Germanii din landul natal si fieful Angelei Merkel voteaza duminica in alegeri cu valoare de test pentru controversata ei politica de primire a refugiatilor, un scrutin in urma caruia nationalistii populisti din cadrul AfD urmeaza sa intre in parlamentul regional si eventual sa devanseze formatiunea cancelarului CDU, relateaza DPA, citata de News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 20.03 Partidul nationalist, populist si antimifratie Alternativa pentru Germania (AfD) se claseaza pe a doua pozitie, in locul Uniunii Crestin-Democrate (CDU, conservatori) a Angelei Merkel, care se claseaza a treia in urma alegerilor pentru Parlamentul landului Mecklenburg-Pomerania Occidentala, fieful cacelarului, potrivit unor exit-polluri, relateaza BBC si The Associated Press.

Exitpolurile posturilor ARD si ZDF crediteaza AfD cu aproximativ 21% din voturile de duminica. CDU este creditat cu 19 sau 20%, potrivit acelorasi surse. Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stanga), care detine conducerea Guvernului landului, este creditat cu 30% din voturile exprimate.

---------------

Campania in vederea acestor alegeri din Mecklenburg-Pomerania Occidentala - un land cu o populatie majoritar rurala de 1,3 milioane de alegatori, in care se afla Stralsund, circumscriptia in care este aleasa Merkel - s-a concentrat asupra integrarii refugiatilor si amenintarii terorismului islamist.

In ultimul ei miting din campanie, Merkel a recunoscut, sambata, ca este "o cursa foarte stransa".

Potrivit unui sondaj inainte de scrutin realizat de Politbarometer, Uniunea Crestin-Democrata (CDU, conservatori), formatiunea cancelarului, si Partidul Altenativa pentru Germania (AfD, populisti, extrema-dreapta) se aflau cot la cot si erau creditate cu 22% din intentiile de vot la nivelul acestui land din nord-estul Germaniei.

Acest lucru inseamna ca AfD va trece usor pragul de 5% si va intra in acest Parlament regional pentru prima data si ca poate deveni a doua cea mai importanta formatiune, in locul CDU, in acest land din fosta Germanie de Est.

In prezent, AfD detine mandate in opt dintre cele 16 parlamente regionale.

Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stanga), care guverneaza impreuna cu CDU in Mecklenburg-Pomerania Occidentala de peste un deceniu, urmeaza sa ramana cea mai puternica formatiune, potrivit sondajului Politbarometer.

Insa SPD pare ca nu va reusi sa obtina 35,6% din voturi, ca in alegerile de acum cinci ani. Potrivit sondajului, social-democratii sunt creditati cu 28% din intentiile de vot.

Sustinerea publica a lui Merkel s-a prabusit in urma celor doua atacuri teroriste din iulie comise de solicitanti de azil si revendicate de gruparea jihadista Statul Islamic.

Cei care o critica din cauza deciziei de a deschide frontierele Germaniei refugiatilor, o decizie in urma careia in tara au intrat anul trecut aproximativ 1,1 milioane de migranti, o acuza pe Merkel ca ea este vinovata de amenintarile in domeniul securitatii din tara.

Potrivit unui sondaj efectuat de firma de sondare a opinie publice Infratest Dimap, peste o treime dintre alegatorii din Mecklenburg-Pomerania Occidentala considera ca afluxul refugiatilor va fi factorul-cheie in decizia pe care o vor lua in ziua alegerilor.