Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat sambata, la Pericei, ca actuala Politica Agricola Comuna (PAC) s-a complicat foarte mult de-a lungul timpului, ceea ce o face greu de aplicat pentru fermieri, transmite Agerpres.

Achim IrimescuFoto: Agerpres

Potrivit acestuia, 21 de ministri de resort din Uniunea Europeana au discutat vineri, in Franta, despre cum raspunde in prezent aceasta politica cerintelor consumatorului si producatorului, oficialii ajungand la concluzia ca nu va exista un PAC-xit.

"Ieri am fost, impreuna, 21 de ministri, de fapt s-au reunit la invitatia ministrului francez, in Franta, pentru a discuta despre PAC si cum raspunde ea cerintelor consumatorului si producatorului - fermierului. Cu totii am fost de acord ca mecanismele actuale ale PAC nu permit interventia Comisiei Europene pentru a reglementa piata si este nevoie ca sa avem in vedere pe viitor acest lucru. Sigur, in contextul Brexitului s-a mentionat faptul ca nu va fi un PAC-xit, adica o renuntare la PAC, care, de fapt, reprezinta cea mai integrata politica din Uniunea Europeana si care trebuie sa ramana in continuare cu o finantate corespunzatoare", a precizat Achim Irimescu, prezent sambata la Pericei, pentru o intalnire cu omologul sau maghiar, Fazekas Sandor.

Acesta a adaugat ca este nevoie de o simplificare a PAC, la nivel national existand, datorita complexitatii actualelor proceduri, mii de dosare de plata ale fermierilor blocate datorita unor erori facute de acestia.

"Trebuie, neaparat insa, sa simplificam foarte mult, pentru ca de-a lungul timpului s-a complicat foarte mult si fermierii nostri ar trebui sa fie adevarati doctori in stiinta ca sa poata sa aplice aceasta politica agricola comuna. In plus, Agentiile de Plati nu sunt agentii de consultanta si ei au mari probleme in a sprijini fermierii sa-si completeze documentele corespunzator si a nu face erori. In Romania avem cateva mii de dosare care sunt blocate din erorile rezultate ca urmare a declaratiilor cu greseli, pe care le-au facut producatorii nostri si au probleme in a-si incasa fondurile", a subliniat sursa citata.

Achim Irimescu a precizat ca avut sambata, la Pericei, o discutie foarte buna cu ministrul Fazekas Sandor, fiind abordate o serie de aspecte care vizeaza Politica Agricola Comuna si felul in care raspunde volatilitatii preturilor pietei, pentru ca ne confruntam cu o criza pe sectorul laptelui, carnii de porc si fructelor si legumelor.

  • Achim Irimescu: Salariu minim de 3.000 de lei pentru a incuraja tinerii sa vina in cercetarea agronomica

Tinerii ar putea fi incurajati sa lucreze in activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare din domeniul agricol prin acordarea unor salarii minime de 3.000 de lei, potrivit ministrului Agriculturii, Achim Irimescu.

"Asa cum am stabilit si cu domnul prim-ministru si cu partea de academicieni din Romania, din domeniu, ar trebui sa fie un salariu minim de 3.000 de lei pentru un tanar, pentru a incuraja tinerii sa vina in cercetare", a declarat Achim Irimescu, sambata, la Pericei, potrivit Agerpres.

Ministrul Agriculturii a precizat insa ca in prezent cercetarea agronomica romaneasca se confrunta cu mai multe probleme, precum subfinantarea, datorii mari la bugetul de stat si plecarea cercetatorilor.

Aceste probleme ar putea fi rezolvate, in opinia lui Achim Irimescu, prin trecea cercetarii din subordinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS), unde se afla in prezent, in acea a Ministerului Agriculturii, in cadrul unei noi infiintate Agentii Nationale pentru Managementul Cercetarii si Dezvoltarii Agricole, asa cum prevede un proiect de lege aflat in dezbatere publica.

"Pentru o finantare corecta, singura sansa este ca cercetarea sa revina in subordinea Ministrului Agriculturii, ca sa raspunda cerintelor agricultorilor. In prezent avem o mare problema cu cercetarea agronomica romaneasca: subfinantarea, datorii mari la buget, parasirea sistemului de catre cercetatori", a subliniat sursa citata.

Achim Irimescu a adaugat ca in conditiile in care cercetarea se afla in subordinea ASAS, acesta nu are niciun contact cu institutiile de la Bruxelles si nu participa la dezbaterile Politicii Agricole Comune (PAC).

"Deci cercetarea romaneasca este rupta total de PAC si ceea ce se intampla la Bruxelles. Ministerul Agriculturii este cel care reprezinta Romania in discutiile privind PAC si cercetarea, in varianta in care va reveni in subordinea ministerului, pe langa o finantare foarte buna, va avea si marea sansa sa beneficieze de participarea directa in procesul de reforma a PAC", a conchis Irimescu.