Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a declarat luni seara, la Digi 24, ca "Nu se pune problema plafonarii indemnizatiilor pentru mame. Noi am atras atentia asupra unei situatii". Ministrul Muncii a mai precizat ca "Am evidentiat ca am iesit din estimarea de buget" si ca "am prezentat cifrele si am propus sa existe o dezbatere in societate, asa cum este firesc". Dragos Pislaru a subliniat ca "Acest Guvern nu va taia si nu va plafona nimic".

Dragos PislaruFoto: Agerpres

"Parlamentul, care a adoptat aceasta legislatie, este singurul for care in mod normal este cel care ar trebui sa se uite si sa vada care sunt aceste consecinte. In calitate de Guvern, nu o sa lansam ordonante care sa corecteze Parlamentul, ci tot ceea ce ne propunem este ca sa ne uitam exact sa vedem cum au fost facute estimarile in Parlament initial si sa vedem foarte clar ce se impune sa se faca de catre Parlament, forul care a si initiat aceasta masura. Forul legitim care are posibilitatea de a schimba aceste lucruri este Parlamentul. Forul care a emis-o trebuie sa o si remedieze, daca e ceva de remediat", mai spune Dragos Pislaru.

In ceea ce priveste declinul demografic, ministrul Muncii afirma ca acesta este cauzat de mortalitatea infantila.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale anuntase luni ca, dupa "numai o luna" de la majorarea indemnizatiei de crestere a copilului, votata de Parlament in prima parte a anului, "se inregistreaza deja un dezechilibru in distribuirea echitabila a resurselor bugetare alocate pentru plata ICC, iar aceasta situatie trebuie dezbatuta public in urmatoarea perioada".

Potrivit Ministerului Muncii, media cuantumului indemnizatiei, la nivel national, a fost de 1.404 lei. "Cea mai mica valoare medie s-a inregistrat la Suceava - 1.182 lei, iar cea mai mare in Bucuresti, in sectorul 1, unde cuantumul a fost de 2.445 lei", a aratat Ministerul Muncii.

Potrivit ministerului, "un procent de numai 0,17% din totalul celor 142.990 beneficiari de ICC, adica 242 persoane, consuma o treime din bugetul alocat, existand chiar cuantumuri care ajung la echivalentul in lei a 35.000 euro".

Ministerul Muncii despre indemnizatia de crestere a copilului:

129.226 femei si 13.764 barbati au depus, dupa 1 iulie, dosare pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea si ingrijirea copilului.

Incepand cu 1 iulie 2016, data la care Guvernul a implementat, la propunerea Parlamentului, actul normativ prin care a fost majorat la 85% cuantumul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului (ICC), la agentia nationala si la agentiile teritoriale de plati si inspectie sociala au fost depuse 142.990 dosare - 129.226 femei si 13.764 barbati.

Incepand cu luna iulie, prin aplicarea HG nr. 449 din 22 iunie 2016 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011, limita minima a indemnizatiei in Romania este 1.063 lei, reprezentand 85% din salariul minim brut pe tara garantat in plata de 1.250 lei.

Impactul bugetar pentru plata drepturilor aferente lunii iulie a fost de 70 milioane lei, cu 20 milioane lei mai mult fata de estimarea initiala.

Astfel, potrivit informatiilor primite de la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, obtinute in urma unui studiu realizat la solicitarea ministrului Muncii, Dragos Pislaru, media cuantumului ICC, la nivel national, a fost de 1.404 lei. Cea mai mica valoare medie s-a inregistrat la Suceava - 1.182 lei, iar cea mai mare in Bucuresti, in sectorul 1, unde cuantumul a fost de 2.445 lei.

Acelasi studiu a evidentiat faptul ca un procent de numai 0,17% din totalul celor 142.990 beneficiari de ICC, adica 242 persoane, consuma o treime din bugetul alocat, existand chiar cuantumuri care ajung la echivalentul in lei a 35.000 euro.

In acest moment, dupa numai o luna de aplicare a masurii adoptate in prima parte a anului de catre Parlament, se inregistreaza deja un dezechilibru in distribuirea echitabila a resurselor bugetare alocate pentru plata ICC, iar aceasta situatie trebuie dezbatuta public in urmatoarea perioada.

Mai multe detalii despre cele mai mari indemnizatii pentru cresterea copilului, la nivel national, gasiti aici.