei, reprezentand 85% din salariul minim brut pe tara garantat in plata de 1.250 lei.
Impactul bugetar pentru plata drepturilor aferente lunii iulie a fost de 70 milioane lei, cu 20 milioane lei mai mult fata de estimarea initiala.
Astfel, potrivit informatiilor primite de la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, obtinute in urma unui studiu realizat la solicitarea ministrului Muncii, Dragos Pislaru, media cuantumului ICC, la nivel national, a fost de 1.404 lei. Cea mai mica valoare medie s-a inregistrat la Suceava - 1.182 lei, iar cea mai mare in Bucuresti, in sectorul 1, unde cuantumul a fost de 2.445 lei.
Acelasi studiu a evidentiat faptul ca un procent de numai 0,17% din totalul celor 142.990 beneficiari de ICC, adica 242 persoane, consuma o treime din bugetul alocat, existand chiar cuantumuri care ajung la echivalentul in lei a 35.000 euro.
In acest moment, dupa numai o luna de aplicare a masurii adoptate in prima parte a anului de catre Parlament, se inregistreaza deja un dezechilibru in distribuirea echitabila a resurselor bugetare alocate pentru plata ICC, iar aceasta situatie trebuie dezbatuta public in urmatoarea perioada.
Mai multe detalii despre cele mai mari indemnizatii pentru cresterea copilului, la nivel national, gasiti aici.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
e prea greu pentru mintile tehnocratilor?
ps: si vad ca insisti sa te iei de guvern desi sint convins ca ai citit declaratia minstrului. n-o fi apa uda, da' postacei ca tine stiu sa o faca uda.
deci puteau aduce clarificari si la aceasta lege
35.000 Eu / luna, incaseaza acesti bani ( 2 ani= 840.000 Eu !!! ).
43.700 Eu / luna salariul brut il taxeaza statul pentru asta timp de 2 ani de zile =13.125 Eu / luna (taxa de pensie).
13.125 Eu x 24 luni = 315.000 Eu platit la fondul de pensie !!!.
De aici profit net.:840.000-315.000= 535.000 Eu !!!! (basca o pensie uriasa la batranete ! - din cauza ca suma de 13.125 Eu / luna (timp de 2 ani =315.000 Eu !) intra in baza de pensie !! ) .
Pe spinarea oamenilor cinstiti !!
35.000 Eu / luna, si cate (multe) luni incaseaza acesti bani ( 2 ani= 840.000 Eu !!! ).
43.700 Eu / luna salariul brut il taxeaza statul pentru asta timp de un an de zile =13.125 Eu/luna (taxa de pensie).
13.125 Eu x 12 luni = 157.500 Eu platit la fondul de pensie !!!.
De aici profit net.:840.000-157.000= 683.000 Eu !!!! (basca o pensie uriasa la batranete ! - din cauza ca suma de 13.125 Eu / luna intra in baza de pensie !! ) .
Toate acestea pe spinarea mamelor obisnuite (fara sot patron), care vor trebuii sa munceasca mai mult in viata pentru ca sa indestuleze ,,mamele lipitori parlamentare'' !!!
Alinutza !!! pleaca in Tecuciul tau si sa nu te mai vedem !!!
Sa invatam sa respectam munca... care e chiar normal sa fie bine platita.
Asa si voi: tot atrageti atentia pana se schimba legea. Ce sens avea iesirea asta in presa? D-le ministru, ati cam inceput cu stangul si ce incepe rau se termina si mai rau.
asta e
eu nu inteleg ce nu i convine nu tanti asta
daca atata are salariu (si probabil e de la privat) ce nu i convine ? asta e 80% din 45000
asa o fi.banuiesc ca mamica aia plateste toate darile la stat. adicatelea are toate drepturile pe care i le confera legea sa primeasca atatia bani
sau daca plateste atata e bine da daca statu are de plata atata nu mai e bine
si in car si in caruta
PS habar nu am cine sint mamicile alea cu asa ICC da cred ca mi ar prinde si mie bine un ICC de asta macar ca ar trebui sa am o operatie majora pentru asta :)
saraci canadienii...
Noi ce facem peste 25 de ani cand o mana de copii, eventual si aia din etnii si facuti la betie, vor trebui sa tina in spate o tara intreaga.
Ganditi si voi putin mai departe decat ziua de maine
PS: la fel poate sa faca si romanica cand nu se mai poate, dar nu e nimeni interesat sa faca treaba in tara aia
Sincer raspunsul tau pare foarte prost sau deloc gandit....
parlamentarii care au votat aceasta lege, considera ca
suma de 35000 de euro/luna poate fi denumita
"indemnizatie ptr cresterea unui copil"?
ei doar au votat!
si atunci ne mai mira ca unii dintre ei i-au spaga de sute de mii de euro, milioane?
si dupa ce se citeste ce sens are?
Ce inseamna?
Poti sa-mi traduci si mie?
Ultima data cind am verificat eu in DEX ce zici matale acolo se poate scrie iau spaga nu "i-au spaga"
a dracului limba asta pentru unii
e mai grea si decat ........carnea de porc cu limba de lemn
Femeile care iau 35.000€ alocatii pentru copil - castiga pe masura.
Aceleasi femei platesc si contributii salariale imense, din care sunt platite pensiile la jdemii de inutili, iar din bugetul de stat, alimentat si din taxele percepute acestor femei, se platesc restul indemnizatiilor.
Daca femeia aia care ia gramada de bani pe luna, pentru ca a stiut sa puna cratima si nu a frecat-o ca vanzatoare in mall - ar fi obligata sa primeasca 20 de milioane pe luna - nu ar mai fi stimulata sa faca niciun copil.
Deci daca ideea din spatele eliminarii plafonului - era sa stimulam mamele "din lumea intreaga" sa stea acasa - atunci e corect sa i se asigure venituri echivalente cu ceea ce ar fi castigat inainte sa se gandeasca sa procreeze.
Daca ii tai sau plafonezi aceste drepturi, va ramane sa munceasca.
Sau poate ca ne dorim sa stimulam natalitatea doar in randul celor cu castiguri mici sau medii ?
Pai ce facem aici, inginerie sociala ?
O persoană nu trebuie să decidă să aibă copii în funcție de cât o plătește statul pentru asta. Toți adulții disfuncționali de astăzi, proletariatul care votează PSD, provin practic din ”copiii minciunii” de pe vremea lui Ceaușescu, cei ai căror părinți se căsătoreau ca să primească apartament de la întreprindere.
Și mai vorbești de inginerie socială?! Asta e lege făcută cu dedicație, pentru oameni care oricum au fost plătiți din bani publici.
Ce e intr-adevar important e sa nu se faca fraude. Ce as face eu: daca in ultimii doi ani are o crestere salariala (relativ brusca) de mai mult de 100%, atunci as lua in calcul doar primul an pentru calculul indemnizatiei. Dar daca femeia cotizeaza la stat de ani de zile corespunzator unui salariu de 30-40k euro, atunci jos palaria.
Si nu scrii cate salarii de 43.700 Eu / luna brut taxeaza statul pentru asta timp de un an de zile =13.125 Eu/luna (taxa de pensie).
13.125 x 12 luni = 157.500 Eu !!!.
De aici profit net.683.000 Eu !!!! (basca o pensie uriasa la batranete ! - din cauza ca suma de 13.125 Eu / luna intra in baza de pensie !! ) .
Toate acestea pe spinarea mamelor obisnuite (fara sot patron), care vor trebuii sa munceasca mai mult in viata pentru ca sa indestuleze ,,mamele lipitori parlamentare'' !!!
Alinutza !!! pleaca in Tecuciul tau si sa nu te mai vedem !!!
Mamicile acelea cu salarii mari inseamna ca adauga valoare pentru noi toti, de-astea accepta patronii sa le plateasca asa bine... asta daca vrem sa stam intr-o logica capitalista, nu in una comunista. Nu are nici o legatura cu echitatea: echitabil e sa le lasi sa faca copii la fel de destepti ca ele si asa se dezvolta o societate.
Pentru o tara care isi distruge viitorul prin demografie adversa, asa cum a facut Romania in ultimii zeci de ani, faptul ca facem o investitie de cateva zeci de milioane de euro pe luna pentru a stimula natalitatea intr-o tara si o Europa cu spor negativ, asta e printre cele mai bune investitii pe termen lung (pe langa cele in a educa acesti copii).
Despre mortalitatea infantila: este asa pentru ca mamicile educate fac din ce in ce mai putini copii, pentru ca prefera sa munceasca. E de discutat de ce se intampla asta, cu ce valori vrem sa insuflam o societate, dar cert este ca indicatorul de mortalitate infantila o sa scada in cativa ani... asta datorita tocmai acestei masuri bune de a stimula natalitatea in randul celor cu venit peste medie. E aproape o certitidine statistica.
Inanite sa deschida gura sa intoxice cu mesaje populiste, technocratii ar trebui sa foloseasca logica elementara sa vada daca au vreo noima. Un exemplu clasic ca daca a facut cineva greseala sa te considere impartial politic, nu inseamna ca te-a inzestrat si cu corectitudine si onestitate.
Ar putea dupa parerea Initiatoarei Legii : Alinutza (Prostutza) Gorghiu sa fie Indemnizatia Pentru Copil ceruta, la o suma sa zicem de 35.000.000 Eu / luna !!- -Asa permite Legea !!, facuta special pentru propriul copil al Alinutzei nascut in 2016, sfidand cele mai numeroase mame care nu au 37 de ani la nasterea primului copil, si nici nu sunt neveste de patroni !!
In schimb, din momentul promulgarii legii, vor exista si cu siguranta exista fraudari. E clar ca anumite salarii mai ales de sotii patroni, amante, secretare vor fi crescute artificial pe hartie in cazul aparitiei unei sarcini, planificate sau nu. Mai mult in momentul de fata, inclusiv tatii sunt incentivati sa isi ia acest concediu. Daca esti patron sau director intr-o firma, iesi in concediu...si nu e nici o problema sa platesti o bona si sa te ocupi in continuare de busines.
Desi plafonarea nu este un criteriu liberal, probabil un plafon de bun simt ar trebui impus legii. Ca e 2000, 3000 sau 5000 EUR, asta trebuie sa reiasa din statistica curenta, astfel incat 99% din mamici sa fie in acest plafon.
Trebuie o alta LEGE !!!
Acum 1 an Alinutza ii zicea cam asa lui Ponta de la tribuna parlamentului:
,, Pleaca ! esti o rusine ! . Doar pleaca si gata !! '' .
(Avea dreptate !-desi nu Alinutza a muncit ca sa descopere ca Ponta este o ,,rusine’‘).
Acum in sfarsit a venit randul ei : Pleaca Alinutza !! . Ai abuzat de casnicia lui Bogdan Olteanu ( nevasta lui Bogdan nu merita acest lucru !
(despre Bogdan Olteanu este discutie separata) !!)
Ajunge !! Pleaca !! orice hotaresti tu ca politician este un ,,dezastru’‘!! Nu mai nenorocii PNL-ul cu prezenta dumitale!! Doar pleaca si gata !!!
De asemenea, stagiul de cotizare minim este tot de 12 luni, dupa cum se stipuleaza la art.2, alin(1) din aceeasi lege.
Nu stiu cine a lansat ideea asta cu 6 luni - vad ca deja a devenit un fel de legenda urbana, preluata
"din auzite", ca orice zvon, de la unul la altul.
De asta ziceam si mai sus, baza de calcul sa fie limitata la salariul anterior unei mariri anormale de peste 100%, daca aceasta marire a avut loc in perioada in care a ramas insarcinata sau cu 2-3 luni inainte.
Despre parlament , Alinutza , si comisii de specialitate, ce sa mai vorbesc ?!?!
CTRL+C
CTRL+V
Si continui asa.
FTFY
-legislativ (adica parlament) care face legi si
-executiv (adica guvern) care aplica legile facute de cei de mai sus.
dnul ministru sustine ca cei ce fac legile trebuie sa fie responsabili pe ceea ce voteaza. sa nu o faca din interes, sau dupa nevoile grupurilor de lobby.
fiti siguri ca s-a calculat correct indemnizatia, indiferent de cunatulul ei, PE BAZA LEGII IN VIGOARE.
asadar...pe cine sa fiti suparati?
PS: acum 7 ani am luat indemnizatie de crestere copil de 4000 lei (plafonat). asta pt ca legea permitea, cu mentiunea ca aveam stagiu lung de cotizare.