Presedintele Klaus Iohannis participa, luni, la Geneva, la ceremonia de ridicare a drapelului national cu ocazia aderarii Romaniei la Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara - CERN, anunta Administratia Prezidentiala. Presedintele Romaniei va fi insotit de o delegatie de cercetatori romani care colaboreaza cu CERN, precum si de doi olimpici nationali la Fizica. La ceremonie participa si ministrul Educatiei Mircea Dumitru, pecum si presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetari Stiintifice, Mihai Dima.

CERN: Globul de Stiinta si Inovatie din GenevaFoto: cds.cern.ch

Ceremonia de ridicare a steagului Romaniei la CERN incepe de la ora 10:50 (ora Romaniei).

Dupa ceremonia ridicarii drapelului Romaniei, presedintele Klaus Iohannis va avea discutii cu conducerea Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara si va vizita principalele facilitati ale CERN.

De asemenea, presedintele Romaniei va avea o intalnire cu cercetatori romani care lucreaza la CERN sau colaboreaza la proiectele Organizatiei.

Romania a obtinut statutul de membru cu drepturi depline al CERN in data de 17 iulie 2016, devenind al 22-lea stat membru al Organizatiei Europene pentru Cercetari Nucleare. In prealabil, tara noastra a fost parte a unui proces de preaderare, derulat in perioada 2011-2015 si incheiat cu succes anul trecut, prin rezolutia Consiliului CERN din 18 iunie 2015. Ulterior, prin Legea nr. 96/16 mai 2016, Parlamentul Romaniei a ratificat aderarea, informeaza Ministerul Educatiei.

Calitatea de stat membru cu drepturi depline implica o serie de obligatii si drepturi, printre care dreptul de a decide prin vot, in cadrul Consiliului CERN, derularea experimentelor si dezvoltarea centrului, accesul la programele stiintifice si tehnice, dreptul de a beneficia de programe de pregatire profesionala, dreptul de a ocupa pozitii in administratia centrului si dreptul firmelor romanesti de a participa la licitatiile privind furnizarea de echipamente si servicii (in limita superioara a valorii contributiei anuale).

In acest moment, Romania participa la 8 experimente in cadrul a 4 facilitati CERN, prin 2 institutii cooordonatoare de proiect (Institutul National pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei"/IFIN-HH si Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei), respectiv alte 7 institutii partenere, in cadrul a 9 proiecte. Aproape 100 de specialisti romani lucreaza in proiecte CERN, activitatea lor fiind extrem de apreciata.

Printre cele mai recente si importante contributii nationale la proiectele CERN se numara aportul echipei romanesti la Experimentul ATLAS, care a condus la cea mai mare descoperire a acestui inceput de secol - Bosonul Higgs -, laureata cu Premiul Nobel pentru Fizica in 2013. In cadrul unui alt mare experiment, legat de collider-ul de particule LHC - ALICE, Departamentul de Fizica Hadronica de la IFIN-HH s-a impus prin furnizarea a peste 25% din detectorii utilizati in experiment, reprezentand cea mai mare contributie in-kind romaneasca la o colaborare internationala.