Patriarhul Daniel oficiaza, duminica, prima slujba la Catedrala Mantuirii Neamului, eveniment la care asista si circa 2.500 de tineri care participa la Intalnirea Tinerilor Ortodocsi din Toata Lumea.

Patriarhul DanielFoto: Agerpres

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, impreuna cu mai multi ierarhi, preoti si diaconi, oficiaza, duminica, prima Sfanta Liturghie la Catedrala Nationala, noteaza News.ro. La eveniment asista si circa 2.500 de tineri, veniti din diferite tari ale lumii, care participa la Intalnirea Tinerilor Ortodocsi din Toata Lumea (ITO 2016), organizata de Arhiepiscopia Bucurestilor si Patriarhia Romana, in contextul Anului omagial al educatiei religioase a tineretului crestin ortodox.

In cadrul ITO 2016, tinerii au participat, vineri, la Sala Palatului din Capitala la conferinta cu tema Iisus Hristos - Bucuria Vietii, urmata de "Procesiunea Luminilor". Tinerii s-au deplasat, purtand lumanari in maini, de la Sala Palatului pe Calea Victoriei pana la Catedrala patriarhala.

Programul zilei de sambata al ITO 2016 a cuprins si un concert in aer liber, in Parcul IOR din Capitala, unde au cantat Elena Gheorghe, Smiley si trupa Bere Gratis.

  • UPDATE: Patriarhul Daniel spera ca la 1 Decembrie 2018 Catedrala Manturii Neamului sa fie sfintita

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, a afirmat ca spera ca la 1 Decembrie 2018 Catedrala Manturii Neamului sa fie sfintita.

"Am savarsit prima liturghie in fata acestei catedrale care se afla in formare, in constructie, asa cum tinerii se formeaza, merg spre desavarsire, spre maturizare. Speram, cu ajutorul lui Dumnezeu, ca in anul 2018, la 1 Decembrie, sa fiti prezenti, tinerii, aici, la sfintirea Catedralei, cand ea va fi acoperita si va fi sfintita masa Sfantului Altar si Sfantul Altar intreg, urmand ca dupa cativa ani, in care vom picta biserica, sa va invitam si la sfintirea picturii", a spus patriarhul la finalul primei Sfinte Liturghii savarsite duminica la Catedrala Nationala a Mantuirii Neamului, relateaza Agerpres.

La slujba, oficiata pe o scena ridicata in fata Catedralei, au fost prezenti participantii la Intalnirea Tinerilor Ortodocsi din toata lumea, preoti si diaconi, credinciosi din Bucuresti si din tara.

Slujba a fost oficiata de patriarhul Daniel, impreuna cu mai multi ierarhi romani (arhiepiscopul Sibiului, Mitropolitul Ardealului, Laurentiu; arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, Andrei; arhiepiscopul ortodox roman al Europei Occidentale si mitropolitul ortodox roman al Europei Occidentale si Meridionale, Iosif; arhiepiscopul Dunarii de Jos, Casian; episcopii vicari patriarhali, Varlaam Ploiesteanu si Ieronim Sinaitul; episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, Timotei Prahoveanul; Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului) si straini (Macarios, episcop de Cristopolis, Dimitrios, mitropolit de Iranopolis, delegatul Patriarhiei Alexandriei, Qais, episcop de Erdurum, delegatul patriarhiei Antiohiei).

La initiativa patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, intre anii 2007 si 2010 au fost parcurse toate etapele necesare pentru pregatirea documentatiei ridicarii locasului. In 2010 s-a organizat un concurs pentru atribuirea lucrarilor, iar in toamna acelui an au inceput primele lucrari pregatitoare (executia peretilor mulati si a excavatiilor). Lucrarile efective la Catedrala Mantuirii Neamului au inceput pe 23 decembrie 2011.

  • Patriarhul Daniel: Biserica nu este tribunal, ci spital, scoala mintuirii noastre

Biserica nu este tribunal, ci spital si scoala pentru toata viata, scoala mintuirii noastre, a mai afirmat duminica patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, la finalul primei Sfinte Liturghii savarsita la Catedrala Nationala a Mantuirii Neamului.

Pornind de la Evanghelia zilei, patriarhul a indemnat la iertarea pacatelor celor care au gresit fata de noi, lasand in voia lui Dumnezeu 'judecatorul milostiv si drept' judecarea celor care ne-au gresit.

"Savarsim Sfanta Liturghie aproape de biserica, pentru ca in biserica primim iertarea pacatelor noastre prin pocainta si spovedanie si prin impartasirea cu trupul si sangele Domnului care se dau spre iertarea pacatelor si spre viata vesnica, asa cum se spune in rugaciunea de la impartasire. (...) Dar tot aici invatam, suntem indemnati sa iertam si noi greselile celor care ne-au gresit . In acest sens Biserica este un spital, un loc de vindecare de pacate, de ura, de invidie, de rautate, de lacomie, de porniri dezorganizate ale vietii trupesti si sufletesti. (...) Caci Biserica nu este tribunal, ci este spital. Un spital sufletesc", a afirmat patriarhul.

Intaistatatorul BOR considera ca "Biserica este, in acelasi timp, o scoala pentru toata viata", "care nu poate fi inlocuita de alte scoli si nici cu alte spitale".

"Singurul invatator pentru toata viata noastra pamanteasca, ca pregatire pentru Viata Cereasca Netrecatoare, este Hristos Domnul, apostolii lui si sfintii parinti invatatori ai Bisericii. Deci aici este scoala pentru toata viata, pentru toate varstele, pentru toate profesiile, pentru toate specializarile, pentru toate rangurile, de la cel mai simplu credincios, pana la cel mai inalt in slujire ierarh. Biserica este scoala pentru toata viata, este scoala mantuirii, scoala unirii noastre cu Dumnezeu, izvorul vietii vesnice. De aceea ea nu poate fi inlocuita de alte scoli si nici de alte spitale. Ea este spital duhovnicesc pentru curatirea de patimi, de pacate, de boli sufletesti si de dobandirea bucuriei, vindecarii, prin unirea cu Hristos, doctorul sufletelor si al trupurilor noastre. Ea este scoala care ne indeamna lucrul cel mai de pret si anume ca valoarea sufletului fiecarui om este mai mare decat toate bogatiile acestei lumi, decat toate galaxiile, decat toate planetele. Sufletul fiecarui om are o valoare infinita fiindca este creat dupa chipul lui Dumnezeu, cel nelimitat si vesnic viu", a spus patriarhul Daniel.